Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10.juni

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 10.juni– Vi går nå sammen om å sette krav til fossilfrie transportløsninger i anskaffelser av varer og tjenester, forteller Linn Johnsen, leder i Klima- og energinettverket i Vestfold og Telemark (foto: Vestfold og Telemark fylkeskommune).

Skriv ut artikkelen

En av de store kompetanseløft-dagene på anskaffelsesfeltet – Anbud3655-dagen nærmer seg. Et 50-talls ordførere har undertegnet på de bl.a. skal satse på grønne innkjøp, og i Sverige skal tiltak mot useriøse nå utredes. En storentreprenør ber kommunene komme etter og kreve CO2-utslipp i sine anbud, og 56% av Stavanger kommunes leverandørene miljøsertifiserte. Og: Ingen hentet konkurransegrunnlaget, det kom bare ett tilbud og prisstigningen herjer. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Nå nærmer det seg …

… Anbud365-dagen 16.juni. Et fullspekket program venter – breddfullt av muligheter til å styrke din kompetanse. Og er du blant dem som ennå ikke har meldt deg på, er sjansen fortsatt der. Du kan delta enten fysisk eller digitalt. Vi er i full fart mot totalt 400 deltakere. Sjekk programmet og meld deg på.

Ordfører-erklæring om grønne innkjøp

Over 50 ordførere i Osloregionen har signert en ambisiøs erklæring om klima og miljø, der det bl.a. heter at de vil vekte klima og miljø, f.eks. utslippsfrie løsninger, høyt i sine anskaffelser og anbudsprosesser og bruke anskaffelsesregelverket for å fremme grønne og innovative anskaffelser.

Må ta med CO2-utslipp

NCC har redusert CO2-utslipp fra asfaltfabrikker med 80%. De håper nå at kommunene i større grad følger etter statlige og fylkeskommunale virksomheter og innfører anbudskonkurranser hvor CO2-utslipp blir tatt med i konkurransen.

Lærling-appell fra statsråd

For hver lærling får bedriften et økonomisk tilskudd, og dere stiller sterkere om å vinne offentlige anbud. Slik lyder en appell fra kunnskapsminister Tonje Brenna.

Pensjonsavtale-krav fra LO

LO vil arbeide for at lov om offentlige anskaffelser endres. Hvis offentlige tjenester blir satt ut på anbud, skal det kreves pensjonsavtaler som er likeverdig med offentlige tariffavtaler, melder dagsavisen.no.

Vikarbyrå etterbetaler overtid

Vikarbyrået POWERCARE A/S etterbetaler forskjell i beregning av overtidskompensasjon for sykepleiervikarer som har arbeidet på norske sykehus, melder Sykehusinnkjøp. I en revisjon ble det avdekket at vikarene hadde fått utbetalt en lavere overtidssats enn de skulle ha, og kontraktsbruddet førte til at selskapet midlertidig ble suspendert.

Må bli flinkere til å bruke innkjøpsmakten

Muligheten til å vektlegge miljø og kvalitet ved innkjøp utnyttes ikke godt nok i dag. Offentlig sektor må bli flinkere til å utnytte innkjøpsmakten sin i miljøets tjeneste. Dette vil stryke industrien i Norge, skriver adm.dir. Stein Lier-Hansen i Norsk Industri i Dagens Perspektiv.

Sammen om fossilfritt i anbud

På Energifrokost hos Skagerak Energi lanserte Klima- og energinettverket et nytt felles initiativ for kommuner og bedrifter i fylket: – Vi går nå sammen om å sette krav til fossilfrie transportløsninger i anskaffelser av varer og tjenester, forteller Linn Johnsen, leder i Klima- og energinettverket i Vestfold og Telemark.

56% av leverandørene miljøsertifiserte

Totalt 153 bedrifter og offentlige virksomheter i Stavanger kan nå kalle seg Miljøfyrtårn. I tillegg krever kommunen i de fleste anbud over EØS-terskelverdi og i mange anbud over nasjonal terskelverdi, at leverandøren skal være miljøsertifisert. I 2021 var 56% av leverandørene Stavanger kommune inngikk avtale med, miljøsertifiserte.

Egen registreringsplattform for bedrifter

Sandefjord kommune kjøper tjenester for 1,5 mrd, og det er nær 6.000 registrerte bedrifter i kommunen. Nå vil kommunen lansere en ny registreringsplattform. Her kan næringslivet registrere seg digitalt. Kommunen får dermed bedre oversikt over mulige leverandører. De ønsker også å bruke flere nyopprettede bedrifter når de gjør innkjøp.

Bærekraft-prosjekt for anskaffelser

NiT (Næringsforeningen i Trondheimsregionen) lanserer prosjektet “Bærekraftige anskaffelser for de vanlige byggeprosjektene”. Der skal det registreres hva de raskt kan få til, og hvilke lavthengende frukter som kan omformes til bærekraftskriterier i offentlige innkjøp. Første fase skal gjennomføres på tre til fem reelle og utvalgte anskaffelser.

Ingen har hentet ut konkurransegrunnlaget

Statens vegvesen ønsker å inngå leieavtaler med private tilbydere langs E6, men så langt har ingen hentet ut konkurransegrunnlaget som etaten la ut for en måned siden. Det er behov for både små og store døgnhvileplasser for tungbilsjåfører mellom Moss og Oslo.

Veltet økologi-satsing

Sykehusinnkjøp HF har gjort ny avtale med Servicegrossistene, som ikke kunne tilby økologisk juice. Det veltet økologisatsingen til Olaviken, sier kjøkkensjefen til Kjøkkenskriveren. Som et lite kjøkken med lite påvirkningsmuligheter er de avhengig av å være i en innkjøpsordning som Sykehusinnkjøp for å få gode priser.

Kom bare ett veianbud

Det er kun én entreprenør som har lagt inn anbud om å bygge den nye fylkesveien i Nome kommune, skriver Telemarksavisa. Tilbudet er betydelig over rammen som er satt for prosjektet. Vestfold og Telemark fylkeskommune vil nå gå igjennom tilbudet som har kommet inn for å vurdere hva slags strategi vi skal ha for det videre arbeidet.

Prisstigningen herjer, konkurranse avlyst

Det kom inn tre tilbud på Flesberg-barnehagen varierende fra sju mill og 24 uker leveringstid til 13 mill med 4 ukers leveringstid. Anbudskonkurransen ble avlyst da det ikke var mulig å forutse den prisstigningen som har vært fra innhenting av priser fra markedet til tilbudsfristen gikk ut, skriver Laagendalsposten

Utredning av tiltak mot useriøse

Det er ikke alltid enkelt å utestenge de aktørene som gjør seg bort eller der det faktiske arbeidet gjøres av useriøse underleverandører. Den svenske regjeringen har derfor satt i gang en utredning om effektiv og tillitvekkende kontroll av leverandører ved tildeling av offentlige kontrakter. Forslag fra utredning skal komme senest 31. august neste år.

Med anskaffelser for biologisk mangfold

Offentlige anskaffelser av mat og drikke kan bidra til å forhindre tap av biologisk mangfold. Det konstateres i en utredning fra det finske jord- og skogbruksministeriet, melder upphandling24.se. Derfor foreslås det nå innføring av prinsipper og kriterier for hvordan slike anskaffelser kan bidra til å fremme biologisk mangfold.

Flere anbudsmuligheter for ideelle

Et delvis ja til å øke ideelles muligheter til å delta i leveranser til velferden kom fra Riksdagen ved behandlingen av et lovforslag fra regjeringen. Planen er å innføre et register over aktuelle ideelle, samt det gjøre lettere å kunne delta i valgfrihets-konkurranser.

Uten samarbeide offentlig-privat …

Offentlig-privat samarbeide er en forutsetning for suksess. Regjeringens digitaliseringsstrategi er et godt skrift på veien, men der er behov for at det offentlig-private samarbeide tenkes direkte inn i initiativene. Samtidig bør forslaget om et nasjonalt anbudssystem sløyfes, skriver Dansk Erhverv på altinget.dk.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10.juni"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.