Forsvarer statlige selskapers rett til selv å bestemme kvalifikasjonskriterier

Anbud365: Forsvarer statlige selskapers rett til selv å bestemme kvalifikasjonskriterierOlje- og energiminister Tina Bru understreker at det tilligger Statnett å avgjøre hvilke kvalifikasjonskriterier de legger til grunn i anbudsprosesser, men gleder seg over at Statnett i de senere årene har jobbet for å legge til rette for at også mindre aktører kan nå opp i anbudskonkurranser (foto: OED - NTB Scanpix).

Skriv ut artikkelen

Regjeringen vil ikke blande seg inn i hvilke kvalifikasjonskriterier statlig eide selskaper legger til grunn i anbudsprosesser. Forutsetningen er at lover og regler følges. Det er for eksempel ikke tillatt å fastsette kriterier som forskjellsbehandler leverandørenes tilhørighet. Problemstillingen er aktualisert fordi Statnett har signert kontrakt med et italiensk selskap og gått noen rettsrunder etter at en norsk konkurrent, som bl.a. tapte på pris, anla sak. Også en NHO-forening har hisset seg opp over kontraktstildelingen.

Både Jenny Klinge (Sp) og Terje Halleland (Frp) brakte tildelingen av Kvandal-Kvanstadbotn-kontrakten i Nordland opp i hvert sitt skriftlige spørsmål til olje- og energiministeren. Halleland lurte på hva statsråden vil gjøre for at statlige offentlige innkjøpere snur en uheldig praksis. Og Klinge utesket statsråden om hva som må gjøres for å unngå at norske tilbydere taper slike kontrakter som nevnt under til useriøse utenlandske aktører.

Statnett sier til DN at de har undersøkt selskapet grundig, at italienerne kvalifiserte innenfor kravene som ble stilt i anbudet og at retten ikke har hatt noe å utsette på leverandørvalget.

NHO-forening opprørt

I DN-saken lar NHO-foreningen Energi Norge seg opprøre over at Statnett har valgt det italienske selskapet til jobben. Selskapet har stor gjeld og sliter med milliontap, og videre drift er usikker. Også det norske underselskapet har gjeld, heter det. Energi Norge frykter skvising av underleverandører både på lønns- og arbeidsvilkår når det velges selskaper med økonomiske problemer.

Det vare det norske selskapet Kraftmontasje som gikk til sak. – Selskaper som Kraftmontasje utkonkurreres på pris, selv om de scorer best på leveringsdyktighet, kvalitet og HMS. Norske entreprenører kvier seg for å delta i Statnetts anbudskonkurranser. Det betyr at vi over tid risikerer å bygge ned norsk kompetanse, beredskap og arbeidsplasser, sier Energi Norge-direktør Knut Kroeplien til DN.

Opp til Statnett å avgjøre

Olje- og energiminister Tina Bru fremhever i sitt svar at det i denne saken tilligger Statnett å avgjøre hvilke kvalifikasjonskriterier de legger til grunn i anbudsprosesser, i tråd med regelverket for offentlig anskaffelser. Og hun henviser til svar fra næringsminister Iselin Nybø er ansvarlig statsråd for offentlige anskaffelser:

Etter regelverket om offentlige anskaffelser kan oppdragsgiveren stille relevante kvalifikasjonskrav for å sikre at leverandøren har den økonomiske og finansielle kapasiteten som er nødvendig for å utføre kontrakten. Kravene skal være etterprøvbare og relevante for den konkrete anskaffelsen, samtidig som de ikke må føre til vilkårlig forskjellsbehandling av leverandørene. Det vil for eksempel ikke være tillatt å fastsette kriterier som forskjellsbehandler leverandørenes tilhørighet.

Økonomisk sterk nok

Formålet med å stille krav om økonomisk og finansiell kapasitet er å sikre at den valgte leverandøren har tilstrekkelig økonomisk soliditet til å utføre arbeidet under kontrakten. Oppdragsgiveren kan også kreve dokumentasjonsbevis, for eksempel bankerklæring eller regnskap. Det er viktig for leveransen at den valgte leverandøren er økonomisk sterk nok til å utføre de pålagte oppgavene og ikke risikerer å gå konkurs underveis.

En leverandør som ikke oppfyller kravet om økonomisk og finansiell kapasitet, skal avvises etter avvisningsreglene i anskaffelsesregelverket, heter det i svaret fra næringsministeren – formidlet til Stortinget av sin kollega i Olje- og energidepartementet.

Bli den første til å kommentere på "Forsvarer statlige selskapers rett til selv å bestemme kvalifikasjonskriterier"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.