Slik kan anleggsbransjen bli bedre til å møte fremtidens anbudskrav

Anbud365: Slik kan anleggsbransjen bli bedre til å møte fremtidens anbudskrav– Vårt hovedbudskap er at reduserte utslipp og investeringer i lavutslippsløsninger vil lønne seg, sier adm.dir. i Nye Veier, Anette Aanesland. Sammen med miljøorganisasjonen ZERO og PwC har Nye Veier laget en rapport som bl.a. slår fast at klima- og miljøprestasjon vil kreves for å vinne offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Ved å arbeide målrettet med bærekraftige løsninger i dag vil virksomheten være bedre i stand til å møte fremtidens anbudskrav og dermed styrke den fremtidige konkurransekraften. Dette rådet fremgår av en rapport som ble fremlagt i dag. Det er ett av fire råd som gjelder hvordan anleggsbransjen skal lykkes med overgangen til et utslippsfritt samfunn.

Rapporten «Konkurransekraft i et utslippsfritt samfunn – Klimarisiko for norsk anleggsbransje» er laget av PwC på oppdrag fra ZERO og Nye Veier.

Formålet med rapporten, heter det, er å bidra til at anleggsbransjen i Norge lykkes med overgangen til et utslippsfritt samfunn. I tillegg ønsker ZERO og Nye Veier å øke kompetansenivået i bransjen, slik at den er i stand til å stille seg kritiske spørsmål knyttet til klimarisiko, og nærmere bestemt overgangsrisiko1.

Flere utfordringer

Anleggsbransjen har flere utfordringer når den skal bidra til omstillingen og redusere overgangsrisikoene. Flere byggherrer har begynt å kreve eller belønne klimahandling i anskaffelser, men klima og miljø må vektes betydelig tyngre i fremtidens konkurranser dersom vi skal nå Norges klimamål, ifølge rapporten.

En annen utfordring er at prosjekter i anleggsbransjen har lang levetid, noe som betyr utforming av kontraktsgrunnlag typisk skjer flere år før prosjekter står ferdig. Dette setter høye krav til langsiktig planlegging i utforming av kontrakter. Med det som utgangspunkt spørres det hva som burde prioriteres fremover.

Å vinne anbud

I rapporten lanseres fire tiltak, hvor av ett dreier seg om at klima- og miljøprestasjon vil kreves for å vinne offentlige anskaffelser. Tidlig omstilling øker vinnersjansene, poengteres det i rapporten. Ved å arbeide målrettet med bærekraftige løsninger i dag vil virksomheten være bedre i stand til å møte fremtidens anbudskrav og dermed styrke den fremtidige konkurransekraften. Omstilling tar tid, og det blir viktig å begynne så tidlig som mulig.

Tilbakemeldinger fra bransjen tyder også på, heter det, at det er rom for mer innovasjon i offentlige anskaffelser, og at rigide regler for bygging av infrastruktur, som håndbøker og veinormaler, kan gjøre det vanskelig å teste nye og innovative løsninger.

Tidlig involvering

Byggherrer kan tilrettelegge for tidlig involvering av entreprenører og leverandører, gjennom tiltak som utviklingsprogram, konferanser, innovative anskaffelser eller FoU-prosjekter, ifølge rapporten. De kan også skape insentiver for aktørene ved å gi «klimabonus» ved god måloppnåelse på klimagassreduksjon, eller ved å premiere lavest mulig CO2-utslipp i konkurranser.

Bli den første til å kommentere på "Slik kan anleggsbransjen bli bedre til å møte fremtidens anbudskrav"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.