Offentlige anskaffelser: Stort og smått 12. august

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 12. augustKjetil Istad, tidligere adm.dir. i Sykehusinnkjøp, med ny jobb: Seniorkonsulent i kommunikasjonsbyrået Rud Pedersen Public Affairs.

Skriv ut artikkelen

Den årlige «Arendalsuka» arrangeres neste uke (uke 33) – også med tilbud om offentlige anskaffelser, svensk forsker med forslag til hvordan følge opp sosiale hensyn, og Polyteknisk forening har laget podcast om offentlige anskaffelser. Leverandør mener tiden er overmoden for grønne anbudskrav og et kommunalt prisanslag sprakk med nær 40%. Og Mesta feirer. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Noe for deg?

Konferanser:

  • Etter et par års pause kan KS Innkjøpsforum igjen ønske kommunale innkjøpere velkommen til KS Anskaffelsesseminar. Det går av stabelen – med et rikholdig program – 14.-15.september på Scandic Fornebu utenfor Oslo. Påmeldingsfristen er 16.august klokken 12:00. Her finner du program og påmelding.
  • Årets Anskaffelseskonferanse går av stabelen 22. november, melder Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Det blir en fysisk konferanse, og mer informasjon om program kommer. Imidlertid er det klart at den årlige anskaffelsesprisen skal deles ut på konferansen.

Arendalsuka (15.- 19.august):

ELLERS:

Kjetil Istad til PR-bransjen

Kjetil Istad (47) tidligere adm.dir. i Sykehusinnkjøp skifter igjen beite – fra salgsdirektør i Ignite Procurement til stilling som seniorkonsulent i kommunikasjonsbyrået Rud Pedersen Public Affairs. Her skal han bidra til å skape bedre helsetjenester for pasientene, gjennom å styrke partnerskapet mellom private og offentlige aktører, ifølge en pressemelding.

Noe lavere aktivitetsvekst i juli

DNB PMI (innkjøpssjefsindeks), justert for normale sesongsvingninger, avtok med 1,4 poeng til 54,6 i juli. Oppgangen i juni ble dermed reversert og indeksen var på samme nivå i juli som i mai. Det var nedgang i indeksene for produksjon, ordre og sysselsetting.

Polyteknisk forening med anskaffelses-podcast

«Hva bør gjøres med regler og praksis for offentlige anskaffelser?» er tema i en samtale i en podcast som Polyteknisk forening står bak. Blant spørsmålene: Har vi de riktige reglene fremover? Hvordan kan praksisen innenfor reglene forbedres for at staten og kommuner skal kunne utføre sine oppgaver på en god og effektiv måte?

Tidenes anbudssesong for Mesta

Mesta vant hele ti store driftskontrakter i årets anbudssesong, noe som sørger for 3,1 mrd i omsetning. Ifølge egne tall er Mesta årets største aktør i antall vunnet kontrakter og omsetning i det norske drift- og vedlikeholdsmarkedet, heter det i en pressemelding.

Fylkeskommune med mulig ulovlig advokatkontrakt

Et revisjonsselskap undersøker om regelverket for offentlige anskaffelser ble brutt da Wiersholm ble tildelt et granskningsoppdrag av Vestfold og Telemark fylkeskommune. Rapporten om et varsel mot toppledelsen i fylkeskommunen skulle egentlig koste 1,5 mill kroner, men endte opp med en prislapp på 15 mill, melder advokatwatch.no.

Avgjørende innleie-regel

Byggmesterforbundet raser mot forslaget om å fjerne regelen om mulighet for innleie ved arbeider av midlertidig karakter. Bestemmelsen er avgjørende for at leverandørene kan stå ved sine kontraktsforpliktelser når det oppstår økt bemanningsbehov forårsaket av åpenbare utenforliggende og ikke planlagte omstendigheter, slår forbundet fast.

Fem i kamp om veikontrakt verd 35 mill.

En ca. 550 meter lange veistrekningen på riksvei 22 ute på anbud tiltrakk seg fem entreprenører, skriver Rakkestad Avis.. I tillegg til å bytte ut veistrekningen, skal det etableres VA-anlegg for Rakkestad kommune. Anbudet har en totalverdi på 35 mill

Sprakk med nær 40%

En ny kai i Steigen kommune skulle i utgangspunktet koste 20,6 mill. Etter at prosjektet har vært ute på anbud og kommunen har mottatt fire tilbud, ser prisen ut til å ende opp på 28,22 millioner, ifølge an.no. Det er et avvik på nærmere 40%.

Rekkverkskrav til Kommune-Norge

Trafikksikkerhetsforeningen (TSF) sier seg glade for at Statens vegvesen stiller krav i konkurransegrunnlaget om kurs i vei- og brorekkverk. Nå vil foreningen at kommuner og fylkeskommuner skal stille de samme kravene når de har sine anbudskonkurranser, melder Nye Troms.

Anbud og mannskapsmangel

Både Norsk Sjømannsforbund og rederiene jobber for å få flere til å ta maritim utdanning, men situasjonen med mannskapsmangel kommer ikke til å gå over med det første. Myndighetenes anbudssystem for ferje- og hurtigbåtrutene er en utfordring, slår Johnny Hansen, leder i Norsk Sjømannsforbund, fast i Klassekampen.

Larvik i byprosjekt i EU

EUs Urban Agenda lanserer nå to nye tematiske partnerskap som norske byer kan søke om å delta i: grønnere byer og bærekraftig turisme. Søknadsfrist er 16. september. Fire norske byer har deltatt hittil, hvorav Larvik som deltok i et tematisk partnerskap om offentlige anskaffelser.

Viktig at kommunene tar ekstra ansvar

Med økende råvarepriser og anleggskostnader er tiden dessuten overmoden i å verdsette grønne kvaliteter i anbudene. Samtidig er det viktig at kommunene i sine anbudsprosesser nå tar grønne verdier på alvor, sier Bjarne Haugland, leder for VA/VVP produsentene til vanytt.no.

Tre som byggemateriale i anbud

Myndighetene bør gjennomgå anbudsreglene for å sikre at klima og bærekraft i enda større grad blir ivaretatt i prosessene, særlig knyttet til bygg- og boligutvikling. Det bør bli standard at tre som byggemateriale vurderes som alternativ. Mari Skjærstad, adm.dir. i BoligPartner og Knut Moe, daglig leder i Trehusene, i Lokalavisa Trysil – Engerdal.

Slik kan sosiale hensyn følges opp

I eksamensarbeid i offentlige anskaffelser i bilbransjen ved Uppsala universitet gir Gisela Arnesson to forslag til hvordan man kan følge opp krav til sosiale hensyn: Krev at leverandøren gjennomgår såkalt «human rights due diligence», og at nøkkel-råstoff merkes som bevis på at utvinningen skjer etter menneske- og arbeidstakerrettigheter.

Vil gjøre innkjøp til innovasjons-motor

Center for offentlig-privat innovation i Danmark inviterer interesserte offentlige virksomheter til å gå sammen om å utfordre markedet i en innovativ anskaffelse.  Formålet er å få utviklet teknologiske velferdsløsninger, og dermed gjøre den offentlige innkjøpsmuskel til motor for innovasjon, heter det.

Skottland tilpasser seg

Skottland har oppdatert sine anskaffelsesregler slik at de er tilpasset frihandelsavtalen England har med EFTA-landene, blant disse Norge. Stort sett er det bare tekniske oppdateringer, men det betyr at skottene må likebehandle leverandører fra EFTA-landene med andre og vice versa. Endringene trådte i krat 22. juni i år.

Innside-dom etter tap av kontrakt

Fire personer fikk forhåndsinfo om at et børsnotert busselskap ikke fikk kontrakten i en kommunal anskaffelse og solgte sine aksjer i selskapet innen offentligheten fikk vite om det. Svea hovrätt dømte personene for brudd på innsider-reglene.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 12. august"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.