Offentlige anskaffelser: Stort og smått 19. februar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 19. februarDirektoratet for forvaltning og økonomi (DFØ), her ved direktør Hilde Singsaas, og Miljødirektoratet med nye innkjøpsråd for tungtransport og busser (foto: Espen Sturlasson).

Skriv ut artikkelen

Nytt Anbud365-webinar kommer snart, Oslo kommune kritiserer statlige kjøp, og Statens vegvesen skal teste ut miljøkrav i asfaltkontrakter. Miljøkrav som ikke kommer, svir for leverandører, kan du lese mer om nedenfor, og: Covid19-kontrakt i Forsvaret, gebyr på ni mill for ulovlig direkteanskaffelse, og en portugisisk anbudsvinner i et biogassanbud er blitt diskvalifisert. I Finland skal man sjekke de lange saksbehandlingstidene i forbindelse med klager etter offentlige anskaffelser.

Nytt Anbud365-webinar: Avlysningsrett

Allerede torsdag 4. mars går neste – gratis – Anbud365-webinar av stabelen. Denne gang er det Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig som stiller sin ekspertise til disposisjon, og temaet er avlysningsrett. Mandag førstkommende får du her på Anbud365 en bredere presentasjon av webinaret, men vil du melde deg på allerede nå, bruk denne lenken.

Innkjøpsråd for tungtransport og busser

Offentlige anskaffelser av transportløsninger bør prioritere nullutslipp og biogass, ikke flytende biodrivstoff, mener Direktoratet for forvaltning og økonomi (DFØ) og Miljødirektoratet. Nå kommer nye innkjøpsråd for tungtransport og busser.

Uryddig overfor leverandørmarkedet

Oslo kommune er i rute mot sine mål for transport i egne innkjøp, men staten, som i stor grad kjøper samme varer og tjenester, stiller i mye mindre grad miljøkrav til transport. Det er uhensiktsmessig og uryddig overfor leverandørmarkedet at det offentlige snakker med to forskjellige stemmer, sier Einar Wilhelmsen, finansbyråd i Oslo kommune.

Utslipps- og levetidskrav i asfaltkontrakter

Statens vegvesen vil la entreprenørene bruke sin erfaring og innovasjon til å levere den beste asfalten på riksveiene. Nå skal asfaltens levetid, CO2-utslipp og pris avgjøre hvilken asfaltentreprenør som vinner anbudet.

Kontrakt i Covid19-prosjekt

Den svenske leverandøren BAE Systems Hägglunds AB skal renovere og bygge om 20 av Forsvarets CV90 stormingeniør- og multi-kampstøttevogner. Prosjektet ble lansert som en del av Regjeringens Covid-19 tiltak i 2020 med sikte på å gi Forsvaret en etterlengtet kapasitet og arbeid til norsk industri i en krevende pandemisituasjon.

Krav om lærlinger under terskelverdiene

Et utvalg som skulle identifisere utfordringer knyttet til rekruttering til mat- og måltidsbransjen, lanserer 24 tiltak, bl.a.: Krav til bruk av lærlinger ved offentlige anskaffelser også for avtaler på størrelse under det som loven krever. Det bør legges inn bruk av lærlinger i kriteriesettet for offentlig innkjøp av tjenester til mat og måltider.

Ulovlig direkteanskaffelse kostet ni mill

Bodø kommune er ilagt et gebyr på ni mill av Kofa for å ha gjort en ulovlig direkteanskaffelse, ifølge et vedtaksvarsel fra nemnda. Påstanden gjaldt en ulovlig direkte anskaffelse ved å gjøre vesentlige endringer i rammeavtalen om drift av IKT-plattform med tilhørende utstyrskjøp, konsulenttjenester og bredbåndstjenester.

KS vil følge lov om offentlige anskaffelser

Kommunesektorens egen organisasjonen kjøper inn varer og tjenester for vel 250 millioner årlig. Heretter vil KS følge lov om offentlige anskaffelser. Det har de ikke gjort tidligere etter at en juridisk utredning slo fast at organisasjonen ikke var omfattet av dette regelverket, ifølge Kommunal Rapport.

Skifte av underentreprenør

Det bør være gode grunner til at en kommune godtar bytte av underentreprenør, skriver vanytt.no. Når en hovedentreprenør vinner anbud med en fremlagt organisasjon av forpliktede underentreprenører, bør det være gode grunner for å godta at dette endres. Hvis ikke kan det åpne for en utrygg praksis og medføre at sluttproduktet blir dårligere.

Mercell med ny identitet

Mercell har lansert ny visuell identitet. Dagens skifte av ny visuell identitet markerer en ny viktig milepæl i Mercell’s historie der selskapet har gått fra å være en mindre, innovativ aktør til å bli en ledende SaaS-plattform for elektroniske offentlige anbud og anskaffelser i det nordiske markedet, heter det i en pressemelding.

Disse skal bygge nye Drammen tinghus

Statsbygg har inngått kontrakt med NCC Norge AS, som sammen med Dyrvik Arkitekter AS skal utvikle og bygge nytt tinghus i Drammen. Statsbygg lyste ut konkurransen for nytt tinghus i Drammen i mai i fjor. Fire tilbud kom inn. Rivearbeidet og den videre byggeprosessen starter etter planen høsten 2021.

Svir for leverandør, miljøkrav kommer ikke

Pipelife var tidlig ute med å omstille bedriften og produksjonen til det grønne skiftet. Myndighetene lokket med at miljø skulle telle minst 30% ved alle offentlige anbud. Dette har ennå ikke blitt en realitet. Det svir for bedrifter som Pipelife som har tatt ekstra kostnader for å bli miljøsertifisert og ta fram mer miljøvennlige løsninger, skriver Driva.

112 mrd til norske leverandører

I fjor gikk drøyt 74% Equinors samlende anskaffelser til leverandører med norsk fakturaadresse. Selskapet kjøpte varer og tjenester for 150,8 mrd i fjor, hvorav 112 mrd gikk til leverandører med norsk fakturaadresse. Fra 2017 har det norske innholdet i Equinors samlede anskaffelser økt fra 61%, ifølge Tidens Krav.

Offentlige anskaffelser og arbeidsinkludering

Hvordan kan en kommune bidra til arbeidsinkludering? Da anbefales veiviseren «Offentlige anskaffelser kan gi arbeidsmuligheter for flere – en veiviser for kommuner som ønsker å øke sitt samarbeid med egeneide vekst- og attføringsbedrifter». Samfunnsbedriftene og KS Advokaten er blant dem som står bak veiviseren.

Diskvalifiserer anbudsvinner

Nedre Romerike Avløpsselskap IKS (NRA) har avlyst anbudskonkurransen om nytt biogass-anlegg. Det var det portugisiske selskapet Efacec som ble innstilt som vinner av anbudet om å få bygge anlegget. Nå er imidlertid dette selskapet diskvalifisert på grunn av at de ikke lenger oppfyller kravene til økonomisk soliditet.

Reviderer arbeidsrettslige vilkår

Arbeidsmarkedets parter i Sverige er kommet til enighet om nye kollektivavtaler som berører mange arbeidstakere. Upphandlingsmyndigheten har i den forbindelse påbegynt en revisjon av de arbeidsrettslige vilkårene de tidligere har utarbeidet.

Finsk søkelys på klagebehandlingstider

Kommunalminister Sirpa Paatero i Finland har satt i gang en undersøkelse av de lange behandlingstidene for klager knyttet til offentlige anskaffelser. Målet er å identifisere faktorene som påvirker antall klager og reduserte behandlingstider, samt å finne ulike løsninger for å effektivisere anskaffelsessaker og forbedre rettssikkerheten.

Irsk veiledning for skytjeneste-kjøp

I Irland er det lansert en veiledning for å støtte offentlige anskaffelser av skytjenester. Ved å bruke veiledningen skal offentlige virksomheter kunne navigere i det komplekse området som hører med til å gjøre slike kontrakter på området, og å styringen av forskjellene mellom vanlige IT-kontrakter og skytjeneste-kontrakter.

Skal anskaffe 150 – 200 fonds

En ny, statlig myndighet skal etableres med ansvar for å anskaffe omkring 150-200 fonds i et reformert premiepensjonssystem i Sverige, skriver upphandling24.se. Anskaffelsene skal skje på strengt profesjonelle og markedsmessige vilkår, heter det, og ingen andre hensyn skal tas enn å tilby sparerne best mulige fonds.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 19. februar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.