Oslomodellen mot sosial dumping ikke bra for Ålesund, lokal tilpasning må til

Anbud365: Oslomodellen mot sosial dumping ikke bra for Ålesund, lokal tilpasning må tilI et halvt år er Oslomodellen brukt i alle anbudskonkurranser i Ålesund kommune. Dette har hatt uheldige konsekvenser, ifølge kommunens innkjøpssjef Jonny Rune Indrevåg, som ber politikerne gjøre en justering.

Skriv ut artikkelen

Den såkalte Oslomodellen i offentlige anskaffelser mot sosial dumping fungerer ikke godt nok for Ålesund kommune. Den har hatt uheldige konsekvenser, heter det. Det skal i stedet lages en modell mer tilpasset kommunens behov, og modellen som KS har laget, ligger godt an som utgangspunkt. Politikerne i kommunen er med på at det trengs en mer lokal modell for formålet, og nå skal innkjøpssjefen og hans stab jobbe fram en justert Oslomodell til behandling i formannskapet.

Sunnmørsposten omtalte denne saken først.

Kommunestyret i Ålesund vedtok i fjor å innarbeide den såkalte Oslomodellen i kommunens innkjøpsstrategi. Den innebærer strenge krav til kommunens kjøp av varer, tjenester, bygg og anlegg for bl.a. å hindre sosial dumping og svart arbeid, og sikre et anstendig arbeidsliv.

I et halvt år er modellen brukt i alle anbudskonkurranser. Dette har hatt uheldige konsekvenser, ifølge innkjøpssjef Jonny Rune Indrevåg. Han ber politikerne gjøre en justering: Oslomodellen passer i noen tilfeller, men kan også føre til økte kostnader for kommunen og redusere mulighetene for lokale bedrifter til å være leverandør.

Ikke ved vanlige vare- og tjenestekjøp

Innkjøpssjefen mener modellen godt kan følges ved store bygg- og anleggsanskaffelser, men ikke på vanlige vare- og tjenestekjøp. Også for små bygg- og anleggskontrakter vil han gå bort fra kravene.

Han kommer med tre konkrete eksempler på uheldige konsekvenser:
For det første begrenser Oslomodellen antall underleverandører til ett ledd.
Et eksempel på en uheldig konsekvens av dette var da kommunen lyste ut konkurranse for spillvannspumpestasjon. Som en følge av kravet om ett ledd underleverandører, måtte kommunen avvise det billigste tilbudet og betale over 700.000 kroner ekstra for den samme jobben.

Lærlingkrav

Også krav om lærlinger og fast ansettelse mener Indrevåg gir uheldige konsekvenser. Som eksempel trekker han fram anskaffelse av busstransport til skole og administrasjon. Det var fem kvalifiserte tilbydere, men bare to var godkjente lærebedrifter i forkant av konkurransen. – Vi ser det som positivt at man oppfordrer til bruk av lærlinger, men dette er mindre firma med gjerne 1-2 ansatte. Å stille krav om at de skal ha lærlinger oppleves som uforholdsmessig.

Oslomodellen krever dessuten at arbeidet skal utføres av fast ansatte i minst 80% stilling. Dette kravet er vanskelig for vikarbyråene å oppfylle.

Lokale tilpasninger

I en debatt i formannskapet nylig ble en sak om anskaffelsesstrategi behandlet. Saken ble utsatt, men flertallet mener fortsatt at Oslomodellen med lokale tilpasninger må være målet, skriver Sunnmørsposten. Også skjemaet der tilbydere må forsikre at de verken er terrorister, korrupte eller driver med barnearbeid ble trukket fram. Norsk lov krever at skjemaet, men bare når det skal foretas store innkjøp som må kunngjøres i hele EU, opplyste innkjøpssjefen.

Bli den første til å kommentere på "Oslomodellen mot sosial dumping ikke bra for Ålesund, lokal tilpasning må til"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.