Innkjøpsgiganter i samarbeid, skal ivareta menneskerettigheter i milliardkontrakter

Anbud365: Innkjøpsgiganter i samarbeid, skal ivareta menneskerettigheter i milliardkontrakterGod stemning da partene møttes for signering på Oslo rådhus. Fra venstre: Divisjonsdirektør Dag Strømsnes i DFØ, administrerende direktør Bente Hayes i Sykehusinnkjøp HF og avdelingsdirektør Gunnar Wedde i Innkjøpstjenester i Oslo kommune (foto: Svein Jørgen Kjenner Johansen).

Skriv ut artikkelen

Oslo kommune, DFØ v/Statens innkjøpssenter og Sykehusinnkjøp HF har inngått en samarbeidsavtale om å ivareta menneske- og arbeidstakerrettigheter i anskaffelser av bl.a. IKT-utstyr. Landets største innkjøpere vil vise at de kan gå foran i arbeidet med å drive sosial leverandøroppfølging. IKT-utstyr er blant innkjøpskategoriene de vet risikoen er stor for menneskerettighetsbrudd. Til sammen kjøper de tre årlig for mange titalls milliarder.

Offentlig innkjøpere har ansvar for å sikre at ILOs kjernekonvensjoner og grunnleggende menneskerettigheter respekteres i hele forsyningskjeden. Det er risiko for brudd på menneske- og arbeidstakerrettigheter i globale leverandørkjeder, herunder tvangsarbeid, barnearbeid, mangel på fagforeningsfrihet og diskriminering.

Oslo kommune, Sykehusinnkjøp HF og DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) skal sammen jobbe videre med denne komplekse oppgaven. Samarbeidsavtalen som nylig er signert, har som formål å styrke kompetanse, effektivisere ressursbruk og gjøre samarbeidspartene bedre rustet i dette kontinuerlige arbeidet.

– Vi skal vise at landets største innkjøpere kan gå foran i arbeidet med å drive sosial leverandøroppfølging. IKT-utstyr er blant innkjøpskategoriene hvor vi vet risikoen er stor for menneskerettighetsbrudd. Leverandørkjedene og produksjonsforholdene er komplekse, med store globale aktører. Skal vi klare å oppfylle ansvaret vårt, må vi hjelpe hverandre, sier avdelingsdirektør Gunnar Wedde i Innkjøpstjenester i Oslo kommune.

Leverandørkrav og -oppfølging

Divisjonsdirektør Dag Strømsnes i DFØ slår fast at gode arbeidsforhold i leverandørkjedene dessverre ikke er en selvfølge. Det er viktig at vi som store innkjøpere stiller krav til og følger opp leverandørene. Overfor multinasjonale selskaper blir selv store innkjøpere i Norge små. Men sammen kan vi få større kraft. Vi ser frem til godt samarbeid for å fremme menneskerettighetene i leveransekjedene.

–  I Sykehusinnkjøp HF har arbeidet med samfunnsansvar høy prioritet, konstaterer adm. direktør Bente Hayes i Sykehusinnkjøp HF. Gjennom flere år har vi fulgt opp leverandørkjeder i risikoland innen flere ulike kategorier. Gjennom dette arbeidet har vi fått kjennskap til at det er stor risiko, både rundt arbeidsforhold og miljø. Derfor ser vi frem til et godt samarbeid med Oslo kommune og DFØ for å få enda mer kraft i dette arbeidet.

Åpenhetsloven

Åpenhetsloven, som stiller strengere krav til hvordan virksomheter skal arbeide for å respektere menneskerettigheter og arbeidsforhold, trer i kraft 1. juli 2022. Denne loven vil gjøre det enklere å stille krav til norske leverandører og kreve informasjon om hvordan de sikrer anstendige arbeidsforhold i leverandørkjedene sine.

Bli den første til å kommentere på "Innkjøpsgiganter i samarbeid, skal ivareta menneskerettigheter i milliardkontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.