Offentlige anskaffelser: Stort og smått 16. april

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 16.04.2021Tekna-medlemmer er bekymret for bl.a. avbrutte anbud og mangel på innkjøpskompetanse. På bildet president i Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg.

Skriv ut artikkelen

KS inviterer til sitt populære sertifiseringskurs, enkelte tilbydere i en vegvesen-konkurranse vil kutte utslipp med 85% og en anskaffelse i regi av Helse Midt-Norge kan bli reservert for ideelle. Den svenske regjeringen tar initiativ til mer innovasjon med i anskaffelsene, Bodø med konkurranseutsetting av egen varslingstjeneste, og Avinor skal ha parkeringskontrakt verd et par mrd. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor, og: Nå lønner det seg å melde seg på til årets utgave av Anbud365-dagen 3. juni.


Har du meldt deg på Anbud365-dagen 3. juni?

Anbud365-dagen 3. juni: Nå er det early bird-tid med 50% avslag på ordinær påmeldingspris. Sjekk program og meld deg på her.

… og nytt gratis Anbud365-webinar rett rundt hjørnet!

Onsdag 28. april inviterer Anbud365 i samarbeid med Advokatfirmaet Grette AS til gratis webinar om de rettslige rammene for kravspesifikasjoner. Her vanker det ikke minst tips og gode råd for både innkjøpere og leverandører. Bredere omtale på Anbud365 rett over helgen – da også med lenke til påmelding. Følg med!

Klart for sertifiseringskurset til KS

KS Sertifiseringskurs i offentlige anskaffelser 2021 går over 8 dager fordelt på 3 samlinger i løpet av 2. halvår. Kurset gir opplæring i alle steg gjennom de tre fasene i en anskaffelsesprosess: forberedelsen, gjennomføringen og kontraktsoppfølgingen.

Vil kutte mer enn hva vegvesenet forventer

Enkelte tilbydere som vil drifte riksvegene i Hallingdal og Valdres, vil kutte kontraktenes CO2-utslipp med opptil 85%. Det er enda mer enn Statens vegvesen forventet i første driftskontrakt hvor miljø skal telle i tillegg til pris. Kuttene skal skje bl.a. ved bruk av elektriske kjøretøy, biodrivstoff og mest mulig gjenbruk og resirkulering av avfall.

Mulig reservert for ideelle

Helse Midt-Norge RHF vil gjennomføre en anskaffelse av tverrfaglig spesialisert rusbehandling i 2021. Det kan være mulig at denne anskaffelsen blir reservert for ideelle leverandører, opplyste helse- og omsorgsminister Bent Høie i et svar til Stortinget.

Oslo med mer sirkulær praksis

AF Gruppen etterlyser mer sirkulær praksis i Oslo kommune, skriver cnytt.no. – Målet vårt er å ha på plass et konkurransegrunnlag for prosjekter over 20 millioner kroner i løpet av 2022, svarer Bymiljøetaten i kommunen. Det gjelder bl.a. gjenbruk av grus og asfalt.

Nye flyruter på anbud

Samferdselsdepartementet har kunngjort en konkurransene om drift av flere flyruter. Dette gjelder rutene Stokmarknes – Bodø, Stokmarknes – Tromsø, Ørsta-Volda – Oslo og Florø – Oslo. Tilbudsfristen er 15. juni 2021, og oppstart av ny avtaleperiode er 1. oktober 2021.

Parkeringskontrakt verd to mrd

Avinor har kunngjort en tilbudskonkurranse som omfatter drift av parkeringsområdene på Oslo lufthavn, heter det i en pressemelding. Verdien av kontrakten anslås til rundt 2 milliarder NOK. Kontraktsperioden strekker seg fra 1. januar 2022 til 31. desember 2026.

Uroet over mangel på innkjøpskompetanse

Teknas medlemmer i rådgivende, privat sektor opplever faglig kompetanseutfordringer på byggherresiden i statlig virksomheter og i statseide foretak, heter det. Situasjonen er også preget av lav grad av forutsigbarhet, avbrutte anbud og mangel på innkjøpskompetanse. En kompetanserisiko kan fort bli en betydelig økonomisk risiko.

Miljømerking på kraftig vei opp

Tilbudet av svanemerkede utemøbler og lekeapparater har økt sterkt de siste årene fra 12 svanemerkede produkter i 2018 til over 750 ulike varianter med dette miljømerket på det nordiske markedet. Tre av Norges største kommuner – Asker, Bærum og Drammen – stiller nå krav om miljømerkede lekeapparater, heter det fra Miljømerking Norge.

Kjøp av institusjonsplasser i Helse Nord

Helse Nord RHF inngår nye avtaler med private institusjoner for kjøp av tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). De nye avtalene har en økonomisk ramme på om lag 154 millioner kroner årlig, og en varighet på 6 år, med mulighet for forlengelse på 2 år.

Krever kortreist stein

Altfor ofte ved offentlige anskaffelser faller valget på billigere alternativer som f.eks. granitt fra Kina, fordi pris i dag ofte vektes høyest, konstaterer Norsk Bergindustri i en henvendelse til Nærings- og fiskeridepartementet. Det må legges større vekt på bærekraft, lokale arbeidsplasser og verdiskapning, m.a.o. kortreiste produkter.

Varslingstjeneste på anbud

Bodø skal kjøpe juridisk bistand for to millioner kroner for å få på plass en ekstern varslingstjeneste. For å etablere en mottakstjeneste for varsling i kommunen ble det lyst ut en offentlig anbudskonkurranse, der formålet er å outsource hele oppgaven til en juridisk tjenesteleverandør, ifølge an.no.

Vil se mer innovasjon i anskaffelser

Offentlig sektor bør i større utstrekning bruke innovative anskaffelser som et strategisk verktøy for å etterspørre delvis nye løsninger som skaper nytte i samfunnet. Det mener den svenske regjeringen, som gir Vinnova, Upphandlingsmyndigheten og Patent- och registeringsverket i oppdrag å iverksette tiltak, skriver upphandling24.se.

Vil ha utfyllende GDPR-regler

I offentlige anskaffelser stilles det mange ganger krav til leverandøren om å påta seg ulike typer sosialt ansvar overfor ansatte. GDPR har skapt usikkerhet om mulighetene til å følge opp kravene ettersom det ofte dreier seg om følsomme personopplysninger. Upphandlingsmyndigheten vil ha oversikt over situasjonen og et komplettert regelverk.

Danske anskaffelsesfaglige tolkninger

Danske Udbudsportalen presenterer med jevne mellomrom fagjuridiske tolkninger av avgjørelser i Klagenævnet for Udbud. Nå ligger en sak om et erstatningsoppgjør ute, der klageorganet konkluderer med at leverandøren har positiv kontraktsinteresse. Det gjelder kjøp og vedlikehold av en kommunal nettside.

Finsk matlov kan trumfe anskaffelsesregler

I Finland må anskaffelse av mat og landbruksprodukter i fremtiden være i samsvar med vilkårene i lov om matmarked. Det gjelder også praktisk gjennomføring av kontraktene, selv om disse for eksempel kan avvike fra gjeldende generelle vilkår for offentlige anskaffelser. Loven om handel med mat og landbruksprodukter er under revisjon.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 16. april"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.