Offentlige anskaffelser: Stort og smått 26. august

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 26. augustHvis vi mener noe med at bærekraft og miljø er viktig, må det gjenspeiles i kontraktkrav, sa Katharina Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse, på et BaneNor-seminar på Arendalsuka.

Skriv ut artikkelen

Så kom veiledningen fra DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) om evalueringsmodeller, næringsministeren varsler endring i anskaffelses-regelverket og Forsvarsbygg vil bli ledende innenfor offentlige anskaffelser. I Finland foreslår regjeringen at grove miljøbrudd skal være avvisningsgrunn, og innleie-mulighet gav lokal bedrift storkontrakt. Oslo kommune har veiledning for oppstartsselskaper, og LO kritiserer bruk av anbud i forbindelse med beredskapsarbeid. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

To viktige konferanser

•        KOFA-konferansen 2022 arrangeres torsdag 27. oktober 2022 på Scandic Flesland Airport i Bergen, melder Kofa. Påmeldingsfrist 31. august.

•        Årets Anskaffelseskonferanse går av stabelen 22. november, melder Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Det blir en fysisk konferanse, og mer informasjon om program kommer. Imidlertid er det klart at den årlige anskaffelsesprisen skal deles ut på konferansen.

Regelendringer på høring i høst

Under Svanemerkets arrangement “Grønne mål – grå innkjøp?” på Arendalsuka gav næringsminister Jan Christian Vestre tydelig beskjed: Endringer i forskriften for offentlige anskaffelser skal ut på høring i høst. Regelverket skal forenkles – og i stedet for at det står at man “bør” stille miljøkrav, vil vi at det står “skal”, sa han

Ny DFØ-veiledning om evalueringsmodeller

I veiledningen anbefaler DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) en modell hvor man prissetter kvalitet, men veiledningen inneholder også omtale av poengmodeller. – Evalueringsmodellen vi anbefaler gjør innkjøperne mer bevisste på hvor mye de vil betale for god kvalitet, sier avdelingsdirektør Bente Hagelien i DFØ.

Statskontrakter for mobile enheter

Statens innkjøpssenter har inngått kontrakter med Dustin Norway AS (hovedleverandør) og Techstep Norway AS om levering av mobile enheter til statlige virksomheter. Kontraktene trer i kraft 3. september. Avtalen vil dekke deltakende statlige virksomheters behov for mobiltelefoner, nettbrett og tilhørende utstyr.

Sirkulære løsninger, StartOff – se opptak!

Under Arendalsuka holdt DFØ et arrangement om ordningen StartOff og om hvordan næringslivet og offentlig sektor kan finne gode løsninger i praksis. Blant deltakerne var næringsminister Jan Christian Vestre. Du kan se opptaket her.

Vil bli ledende i offentlige anskaffelser

Forsvarsbygg er en stor offentlig anskaffer. I 2021 gikk 78% av kostnadene deres til kjøp av varer og tjenester. Ambisjonen er å bli ledende på offentlige anskaffelser og bruke posisjonen i markedet til å sørge for priseffektive anskaffelser, samtidig som vi ivaretar viktige samfunnsansvar. Her er noen av Forsvarsbyggs viktigste poenger.

Oslo-veiledning for oppstart-selskaper

Hvordan jobbe med Oslo kommune for å teste og skalere dine løsninger? Oslo kommune har laget guide for oppstartselskaper til offentlige anskaffelser. Oslo kommune kjøper produkter og tjenester for mer enn 30 milliarder kroner hvert år, og behovet for innovasjon øker.

Byggkrav om miljø som tildelingskriterium

– Miljøkravene må være et tildelingskriterium i kontraktene, og regelverket for offentlige anskaffelser bør endres fra at du kan stille miljøkrav, til at du skal stille miljøkrav, understreket Kari Sandberg, adm.dir. i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), på et BaneNor-seminar på Arendalsuka.

Lokal bedrift kapret kontrakt – takket være innleie

I Hammerfest bygges Hammerfest Nye sykehus, et av Nord-Norges største byggeprosjekter. I anbudsrunden stakk det lokale firmaet X5 Elektro i Alta av med kontrakten for elektrikerarbeidet. – Det hadde aldri skjedd uten innleid arbeidskraft, sier daglig leder Erik Eliassen til nrk.no.

Gründere vant over store tech-miljøer

Innenfor vann og avløp er det et stort behov for et system som kan gi en alarm når fulle kummer må tømmes. Den lille gründer-bedriften Soolo i Sandnes fikk lov å trene produktet hos Sola kommune for å sjekke hvor lista må ligge, og nå nylig vant de et stort anbud i Bærum i konkurranse med seks større teknologimiljø, foreller Sandnesposten.

Anbudsutfordringer i beredskapsarbeid

I LOs uttalelse til regjeringens koronaevaluering heter det at det over tid har vært en tendens til økt vekt på anbud, utkontraktering og offentlig-privat samarbeid i beredskapssektoren: Ulempen er bl.a. økt sårbarhet pga svikt i sikkerhetsstyringen og de utfordringer anbudsprosesser skaper ifm langsiktig beredskapsarbeid, ifølge Dagsavisen.

Forutsigbare funksjonskrav

Hvis vi mener noe med at bærekraft og miljø er viktig, må det gjenspeiles i kontraktkrav. Kravene må adresseres i tidlig fase, da holder man kostnadene nede. Man må ha forutsigbare funksjonskrav for at bransjen skal kunne tilpasse seg, sa Katharina Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse, på et BaneNor-seminar på Arendalsuka.

Høydeslurv signal om arbeidskriminalitet

Brudd på sikkerhet i høyden er et av flere signaler om arbeidskriminalitet, ifølge Fred Sherling i Fair Play Bygg Rogaland til maleren.no. Da sparer de ofte penger på HMS og lønn ved å underbetale arbeiderne. Da er det helt klart en grunn til å kontrollere. Det Fair Play Bygg får mest tips om, er når det kommer tilbud som er for gode til å være sanne.

Kommune med full innkjøpsstopp

Etter årets fire første måneder lå det an til at Øyer kommune kommer til å gå med 20 mill i underskudd før året er omme. Det er stor kontrast til fjoråret, med 17,5 mill. – Derfor er det innført stillings- og innkjøpsstopp, melder gd.no.

10 mill i kommune-gevinst på fastprisavtale

I mai i fjor inngikk Vennesla en fastprisavtale for størstedelen av strømforbudet. Det sparer kommunen for mer enn 10 mill i år. Kommunen har en innkjøpsavtale med kraftselskapet Entelios i samarbeid med Kristiansand, Lillesand og Birkenes kommune, skriver venneslatidende.no.

Deler jernbanelandet mellom seg

Bane NOR har signert to store vedlikeholdskontrakter, og lar dermed norske Baneservice og spanske Azvi dele jernbanelandet mellom seg. Kontraktene har en verdi på 850 mill.

Grove miljøbrudd som avvisningsgrunn

For andre gang i inneværende regjeringsperiode kommer den finske regjeringen til Riksdagen med forslag til endringer i anskaffelseslovgivningen. Bl.a. mer vekt på miljø, kvalitet sterkere inn i anskaffelseslovgivningens målsetting og innføring av grove miljøbrudd som avvisningsgrunn for tilbydere, leverandører og underleverandører.

20% høyere prisnivåer i en anskaffelse

Regjeringen i Sverige vil bekjempe umotiverte prisøkninger fordi inflasjonen har satt fart. Konjunkturinstitutet har fått oppdrag av regjeringen om å holde oversikt på foretakenes prisfastsettelser. En rapport fra byggebransjen på forsommeren pekte på omkring 20% høyere prisnivåer i en pågående anskaffelse, ifølge upphandling24.se.

Lederskap i innkjøp i akademia

Göteborgs universitet vil ta lederskap i utviklingen av forskning og utdannelse innenfor offentlige anskaffelser. Målet er at det utviklingsprogrammet de startet nylig, skal følges av en lengre, akademisk innkjøpsutdannelse med et professorat og forskning, heter det på upphandling24.se.

Markedsdialog for utslippsfrie maskiner

Tidligere i år gikk Københavns Kommune, Metroselskabet, Aalborg Kommune og CO-PI sammen for å utvikle etterspørsel etter fossil- og utslippsfrie arbeidsmaskiner og sikre fremtidens bærekraftige løsninger. Nå er også Aarhus Havn, Vejdirektoratet, Middelfart Kommune og Esbjerg Kommune med når det inviteres til felles markedsdialog.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 26. august"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.