Kamp mot arbeidslivskrim må ikke kreve så mye at SMB dropper anbud

Anbud365: Kamp mot arbeidslivskrim må ikke kreve så mye at SMB dropper anbudFaste ansettelser er hovedregelen i Norge, men det må fortsatt være mulighet for de minste bedriftene å ansette midlertidig for å løse oppdrag av midlertidig karakter, eller for å ta unna topper i etterspørselen. Det skriver SMB Norge, her ved adm.dir. Jørund Rytman, i et innspill til regjeringen (foto: Susanne A. Finnes).

Skriv ut artikkelen

– En effektiv bekjempelse av arbeidslivskriminalitet må ikke gå på bekostning av og vanskeliggjøre hverdagen for de mindre leverandører og nystartede selskaper. Det må ikke være så ressurskrevende for småbedriftene at man ikke har kapasitet til å delta i offentlige anbudsprosesser grunnet omfattende krav, heter det i et innspill fra SMB Norge til regjeringen.

SMB Norge har ca. 5 500 medlemmer, flertallet er små og mellomstore bedrifter og ca. halvparten har inntil fem ansatte. I sitt innspill til regjeringens arbeid med en Norgesmodell til bruk i kampen mot useriøse aktører, slår SMB Norge fast at krav må ha grunnlag i forskning.

Ikke for strenge krav

– Vi må ikke få et arbeidsliv med useriøse aktører som behandler ansatte dårlig, poengterer SMB Norge. Samtidig må ikke kravene bli for strenge slik at leverandører som kan sørge for bedre konkurranse og en bedre utnyttelse av hver offentlig krone, ikke blir valgt. Da må man heller etablere kontrollfunksjon for etterlevelse av regelverket.

SMB Norge deler regjeringens ønske om at enda flere ungdommer skal få en lærlingplass. Likevel advarer de mot at det skal settes for rigide krav til lærlinger i offentlige anskaffelser. De minste bedriftene har ofte hverken ressurser eller mulighet til å følge opp lærlinger, selv om man gjerne har lyst. Derfor vil rigide krav til bruk av lærlinger føre til en urimelig forskjellsbehandling, som i altfor stor grad vil favorisere de aller største selskapene, understreker SMB Norge.

Må få ansette midlertidig

Faste ansettelser er hovedregelen i Norge, men det må fortsatt være mulighet for de minste bedriftene å ansette midlertidig for å løse oppdrag av midlertidig karakter, eller for å ta unna topper i etterspørselen. Altfor rigide krav til faste ansettelser vil føre til at små og mellomstore bedrifter heller lar være å ansette folk. Da vil mange miste muligheten til å få en fot innenfor arbeidslivet og verdifull erfaring.

Vi erfarer alle skjemaveldet, fremhever SMB Norge, men de tror alle er enige om at det lages for mange skjema – for sikkerhets skyld. Her er det rom for forenkling og forbedring, heter det, og:

Reduserte krav og særregler?

– Små bedrifter representerer mange ganger viktig innovasjon som samfunnet har bruk for, og bør derfor inkluderes. Kanskje kan man ha reduserte krav og særregler for små og mellomstore bedrifter for å stimulere til nyskapning. Det må søkes en balanse mellom kontrollbehovet og behovet for forenkling og innovasjon, slår SMB Norge fast i sitt innspill til Nærings- og fiskeridepartementet.

Bli den første til å kommentere på "Kamp mot arbeidslivskrim må ikke kreve så mye at SMB dropper anbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.