Offentlige anskaffelser: Stort og smått 25. mars

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 25.03.2022På digitaliseringsbloggen til Digitaliseringsdirektoratet skal man etter hvert kunne følge Fredrikstad kommunes arbeid med StartOff-ordningen. Seniorrådgiver i direktoratet, Asli Aydemir, holder i rapporteringen - på bloggen - fra ordningen underveis.

Skriv ut artikkelen

Anbud365/Grette-webinar 6. april, nye, justerte terskelverdier og Statens innkjøpssenter skal teste kommunal og fylkeskommunal deltakelse på statlige fellesavtaler. Den store anskaffelsesundersøkelsen er ute, og Statnett kartlegger indirekte utslipp fra innkjøp. Kraftige prisøkninger skaper problemer for leverandører på fastpris-kontrakter, og i Sverige har man sagt nei til amerikanske skytjenester av personvern-hensyn. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Høyaktuelt Anbud365-webinar 6. april

Nytt, gratis Anbud365-webinar 6. april kl. 0900-1030 med høyaktuelt tema: Anskaffelser i krisetider. Advokatene Marie Braadland og Silje Grimseth Ullebust fra Advokatfirmaet Grette står for de faglige. Lenke til webinaret og nærmere info kommer, følg med på anbud365.no.

Nye, justerte terskelverdier

Terskelverdiene som gjelder ved det offentliges anskaffelser er justert – med virkning fra 23. mars. Det har Nærings- og fiskeridepartementet kunngjort.

Husk å svare på anskaffelsesundersøkelsen!

DFØ sendte nylig ut Norges viktigste spørreundersøkelse om anskaffelser i offentlig sektor. Undersøkelsen gjennomføres annethvert år, og kartlegger hvordan offentlige anskaffelser organiseres og gjennomføres i statlige og kommunale virksomheter. Den er et viktig virkemiddel for DFØ for å dokumentere status for modenheten i innkjøps-Norge.

Kommune-Norge på statlige fellesavtaler?

Statens innkjøpssenter skal sette i gang pilotering der fylkeskommuner og kommuner kan delta på de statlige fellesavtalene. Pilotordningen er frivillig og skal vare over en fireårsperiode.

Bruke utslippskrav enda mer aktivt

Statens vegvesen ber om innspill for å få fram store utslippsfrie anleggsmaskiner. – Bestillingen fra regjeringen er at vi skal bruke krav i offentlige anskaffelser enda mer aktivt, sier klimarådgiver Per Fjeldal i Statens vegvesen. Utfordringen er at «det ikke er mulig å få til store nok utslippskutt med maskinene som er på markedet i dag».

Indirekte utslipp fra innkjøp

Statnett oppgir at de har igangsatt en kartlegging av indirekte utslipp fra innkjøp, bl.a. gjennom å innføre klimakrav i nye innkjøpskontrakter. Dette inkluderer dokumentasjonskrav i form av EPDer for de mest utslippsintensive materialkategoriene, opplyser olje- og energiminister Terje Aasland i et svar på et spørsmål fra Stortinget.

Mal for vareprøver og utprøving

Sykehusinnkjøp og Melanor har blitt enige om en mal til bruk i anskaffelser som omhandler vareprøver og utprøving. Malen er basert på retningslinjer fra 2013 (den gang utarbeidet av HINAS og LFH) og beskriver vilkår knyttet til vareprøver til evaluering, utprøving i klinisk virksomhet og ved utprøving av kapitalvarer.

Slik jobber Fredrikstad med StartOff

Vil du høre om hvordan Fredrikstad kommune jobber med Startoff-prosjekter fra begynnelse til slutt? Prosjektleder Åshild Bernstein Van Nuys i kommunen har sagt seg villig til å dele informasjon om kommunens «StartOff»-reise på Digitaliseringsdirektoratets blogg.

Snu, ikke krev fastpris

Prisøkningene går over stokk og stein i alt som har med bygg å gjøre – med stor uforutsigbarhet. – Det offentlige burde være raske til å snu på rutinene og ikke kreve fastpris i anbudskonkurranser. Hvis vi deltar og legger inn et forbehold for prisøkninger, så ryker vi rett ut, konstaterer Mona Mortensen i Consto Sør AS til Fædrelandsvennen.

Kraftig CO2-kutt med svanemerket vaskeri

Det er minst 27 % CO2 å spare på å velge et svanemerket vaskeri til arbeidsklær. Det vil si at man sparer 175 g CO2 per kilo tøy. Analysen er basert på en livssyklusvurdering med fokus på klimagassutslipp. Det viser en ny livssyklusvurdering foretatt av Nordisk Miljømerking.

Bare automat-mat, anbud uten hell

Mange reisende har lenge ønsket bedre matservering på Norges mest trafikkerte kortbanelufthavn, Hammerfest lufthavn. Ikke bare automater, som i dag. De har hatt to anbud ute uten hell, og på grunn av dette har de altså bare hatt automater med kaffe og sjokolade og små pakker med smurt knekkebrød, skriver Hammerfestingen.

Måtte overleve, la oss på laveste pris

På Ganddal i Rogaland ligger det lokale byggefirmaet Høie-Ueland AS. Oppstartsårene var tøffe. – Konkurransen var mot folk som jobbet svart, men vi måtte overleve og la oss på laveste anbudspris. Etter hvert fikk vi kunder som synes vi gjorde en god jobb, og opparbeidet oss stadig mer tillit, forteller bedriftslederen til Sandnesposten.

Bakterie i vaskekluter til besvær

Etter funn av utbruddsbakterie i vaskekluter varslet Oslo universitetssykehus (OUS) Sykehusinnkjøp, som har bedt alle helseforetak å stoppe bruk av vaskeklutene fra den aktuelle produsenten inntil videre. Den norske distributøren er også varslet, Mattilsynet følger opp, og FHI bedt om at produktene oppbevares for eventuell videre undersøkelse.

Vinner 20-30% av anbudene

Selskapet byr på 30-40 anbud i året, og vinner 20-30% av disse. Ifølge daglig leder Halvdan Heggheim i Harald Nilsen Entreprenør AS til Brønnøysund Avis. – Helgeland er en region der det er mindre konkurranse, derfor har man ikke har det samme presset på prising som i f.eks. Alta-området. Der er det mer konkurranse mellom entreprenørene.

Forholder seg fortsatt til anskaffelsesreglene

Fristen for å sende tilbud til Nittedal kommune på sikring av basseng gikk ut 4. mars. Det kom ingen tilbud inn. – Vi er nå i kommunikasjon med aktuelle leverandører for å sikre oss at vi får gjennomført det vi skal. Vi forholder oss fremdeles til anskaffelsesreglement, sier leder for kommunalteknikk i kommunen, Bjørn Rønholt, til Varingen.

Utsatt frist for EM i offentlige anskaffelser

Påmelding til årets EM i offentlige anskaffelser – Procura+ Awards 2022 – i gang. Fristen for å søke om å delta er utsatt til 30. april. Priskategoriene er bærekraftige, sirkulære og innovative anskaffelser. I tillegg kommer anskaffelsesprosesser som bidrar til å synliggjøre de mest dynamiske, fremtidsrettede og innovative offentlige oppdragsgivere

Nei til amerikanske skytjenester

Stockholms stad sier nei til M365 og andre amerikanske skytjenester ettersom personopplysninger ikke vernes. Grunnproblematikken leder i forlengelsen til svakere konkurranse og høyere priser, sier IT-innkjøpssjefen i Stockholm. Hun håper på nye løsninger fra europeiske leverandører, men slår fast at markedet er svært tregt.

Innkjøpssentral ble «Årets høydehopper»

En islandsk fagforening har arrangert «Årets høydehopper» – en konkurranse for bedre arbeidsmiljø og trivsel på arbeidsplassen. Den institusjonen som går frem flest plasser på rankingen – forbedret arbeidsforholdene mest siden sist – blir «Årets høydehopper». Denne gangen vant Rikiskaup, den sentrale, statlige innkjøpsorganisasjonen som vant.

Finsk veiledning for kundemedvirkning

En veiledning med sikte på å ta hensyn til kundemedvirkning i anskaffelser er utarbeidet som en del av Handlingsprogrammet Procurement Finland. Veiledningen gjennomgår ulike muligheter og beste praksis i arbeidet med deltakelse og innflytelse fra kunder og andre sluttbrukere i anskaffelsen.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 25. mars"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.