Norsk-inspirert modell skal sette fart i innovative anskaffelser i Danmark

Anbud365: Norsk-inspirert modell skal sette fart i innovative anskaffelser i DanmarkPå bildet Ole Bech Lykkebo, analysechef i CO-PI, omkranset av noen av symbolene fra CO-PIs fellesoffentlige modell for oppskalering av innovative offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Det offentlige i Danmark har nå fått en modell for hvordan de kan jobbe for å forberede innovative anskaffelser – inspirert av norske Leverandørutviklingsprogrammet. Kjernen i de seks stegene i modellen er samarbeid mellom flere oppdragsgivere. Det kan skape så pass volum at leverandørmarkedet synes det er regningsvarende å utvikle noe nytt. Et nytt, dansk innovasjonssenter tar ansvar for å legge til rette for slike prosesser.

Det er CO-PI, som er det nye danske, nasjonale senteret som gir støtte til innovasjon i offentlig sektor – og samarbeid om innovasjon med private virksomheter. Regjeringen, Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner står bak.

I pakt med sitt mandat har senteret utviklet en fellesoffentlig modell for oppskalering av innovative offentlige anskaffelser. Modellen er, heter det inspirert av hva danskene kaller det suksessrike norske Leverandørutviklingsprogrammet. Det dreier seg om en rekke skritt som forberedelse til den konkrete anskaffelsen.

To avgjørende faktorer

Det heter at Danmark har et vesentlig potensial for å øke innovasjonseffekten av de 380 mrd som årlig brukes på offentlige innkjøp. Med en felles offentlig skaleringsprosess med seks sentrale skritt arbeider flere offentlige oppdragsgivere sammen og er i løpende dialog med markedet. Prosessen har særlig to avgjørende faktorer: Det ene er volumet, i og med at flere innkjøpere sammen kan skape volum i etterspørselen, og det andre er en skjerpet behovsavklaring.

Prosessen samler aktører og skaper synergi og utvikling fra en felles nysgjerrighet og hele veien frem til en samstemthet om nye og ensartede anskaffelseskrav. Den fellesoffentlige skaleringsprosessen er dessuten kjennetegnet ved at den er initiert, tilrettelagt og drevet av en felles tilrettelegger – (CO-PI). Ikke bare bringes de offentlige aktører sammen, men også andre prosjekter, skalerings- og kunnskapspartnere blir trukket inn underveis i prosessen. I tillegg tar CO-PI ansvar for å sørge for å skapesamarbeid med private aktører i prosessen.

Seks steg

Stikkord for de seks stegene i modellen til CO-PI er:

•        Behovserkjennelse hos offentlig innkjøper
•        Matchmaking offentlige innkjøpere
•        Behovsutforskning
•        Felles markedsdialog
•        Behovsbeskrivelse
•        Felles formålserklæring, der flere innkjøpere sammen vil stille de nye krav

Oppsøkende – eller ta kontakt

– Vi vil være oppsøkende overfor offentlige virksomheter, som står med utfordringer de gjerne vil finne løsninger på, og åpne perspektivet for at de kanskje kan gjøre det sammen med andre, sier Ole Bech Lykkebo, analysechef i CO-PI, i et oppslag på deres nettside.

CO-PI oppfordrer også alle offentlige virksomheter med ambisjoner om å skape innovasjon gjennom offentlige anskaffelser og samarbeid med andre om behovsutforskning, markedsdialog og skalering om å ta kontakt med CO-PI for nærmere dialog.

Bli den første til å kommentere på "Norsk-inspirert modell skal sette fart i innovative anskaffelser i Danmark"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.