Tiltak i ni punkter for å legge til rette for lokal konkurranse

Anbud365: Tiltak i ni punkter for å legge til rette for lokal konkurranseRådene til kommune-Norge fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet om lokal konkurranse kom før dagens statsråd, Nikolai Astrup, tiltrådte – men er like aktuelle i dag (foto: Torbjørn Tandberg/KMD).

Skriv ut artikkelen

I ni punkter gir Kommunal- og moderniseringsdepartementet tiltak som kommuner kan gjøre for å legge til rette for lokal konkurranse. Det gjorde departementet i et brev til Forsand kommune for en tid tilbake. Her er listen:

• Kommunen kan bestemme seg for å kunngjøre anbudet selv. Kommunen har ikke plikt til å være med i store fylkeskommunale innkjøpsordninger.

• Det er viktig å skape like konkurransevilkår og det er viktig for kommunen å gjøre gode innkjøp. Skal bedrifter og butikker i kommunen ha mulighet for å konkurrere, må innkjøpsavtalene ikke være for store. Slik åpner kommunen for en bredere konkurranse, der også små leverandører kan konkurrere om oppdragene.

• Der det faller naturlig, kan kommunen gi skole, barnehage, sykehjem etc. egne budsjett og la de selv få lov å bestille. Da er det lov å la anbudet bare omfatte vedkommende institusjon. Slik vil f.eks. den lokale butikken i bygda få lov å konkurrere om leveranse til skole, barnehage og sykehjem.

• Kommunen kan også i tilbudene legge til rette for at en lokal leverandør kan gi tilbud på en mindre del av en større leveranse. Slik vil en liten virksomhet eller en butikk kunne konkurrere om leveranse til den lokale skolen, barnehagen eller institusjonen.

• Kommunen bestemmer tildelingskriterium som på objektivt grunnlag gir beste leveranse til kommunen. Tildelingskriterium kan være kvalitet, fleksible leveringstider, fleksible leveransevolum, miljøhensyn og pris. Disse tildelingskriteriene blir vektet og man velger leverandør med beste poengsum (får ut beste og mest effektive kjøp for kommunen).

• Dersom små leverandører (den lokale butikken) ikke får leveransen, kan kommunen oppfordre større leverandørør til å bruke lokal leverandør som underleverandør.

• Kommunen har lov å inngå kontrakt direkte med en lokal leverandør der kjøpet har en total verdi på under kr 100 000,- eks mva. Men også i små leveranser bør kommunen legge opp til konkurranse.

• For leveranser mellom kr 100 000 og opp til nasjonal terskelverdi, eks mva. kan kommunen velge enten åpen eller begrenset anbudskonkurranse. I en begrenset konkurranse kan kommunen innhente pris fra minst tre leverandører (som de selv peker ut) uten offentlig kunngjøring. Kommunen står fritt til å velge leverandører som skal være med i konkurransen. Kommunen følger vanlige anbudsprosedyrer og kan således tildele leveransen til den (evt. lokale) leverandøren som best tilfredsstiller tildelingskriteriene.

• Oppdragsgiver kan stille miljøkrav og kriterium knyttet til klimavennlege løsninger, når det er relevant for en leveranse. Dette kan også være med å gjøre det lettere for lokale tilbydere med små transportkostnader (og små biler) å vinne fram i en konkurranse.

Bli den første til å kommentere på "Tiltak i ni punkter for å legge til rette for lokal konkurranse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.