NHO: Krav mot useriøse må standardiseres, floraen av modeller må bort

Anbud365: NHO: Krav mot useriøse må standardiseres, floraen av modeller må bortViseadm. dir. Anniken Hauglie ønsket velkommen til årets utgave av NHOS anskaffelseskonferanse og kunne signalisere at til høsten tar NHO et krafttak for å heve leverandørmarkedets kompetanse på offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Når Norgesmodellen mot useriøse aktører og arbeidslivskriminalitet kommer, må de mange ulike lokale «modellene» bort. Ting må standardiseres. Dette kravet løftet NHO frem i dag på årets utgave av organisasjonens anskaffelseskonferanse. Mange leverandører ønsker å konkurrere om kontrakter flere steder, og det å skulle tilpasse seg de varierende «modellene», er ressursødende, ifølge NHO, som helhjertet støtter arbeidet mot useriøse og arbeidslivskrim. På konferansen lanserte NHO også et forslag om et strategiråd for offentlige anskaffelser.

NHOs anskaffelseskonferanse gjorde i dag comeback etter noen års pandemi-pause. Og den store næringslivsorganisasjonen benyttet muligheten på hjemmebane til å komme med noen innspill. Først ut var viseadm. dir. Anniken Hauglie som understreket NHOs fulle støtte til etableringen av krav som sikrer like konkurransevilkår – slik at useriøse ikke vinner anbud ved å omgå spillereglene. Arbeidslivskriminalitet må ikke gi grunnlag for å kapre offentlige kontrakter på bekostning av leverandører som etterlever regelverk.

Med utgangspunkt i dette ser NHO frem til Norgesmodellen som regjeringen arbeider med. Den skal inneholde krav offentlige oppdragsgivere kan stille for å komme useriøse til livs fra det offentlige markedet.

Nei til «modell-varianter»

Men, la hun vekt på, når Norgesmodellen er på plass, må de mange ulike modellene som eksisterer over det ganske land, legges vekk. For leverandører som søker kontrakter hos flere offentlige oppdragsgivere er det svært lite effektivt å måte ulike krav som de må bruke tid og ressurser til å tilpasse sine tilbud til. Vi må ha standardisering når det gjelder slike viktige krav, konstaterte hun.

Strategiråd

NHOs ekspert på offentlige anskaffelser, advokat Arnhild D. Gjønnes bidro også med et innspill på konferansen. Hun ville ha et strategiråd for offentlige anskaffelser, der leverandører, innkjøpende virksomheter, akademia etc. skulle være med. Poenget er at dette rådet skal ta seg av behov for f.eks. regelendringer og se nærmere på det – slik at man hver gang et slikt behov dukker opp, slipper å måtte sette i gang omfattende utredninger. Dessuten hadde hun forventninger til at rådet i stor grad ville stå som et eksempel på godt og nyttig samarbeid mellom privat og offentlig sektor på anskaffelsesområdet.

Kompetanseløft for leverandører

Hauglie kunne også opplyse at NHO også arbeider med Forsvaret for å bidra til at de mindre leverandørene får bedre tilgang til anskaffelser der. Og næringslivsorganisasjonen skal til høsten sette i verk et kompetansehevende tiltak for bedrifter, slik at de blir bedre kjent med offentlige anskaffelser. Det dreier seg om et modulprogram fikk deltakerne på konferansen vite.

Et sentralt tema på konferansen var miljø – i tillegg til tiltak for effektiv kamp mot de useriøse. Statssekretær Odd Steinar Åfar i Nærings- og fiskeridepartementet minnet om at regjeringen nå siktet seg inn mot at miljøkrav skal bli «skal-krav». Mange innspill i den gjennomførte høringsrunden, og resultatet lovet han i løpet av inneværende år.

Skjedd lite

Rørprodusenten Pipelife med adm. dir Sigmund Aanstad har markert seg som en talsmann for at offentlige oppdragsgivere må bli flinkere til å stille miljøkrav. Han hadde, sa han, sett frem til hva som ville komme etter at det kom nye anskaffelsesregler i 2017, der innovasjon og næringsutvikling var blant det reglene skulle lede frem til. Men svært lite er skjedd, konstaterte han, fremdeles i dag er det laveste pris som dominerer. Aandstad etterlyste langsiktig planlegging fra offentlige oppdragsgiveres side når det gjelder innføring av miljøkrav, slik at leverandørmarkedet fikk forberedt seg og investert, noe som gir mindre risiko når forutsigbarheten i større grad er til stede.

Bli den første til å kommentere på "NHO: Krav mot useriøse må standardiseres, floraen av modeller må bort"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.