Norske innkjøpere og leverandører kan bli EU-vakthunder

Anbud365: Norske innkjøpere og leverandører kan bli EU-vakthunderDavid Sassoli er president i Europaparlamentet, som nå diskuterer et nytt forslag til International Procurement Instrument. Blir det i sin tid EØS-relevant, kan norske offentlige innkjøpere og leverandører til det offentlige få en ny rolle (foto: Europaparlamentet).

Skriv ut artikkelen

EU ønsker å skru kraftig til overfor alle varer og tjenester som kommer fra land og områder som selv ikke slipper EUs leverandører inn i konkurransen om offentlige kontrakter. En forordning er på vei gjennom EU-systemet, forventet klar allerede i første kvartal neste år. Det er ikke klart ennå om forordningen er EØS-relevant, svarer Nærings- og fiskeridepartementet NFD) på Anbud365s spørsmål. Men om den blir det, får offentlige innkjøpere og deres leverandører en ny rolle – som EU-vakthunder.

Anbud 365 stilte spørsmål til NFD om denne forordningen – om den ville bli en del av EØS-avtalen og i såfall også gjelde norske oppdragsgivere. NFDs svar er som følger:

– Europakommisjonen fremmet et nytt forslag til International Procurement Instrument i januar 2016. Forslaget diskuteres nå i Europaparlamentet. I forordningen foreslår Kommisjonen at tilgang til EUs marked for offentlige anskaffelser for tilbydere fra tredjeland, skal avhenge av EU-tilbyderes tilgang til markedet for offentlige anskaffelser i tredjelandet. Norske myndigheter følger diskusjonen i Europaparlamentet. Forordningen er vedtatt med hjemmel i EUs felles handelspolitikk, og det er foreløpig ikke avklart om den er EØS-relevant.

Så langt svaret fra NFD.

Ny rolle for innkjøpere og leverandører

Om forordningen er EØS-relevant kan det bety at norske offentlige oppdragsgivere og deres leverandører blir pålagt å sjekke at ingen av komponentene fra «uvennlige» tredjeland er med i det de kjøper/selger.

Sjefjurist Åsa Edman i Adda, innkjøpssentralen som er eiet av Sveriges kommuner och Regioner, søsterorganisasjon til KS skrev for en tid tilbake om denne forordningen. Den kan tre i kraft allerede fra første kvartal neste år, og skal forutsetningsvis tre ikraft umiddelbart.

En konsekvens av forordningen er at nye oppgaver pålegges offentlige innkjøpere i EUs medlemsland – og deres leverandører. De får ansvaret for gjennomføring av EUs planlagte boikott av varer og tjenester fra visse tredjeland. Innkjøperne må sjekke at valgte leverandør ikke drar med seg varer, tjenester eller underleverandører fra boikott-merkede land eller områder. Og den valgte leverandøren må ved kontraktslutt dokumentere at han ikke har kjøpt for mye fra de boikottede – over visse terskelverdier.

Bli den første til å kommentere på "Norske innkjøpere og leverandører kan bli EU-vakthunder"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.