Offentlige anskaffelser: Stort og smått 16. september

Anbud365: Offentlige anskaffelser 16.september 2022- Vi må ta et selvstendig etisk ansvar og dermed gå lenger ned i innkjøpsdetaljene på områder hvor det er risiko for brudd på menneskerettighetene, sier universitetsdirektør Lars Atle Holm i Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) (foto: Håkon Sparre).

Skriv ut artikkelen

Anbud365-seminar/webinar onsdag 21. september, Kofa-konferanse 27. oktober og Anskaffelseskonferansen 2022 22.november. Dessuten: Helse Midt-Norge sier opp avtale med leverandør av pasienttransport, krav om i større grad å vekte sirkulær-kriterier og flest Fair Play Bygg-tips kommer ved anbud som er for gode til å være sanne. Tillitsvalgte i energibransjen krever strengere krav i anbudskontraktene, og i Finland har de mentorprogram innen offentlige anskaffelser. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Høstens første Anbud365-seminar til uken!

Høstens første, gratis Anbud365-seminar/webinar er rett rundt hjørnet – 21. september. Tema er «Lær av andres feil – en gjennomgang av hva Kofa hittil i 2022 har kategorisert som brudd på anskaffelsesregelverket». Wikborg Rein-advokatene Hanne Zimmer og Malene Reinertsen står for det faglige innholdet. Dette må du få med deg!

Tid for påmelding til Anskaffelseskonferansen 2022

22. november går Anskaffelseskonferansen 2022 av stabelen på Radisson BLU Scandinavia i Oslo. Påmeldingsfristen er tirsdag 8. november 2022 kl. 1200. Et foreløpig program er nå klart.

Kofa-konferanse 27. oktober

KOFA-konferansen 2022 arrangeres torsdag 27. oktober 2022 på Scandic Flesland Airport i Bergen, melder Kofa. Påmeldingsfrist 1.oktober. KOFA tilbyr et variert program som blant annet belyser ulike sider ved de avgjørelser som KOFA fatter, regelverket for offentlige anskaffelser og håndhevelsen av EØS-avtalen på området.

Risiko for brudd på menneskerettighetene

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) vil ikke investere i flere solceller før det er gjort en opprydding i bransjen. – Saken viser at vi må ta et selvstendig etisk ansvar og dermed gå lenger ned i innkjøpsdetaljene på områder hvor det er risiko for brudd på menneskerettighetene, sier universitetsdirektør Lars Atle Holm til Khrono.

Vekte sirkulær-kriterier høyere

Anskaffelser i det offentlige må sørge for å bidra til å stimulere og utvikle sirkulærer markeder. Dette kan gjøres ved at alle offentlige anbud prioriterer sirkulære varer og tjenester og sørge for å vekte, i større grad, kriterier knyttet til sirkulærøkonomi, sier Arne Fredrik Håstein, nestleder i Finansforbundet, ifølge cnytt.no.

Plantebasert mat – pris til Oslo

Oslo kommune vant Planteprisen for Årets Initiativ på Future Foods-konferansen for sin vegetarsatsning. – Som en stor innkjøper sørger de for at de som leverer maten er nødt til å bli betraktelig mye bedre på plantebasert mat, og bidrar derfor til utvikling til segmentet – en utvikling som vil fortsette framover, uttaler juryen.

Digital samling i innkjøpsleder-nettverk

Digital samling 20. september i innkjøpsledernettverket til DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring). Skatteetaten og Politiet skal der dele sine erfaringer med styring av anskaffelser. Nettverket er en arena der offentlige innkjøpsledere kan dele erfaringer og styrke sin kunnskap om hva det vil si å være leder innen innkjøpsfaget.

Sparker pasienttransport-leverandør

Helse Midt-Norge RHF har etter grundig kontraktsoppfølging besluttet å heve gjeldende avtale om pasienttransport i Nordre Sunnmøre med NorgesTaxi Vest AS. Fra og med fredag 16. september 2022 gjelder ny avtale med Nordvest Taxi AS. Denne kontrakten er midlertidig, og gjelder frem til nytt anbud og kontrakt foreligger.

Immaterielle verdier og anskaffelser

Forsvarsdepartementet har nylig utgitt en overordnet policy for forsvarssektorens forvaltning av rettigheter til immaterielle verdier (IP) og royalty. Policyen kommer i tillegg til reguleringer i anskaffelsesregelverket for forsvarssektoren (ARF). ARF er en intern instruks av 2013, som skal gjennomgås med sikte på justeringer i 2023.

11 kommuner i IKT-innkjøpsfellesskap

11 kommuner har etablert felles IKT driftsselskap, IKT Nordhordland kommunalt oppgåvefellesskap (IKTNH). Kommunene i samarbeidet skal anskaffe et fremtidsrettet planregister med sikte på i størst mulig grad bidra til å forenkle, effektivisere etc. hverdagen for ansatte, publikum, politikere, næringsliv og sentrale myndigheter.

Slurv tyder på arbeidslivskriminalitet

Brudd på sikkerhet i høyden er et av flere signaler om arbeidskriminalitet. – Sparer bedriften penger på sikkerhet, sparer den gjerne penger på andre ting også, ifølge Fair Play Bygg Rogaland. Flest tips får de ved anbud som er for gode til å være sanne, heter det i Byggmesteren.

Krever strengere energi-anbud

Strengere anbudsregler i Statens vegvesen har åpnet dørene for norske entreprenører. Nå vil tillitsvalgte i energibransjen at det samme skal skje med de store nettprosjektene i Statnett-regi. De mener det er helt avgjørende å få strengere krav inn i anbudskontraktene, skriver frifagbevegelse.no

Legge til rette for kjøp av lokalmat

I dag er det store innkjøpsavtaler som går på tvers av alle kommunene. Det er praktisk, men har i stor grad hindret å kjøpe lokal mat, heter det i saltenposten.no. Nå kan det bli enklere å kjøpe inn lokal mat til kommunenes kjøkken. Målet for et prosjekt i Salten er nemlig å legge til rette for at det går an å handle lokale råvarer og mat til institusjonene.

Miljøkrav i anbud kan gi grønnere luftfart

Ved å stille strenge miljøkrav i anbudene kan myndighetene påvirke utviklingen av miljøvennlige flymaskiner og fremskynde overgangen til en grønnere luftfart. Forskere fra Handelshøgskolen ved Nord universitet ser tegn til at elektrisk luftfart kan lære av elektrifisert fergedrift, ifølge Avisa Nordland.

Skulle ut på anbud, men det skjedde aldri

Bistro To Kokker har holdt til i Florø kulturhus de siste fem årene uten leiekontrakt fordi daværende Flora kommune ønsket å legge ut driften på anbud. Det skjedde aldri, skriver Firdaposten. Årsaken var bl.a. at innkjøpsavdelingen i kommunen hadde begrenset kapasitet. Nå må bistroen flytte ut av kulturhuset.

Ombygging på anbud, ingen tilbud kom

Planene for ombygging av ei løe i Randaberg foreligger, men det skjer lite. Tidligere dette året var det anbudsrunde ute, men det var ikke interesse fra firma å melde inn sine anbud, forteller randaberg24.no. Nå forsøker kommunen igjen å gjøre noe med dette, for planene er de samme og dreier seg om oppgradering av deler av løa.

Fri tilgang til dansk anskaffelsesbase

Siden 2017 har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bygget opp en database med detaljert Informasjon om danske EU-anskaffelser. Nå åpnes det for fri adgang til databasen, så andre interesserte kan få nytte av den.

Nytt våpen mot useriøse leverandører

Ekobrottsmyndigheten har laget en ny veiledning for å vise hvordan offentlige anskaffelser kan brukes som verktøy mot arbeidskriminalitet. Formålet er å øke kunnskapen om konkrete tiltak som bestillere kan gjør for å oppdage useriøse aktører og hindre dem i å få oppdrag.

Mentorprogram for offentlige innkjøpere

Finansdepartementet, Kommuneforbundet og et utviklingssenter i Finland tilbyr et mentorprogram som fremmer kompetanse om offentlige anskaffelser. Målet er å dele innkjøpskunnskap, nasjonal nettverksbygging, øke samarbeid på tvers av organisasjonsgrenser, og støtte faglig utvikling av innkjøpskunnskap.

Bekymret, offentlig eide selskap overtar

Mange finske foretak får vanskeligheter fordi offentlig eide selskap tar over markedet. Företagarna i Finland er veldig urolige, heter det. Markedet er helt vilt, og utviklingen syne sikke å ville stanse. Myndighetene må granske om offentlige oppdragsgivere virkelig får fiffle med anskaffelsesreglene slik de gjør, mener foreningen.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 16. september"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.