90% rabatt på legemiddelkjøp, kan spare over 350 mill

Anbud365: 90% rabatt på legemiddelkjøp, kan spare over 350 millDen ferske adm. dir i Sykehusinnkjøp, Bente Hayes, kan etter kort tid i jobben konstatere at dyktige medarbeidere har gjort strategiske valg av stor betydning for helseforetakene.

Skriv ut artikkelen

Da patentet på et virkestoff var på vei ut, slo Sykehusinnkjøp til: Nye avtaler ble sluttet – åtte av ni tilbydere kom med rabatt på over 90%. Den konkrete prisen i den nye avtalen er unntatt offentlighet, men helseforetakene kan raskt komme til å spare mer enn 350 mill., melder Sykehusinnkjøp. Dette eksempelet vitner om hvilke marginer leverandørene av legemidler i mange tilfeller kan operere med, heter det.

Det gjelder virkestoffet lenalidomid, som benyttes til behandling av benmargskreft. Her er patentet på vei ut, og her har Sykehusinnkjøp jobbet raskt med å få en ny og bedre avtale på plass. Dermed kan de norske helseforetakene spare betydelige beløp på. 

I pantentperioden har det bare vært originalprodusenten Celgene/BMS som har kunnet tilby legemiddelet under produktnavnet Revlimid. Nå som patentet snart utløper, kom ni tilbydere på banen da Sykehusinnkjøp HF, divisjon legemidler gjennomførte en ny anbudskonkurranse av virkestoffet.

Rabatt over 90%

8 av 9 tilbydere kunne tilby en rabatt på over 90% sammenlignet med hva helseforetakene har betalt for legemiddelet frem til i dag. Det kan spare helseforetakene for betydelige beløp, sannsynligvis over 350 mill. Dette vil være den største besparelsen på et virkestoff innen kreftområdet Sykehusinnkjøp hittil har registrert.

Dermed frigjør den nye avtalen midler som kan benyttes til annen pasientbehandling.

Godt innkjøpsarbeid har her frigjort store økonomiske midler som sykehusene kan benytte til andre prioriterte helsetjenester. Dette eksempelet vitner om hvilke marginer leverandørene av legemidler i mange tilfeller kan operere med, er reaksjonene fra fagdirektørene i alle de regionale helseforetakene, ifølge nettsiden til Sykehusinnkjøp.

Bevisst strategisk arbeid

For Sykehusinnkjøp har Erik Sagdahl og prosjektleder Carola Marie Sommevåg sammen vært sentrale i arbeidet med å få den nye avtalen på plass. Lenalidomid har frem til nå hatt en svært høy pris, og at de nye avtalene nå kommer på plass, er et bevisst strategisk arbeid fra Sykehusinnkjøp HFs side.

Det har vært et legemiddel hvor det har vært svært krevende å få ned prisen, så lenge produsenten har hatt patent på det. Derfor har Sykehusinnkjøp fulgt dette tett, og hatt en klar strategi for å få på plass nye avtaler så raskt det lar seg gjøre i det patentet er i ferd med å gå ut. For å få til en best mulig avtale har det vært viktig å planlegge nøye, slik at flest mulig tilbydere hadde mulighet til å delta i konkurransen som vi gjennomførte.  

Fra april 2022, men preleveranse

Mylan Healthcare Norge AS vil være ny leverandør av virkestoffet lenalidomid. I tillegg er Sandoz A/S tildelt en avtale om å levere en mindre styrke som Mylan ikke tilbyr. Avtalene gjelder i utgangspunktet fra 1. april 2022, men da rammeavtalene åpner for preleveranse, er Sykehusinnkjøp i dialog med leverandørene om dette.

Etter dagens avtale bruker helseforetakene rundt 400 mill årlig på det aktuelle legemiddelet. Den konkrete prisen i den nye avtalen er unntatt offentlighet, men med en rabatt på over 90% vil besparelsene bli betydelige.

Bli den første til å kommentere på "90% rabatt på legemiddelkjøp, kan spare over 350 mill"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.