Førkommersiell anskaffelse: Miljøskadelig fallunderlag for barn skal skiftes ut

Anbud365: Førkommersiell anskaffelse: Miljøskadelig fallunderlag for barn skal skiftes utEli Grimsby, adm. dir i Oslobygg, som snart fyrer av startskuddet for et prosjekt som – gjennom en førkommersiell anskaffelse - skal føre til bedre fallunderlag på lekeplasser.

Skriv ut artikkelen

Barn i skole og barnehager i Oslo og Bergen skal i fremtiden slippe til dels helse- og miljøskadelig fallunderlag gummigranulater laget av resirkulerte bildekk. I oktober går de to store kommunene ut i en intensiv runde i markedet for å se om det finnes aktuelle leverandører som kan utvikle bedre fallunderlag, få fram flere mulige produkter der det i dag er for få tilgjengelige og kommersielt attraktive alternativer. På vårparten neste år settes så i gang en førkommersiell anskaffelse – et innovasjonsprosjekt for å finne et eller flere fallunderlag som kan erstatte dagens.

Oslobygg KF forvalter bl.a. 188 skoler og 364 barnehager i Oslo, i tillegg til at foretaket er byggherre når nye kommunale skoler og barnehager skal bygges. Samtlige av disse har krav til utendørs lekearealer av en viss kvalitet. Dagens mest brukte løsning, med faste, falldempende underlag av plasstøpt gummi har i en årrekke vært vurdert som en løsning som imøtekommer de fleste av eiendomsbesitters krav og forventninger.

Forskning har imidlertid vist at bruk av gummigranulater laget av resirkulerte bildekk kan føre til at miljøskadelige stoffer avgis til naturen. Løse partikler kan også komme på avveie og bli til mikroplast. Det har også vært stilt spørsmål ved muligheten for helsemessige, allergiske reaksjoner hos barna. Dette har utløst et behov for å utvikle nye typer faste fallunderlag, som har lave livssyklus- og vedlikeholdskostnader, men som ikke utgjør noen risiko for miljøet eller for brukerne.

Førkommersiell anskaffelse

Det er bakgrunnen for at Oslobygg i samarbeid med bymiljøetaten i kommunen og Bergen kommune, skal – ved hjelp av en før-kommersiell anskaffelse – få fram innovasjon med utvikling av nye produkter for fallunderlag. En stor del av prosjektstøtten – til sammen 10 mill fra Forskningsrådet – skal gå til utvalgte leverandører som kan samarbeide om å utvikle av nye fallunderlag. Da må det sees på alternative materialtyper og nye installasjon- og konstruksjonsløsninger, heter det, slik at man får fram flere produkter i et marked hvor det i dag er få attraktive alternativer.

Prosjektet har oppstart i oktober i år. Det legges opp til en intensiv dialog, både med leverandører som er kjent i dette markedet fra før, nye leverandører fra andre produktområder og kunnskapsmiljøer med relevant kunnskap og andre perspektiver. Leverandørutviklingsprogrammet bistår med forberedelse og gjennomføring av dialogaktiviteter med markedet.

En rekke utfordringer

Etter at markedsdialogen er gjennomført vil den før-kommersielle anskaffelsen bli utlyst i mars 23. Da er det meningen at fem konsortier velges – de skal få støtte til utvikling av en designløsning. To av disse skal så velges ut til å få støtte til en fullskala løsning. Prosjektet avsluttes i september 2026 med en konferanse, ifølge planen.

Hovedutfordringen er å finne ut hvordan fallunderlag som løser lovkrav og de ulike brukerbehovene like godt eller bedre enn dagens løsninger, utvikles – som samtidig er helsefremmende og bærekraftig. I tillegg er en rekke delutfordringer i identifisert: Hvilken installasjons- og konstruksjonsmetode sikrer et fleksibelt, utskiftbart og robust underlag? Det må undersøkes om underlaget skal være en integrert del av lekeapparatet, eller en del av grunnarbeidet før installasjon. Skal fallunderlaget være modulært?

Hvilket materiale som bunnlag sikrer gode drenerende egenskaper, men ingen avrenning av miljøskadelige stoffer? Hvilket topplagsmateriale tilfredsstiller strenge helse- og miljøkrav, krav til tilgjengelighet, og er mest mulig helsefremmende og driftssikkert?

Bli den første til å kommentere på "Førkommersiell anskaffelse: Miljøskadelig fallunderlag for barn skal skiftes ut"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.