Kamp mot useriøse: Gi innkjøpere plikt til å følge opp kontraktene, krever NHO

Anbud365: Kamp mot useriøse: Gi innkjøpere plikt til å følge opp kontraktene, krever NHOMed adm.dir. Ole Erik Almlid i spissen sender NHO ti innspill inn i arbeidet med å utvikle anskaffelses-verktøy i kampen mot useriøse i arbeidslivet (foto: Per-Otto Oppi Christiansen/NHO).

Skriv ut artikkelen

NHO sender ti overordnede signaler til regjeringens arbeide med å utvikle en Norgesmodell som verktøy til bruk i offentlige anskaffelser i kampen mot useriøse i arbeidslivet. Blant annet lanserer NHO en plikt for offentlige innkjøpere til å følge opp kontraktene. Og det skal opprettes et kontaktpunkt i hver kommune hvor virksomheter og ansatte kan henvende seg for å få informasjon og veiledning om gjeldende krav.

NHO slår fast i sine innspill til Norgesmodellen at det er avgjørende at offentlig sektor bruker sin innkjøpsposisjon til å fremme et seriøst arbeidsliv, flere grønne anskaffelser og mer innovasjon. Med dette utgangspunktet sender NHO disse ti signalene til regjeringens arbeid med å utvikle Norgesmodellen:

  • Grønne anskaffelser bør være en prioritet ved offentlige anskaffelser.
  • Også innovative offentlige anskaffelser bør være prioritet ved offentlige anskaffelser.
  • Det offentlige skal kjøpe fra seriøse aktører. Gjennom ekstra innsats skal man så langt det er mulig hindre at useriøse og kriminelle får tilgang til kontraktene. Det skal stilles ekstra høye krav til leverandører og underleverandører der risikoen for svart økonomi og arbeidslivskriminalitet er stor.
  • Det skal være enkelt å vite hvem som arbeider for oss. Det skal være en god oversikt over de som utfører arbeidet, både antall underentreprenører og de ansatte. Det skal bæres gyldig HMS-kort der regelverket krever det.
  • Det skal gis innsyn i skatteopplysninger. Alle firma i kontraktskjeden skal gi fullmakt til å innhente skatteopplysninger før kontraktsinngåelse og i hele kontraktsperioden.
  • Det bør være en begrensning i antall ledd i kontraktskjeden. For mange ledd kan ofte gjøre det vanskeligere å unngå svart økonomi og arbeidslivskriminalitet. En begrensning i antall ledd i kontraktskjeden vil derfor gjøre oppfølgingen lettere og mer effektiv.
  • Det skal settes krav til fagkunnskap. For å sikre kvalitet og seriøsitet skal det settes krav til faglærte og lærlinger. Det finnes en rekke krav til antall faglærte og lærlinger innen ulike bransjer.
  • Det skal være ordnede lønns- og arbeidsvilkår. De som jobber for leverandørene, skal ha lønns- og arbeidsvilkår minst på nivå med allmenngjort tariffavtale eller landsomfattende tariffavtale. Ansatte i bemanningsforetak skal ha forutsigbarhet for arbeid i form av et reelt stillingsomfang.
  • Oppfølging og kontroll av kontraktene må prioriteres for å sikre at vilkårene i kontraktene oppfylles. Innkjøper har plikt til å følge opp kontraktene.
  • Virksomheter og ansatte skal sikres klarhet og forutsigbarhet for hvilke krav som gjelder for tildeling av offentlige kontrakter. For å oppnå dette skal kravene praktiseres enhetlig og gjøres tilgjengelig på en klar, fullstendig og lett tilgjengelig måte. Det skal opprettes et kontaktpunkt i hver kommune hvor virksomheter og ansatte kan henvende seg for å få informasjon og veiledning om gjeldende krav.

Bli den første til å kommentere på "Kamp mot useriøse: Gi innkjøpere plikt til å følge opp kontraktene, krever NHO"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.