Offentlige anskaffelser: Stort og smått 15. mars

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 15.mars 2024Sola kommune har nå satt i gang en innovativ anskaffelsesprosess for å finne en løsning på problemet med tilgroing og biologisk materiale for å øke badevannskvaliteten i sjøbadet på året rundt. På bildet kommunens ordfører, Janne Stangeland Rege (foto: Elisabeth Tønnessen).

Skriv ut artikkelen

Anbud365-webinar 20. mars, Anbud365-dagen 5. juni, europeisk ombrukspris til DFØ og Klagenemndsekretariatet, der Kofa inngår, får likevel ikke ny sjef. Også Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen har fått innkjøpspris. Nedlagte StartOff «lever videre», og Vardø kommune kan konstatere sterk nedgang i lokale innkjøp, bl.a. færre verkstedoppdrag og anskaffelser. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

20. mars: Anbud365-webinar om tilbudsevaluering!

Onsdag 20. mars er det tid for et nytt, gratis Anbud365-webinar. Denne gangen med partner Wenche Sædal og senioradvokat Nora Elisabeth Lovén fra Thommessen som skal øse av sin kompetanse om tilbudsevaluering. Meld deg på her!

Anbud365-dagen 5. juni – påmelding åpner rett over påske

Sjette utgave av Anbud365-dagen går av stabelen 5. juni – fysisk på Oslo kongressenter, digitalt du ønsker å være. Rett over påske, trolig mandag 8.april starter påmeldingen. Da er også programmet klappet og klart – og allerede nå kan vi si: Du har virkelig noe å glede deg til, så følg med!

DFØ tildelt europeisk ombrukspris

Det europeiske innkjøpsnettverket Procura+ har tildelt DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) ved Statens innkjøpssenter årets pris for fellesavtalen på ombruk og gjenvinning av IKT-utstyr. Fellesavtale omfatter 155 ulike statlige virksomheter, og har første året sikret et kutt i CO2-utslipp tilsvarende 883 gjennomsnittlige biler.

Anneline Vingsgård fortsetter

Anneline Vingsgård fortsetter likevel som direktør i Klagenemndsekretariatet, der Kofa inngår. Ansvarlig for KOFA i Klagenemndssekretariatet er seksjonssjef Johan Aasheim Hjartnes.

Åpen tilgang til konkurransegrunnlagene

Oppdragsgivere som er underlagt anskaffelsesregelverket må bruke konkurransegjennomføringsverktøy (KGV). Det gir gratis, direkte og ubegrenset elektronisk tilgang til konkurransegrunnlag for innkjøp over EØS-terskel. Mangelfull tilgang er å regne som et brudd på anskaffelsesforskriften og kan innklages til KOFA.

SOA Basis med oppdatert sertifiseringstest 

Lovendringer og økt vekt på bærekraft i offentlige anskaffelser har gjort det nødvendig å oppdatere både fagplanen og sertifiseringstesten SOA Basis, melder DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring). Nå kan man ta den oppdaterte testen, heter det.

Kapret innkjøpspris

Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap (AHKR) fikk tildelt Årets innkjøpspris for 2023! Hvert år holder Seksjon for innkjøp en innkjøpersamling for alle fagrekvirenter, innkjøpere og kostnadsgodkjennere ved Universitetet i Bergen (UiB). Det er på denne samlingen “Årets innkjøpspris» deles ut.

Ny veiledning – personopplysninger til USA

DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) har publisert en ny veiledning for virksomheter som har, eller skal inngå, avtaler som innebærer overføringer av personopplysninger til USA.

Nedlagte StartOff lever videre

Det lokale selskapet InfoTiles er valgt som vinner og samarbeidspartner med Lnett til et StartOff-prosjekt. Sammen skal de utvikle et analyseverktøy som effektivt og raskt gir bedre beslutningsgrunnlag for utbygging av strømnettet. Prosjektet får midler fra det statlige StartOff-programmet, som nå er nedlagt. DFØ har nå overtatt ansvaret.

Anbud for å få bukt med antibiotikaresistens

Island, Norge og Danmark har kunngjort en ny felles anbudskonkurranse. På grunn av de globale problemene med økende antibiotikaresistens, har landene denne gangen inkludert kriterium for å motvirke dette.

Nordisk program om bærekraft og anbud

Programmet Nordic Sustainable Construction finansieres av Nordic Innovation og pågår fra 2021 til og med 2024. Her jobbes med nordisk harmonisering av livssyklusanalyser (LCA), sirkulære forretningsmodeller og anbud, bærekraftige byggematerialer og arkitektur, utslippsfrie byggeplasser, økt gjenbruk av byggematerialer mm.

Satser på å tilby miljøvennlig betong

Ryfoss Betong har jobbet med å tilby lavkarbonbetong for å svare på endringer i markedet. – I framtidige anbudsprosesser vil vi møte sterkere krav til miljøvennlige produkter. Enten må vi satse, eller legge ned. Vi har tro på markedet, så vi velger å satse, sier salgs- og markedsansvarlig Thomas Pettersen til Avisa Valdres.

Gode miljøkrav i IKT-innkjøp

DFØs kriterieveiviser tilbyr fiks ferdige krav og kriterium bl.a. på IKT-området, de har webinarer, og en sparretelefon der innkjøpere kan ringe for å få råd og tips, heter det i en artikkel publisert på anskafelser.no.

På øvelse med ikke-anskaffede våpen

Forsvaret planlegger store investeringer i materiell i årene som kommer, inkludert langtrekkende presisjonsild. På øvelse Nordic Response brukes fremtidige anskaffelser som en del av striden. Det er først mot slutten av perioden langtrekkende presisjonsild skal anskaffes, men Forsvaret er allerede i gang med å trene på bruken.

Sterk nedgang i lokale innkjøp

Vardø kommune bestilte en forstudie i regi av Bedriftspartner Vardø. Formålet var å analysere og konkretisere utfordringene fiskerinæringen står overfor, samt foreslå ulike tiltak for å snu trenden. Blant utfordringene: Sterk nedgang i lokale innkjøp, bl.a. færre verkstedoppdrag og anskaffelser.

Innovativ anskaffelse for bedre badevann

Sola kommune har nå satt i gang en innovativ anskaffelsesprosess for å finne en løsning på problemet med tilgroing og biologisk materiale for å øke badevannskvaliteten i sjøbadet på året rundt. Anbudet er å finne på nettsiden til Leverandørutviklingsprogrammet, skriver Solabladet.

Finland endrer anskaffelseslovgivning

En gruppe nedsatt av Arbeids- og økonomidepartementet i Finland forbereder forslag til endringer i anskaffelseslovgivningen. Forslaget ventes fremlagt for Riksdagen våren 2025. Ved å effektivisere offentlige anskaffelser skal betydelige kostnadsbesparelser oppnås på mellomlang sikt. Det skal bli lettere for bedrifter til å delta i offentlige anbud.

Må få mer effektive konkurranseregler

På et Riksdagsseminar nylig ble problemene som oppstår når offentlige aktører konkurrerer med private bedrifter, diskutert. – Dagens regler er ikke nok til å bøte på konkurranseproblemene, sier Ulrica Dyrke, næringspolitisk ekspert, som representerte Almega. Mer effektive konkurranseregler er nødvendig.

Ny generaldirektør i Upphandlingsmyndigheten

Den svenske regjeringen har utnevnt Anja Clausin til ny generaldirektør for Upphandlingsmyndigheten etter Inger Ek. Clausin tiltrer som generaldirektør 1. juni 2024.

Krevende forkortelser for folk flest

I svensk TVs «Alla mot alla» var spørsmålet til deltakerne hva «LOU» står for. «Lagen om vård av unga” var et svar, «lagen om olovlig underrättelseverksamhet» et annet. Rett svar var «Lagen om offentlig upphandling», altså svenske anskaffelsesloven. Hva med «LOA» og «FOA» her hjemme? Hvor kjent er disse begrepene, tro?

Revisjonssjekk av statlige fellesavtaler

Danske Rigsrevisionen er i gang med å undersøke om utvalgte departementers i tilfredsstillende grad benytter sentralt koordinerte innkjøpsavtaler. Alle statlige institusjoner er forpliktet til å benytte disse avtale når det er mulig. Kjøper de ikke på avtalene, når det er mulig, går staten glipp av mulige besparelser.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 15. mars"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.