Offentlige anskaffelser: Stort og smått 21. oktober

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 21. oktoberDFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) skal tilrettelegge for økt kompetanseutveksling i staten. Konkurransen som er kunngjort, gjøres som del av StartOff-ordningen med før-kommersiell anskaffelsesmetodikk etter FoU-unntaket. På bildet, fagleder i StartOff, Sissel Kristin Hoel.

Skriv ut artikkelen

Fire nominerte er med i kampen om å få Anskaffelsesprisen, hurtigbåt-kontrakt med store miljøgevinster og Oslo og Bergen sammen om ny førkommersiell anskaffelse. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) skal lage en ny veiledning i løpet av høsten, som også vil gjelde it-anskaffelser, melder statssekretær. Danskene har fått nye verktøy for grønne innkjøp og mer norsk frukt og grønt med flere krav i anbud enn pris. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Anskaffelseskonferansen 2022

Om du vil være med på Anskaffelseskonferansen 22. november, må du melde deg på innen tirsdag 8. november 2022 kl. 1200. Et fyldig og attraktivt program for det hybride arrangementet venter – og NB: Anskaffelsesprisen for i år skal også deles ut på konferansen. DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) er arrangør.

Fire kandidater til Anskaffelsesprisen

Juryen til årets utgave av Anskaffelsesprisen går nå i gang med sitt arbeid. Fire kandidater er oppmeldt, og hvilken av disse som blir vinner, må du delta på Anskaffelseskonferansen for å kunne være den første til å vite. Juryledere er seksjonssjef Bente Hagelien i DFØ. Fristen for ytterligere nominasjoner av kandidater er nå utløpt.

Går rettens vei for å stoppe legemiddelanbud

Sykehusinnkjøp ignorerte Kofas anbefaling om å avlyse sitt kreftanbud etter en lekkasje av prisen på Norges desidert største kreftlegemiddel – Keytruda – til konkurrentene. Det får MSD til nå å ta rettslige skritt – midlertidig forføyning – for å stanse anbudet. Det betyr at hele eller deler av anbudet utsettes, opplyser Sykehusinnkjøp.

StartOff for økt kompetanseutveksling

DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) skal tilrettelegge for økt kompetanseutveksling i staten – en digital løsning for både virksomheter og statsansatte som gjør det enkelt å utveksle kompetanse. Konkurransen som er kunngjort, gjøres som del av StartOff-ordningen med før-kommersiell anskaffelsesmetodikk etter FoU-unntaket.

Slutt på renholds-anbud i Forsvaret

Forsvarsbygg skal ha ansvar for renhold i Forsvaret framover, det skal ikke ut på anbud mer. Forsvarsdepartementet har mottatt en rapport om hvordan denne overgangen best kan foregå og er i innspurten for å tilrettelegge for en gradvis tilbakeføring av renholdet. Målet er det skal starte neste år, ifølge forsvarsminister Bjørn Arild Gram i Stortinget.

Hurtigbåt-kontrakt med store miljøgevinster

Nye hurtigbåter i Trondheimsfjorden gir store miljøgevinster, heter det i en melding fra Trøndelag fylkeskommune. Hurtigbåtkonsept inkluderer energieffektivt fartøysdesign og en ny batteribytteløsning. Det vil kunne redusere CO2-utslippene med 15 000 tonn årlig sammenlignet med tradisjonell dieseldrift, ifølge kontraktsvinner Norled.

Ny innovasjons-partner

Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) har fått en ny partner, Lyse, som er første kommunalt eide industrikonsern blant de mange partnerne. Lyse er Norges tredje største vannkraftprodusent og landets tredje største telekomoperatør. Konsernet er eid av 14 kommuner sør i Rogaland, inkludert Stavanger, som eier 45,7%.

Ny førkommersiell anskaffelse

Bymiljøetaten i Bergen, Oslobygg og Bymiljøetaten i Oslo vil utvikle helsefremmende, miljøvennlige og driftssikre fallunderlag, og bidrar med 10 mill som del av utviklingskostnadene. En førkommersiell anskaffelse kommer, der opptil fem konsortier med ulike leverandører vil få støtte. Konkurransegrunnlag publiseres i senvinter 2023.

Kofa-gebyr til Meløy kommune

Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa) har ilagt Meløy kommune et gebyr på 110 000 kroner for ulovlig direkte anskaffelse av slamtømmingstjenester.

Ny veiledning – også for IT-kjøp

Statssekretær Gunn Karin Gjul deltok på et seminar der hun gjorde det klart, ifølge Computerworld, at det vil komme nye krav til offentlige innkjøpere i år. Blant annet skal Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) lage en ny veiledning i løpet av høsten, som også vil gjelde it-anskaffelser.

Næringsministeren hjalp ikke stort

Melanor har gjort en medlemsundersøkelse som viser at oppfordringen fra næringsministeren om mer fornuftige og balanserte kontrakter i begrenset grad har påvirket offentlige innkjøpere. Både på kort og lengre sikt kan forsyningssikkerhet og opplæring i riktig bruk av medisinsk utstyr vil bli skadelidende, heter det.

Mer norsk med flere krav enn pris

Forsvaret kjøper årlig frukt og grønt for snaue 20 mill, men har ikke rammeavtaler for slike kjøp verken med Gartnerhallen eller andre norske. Med flere anbudskrav enn pris, f.eks. beredskap, miljø og kortreist mat, vil norsk frukt og grønt bli konkurransedyktig på helt annen måte, ifølge Forum for norsk grøntproduksjon i Glåmdalen.

Prisdialog for å sikre forsyningssikkerhet

Anskaffelsesreglene gir nødvendig handlingsrom for å møte dagens prisøkninger på kjemikalier uten å måtte ha nye anskaffelser. Situasjonen tilsier at det er viktig at norske kommuner er i tett dialog med sine leverandører, slik at inngåtte avtaler ikke hindrer god leveringssikkerhet, sier avdelingsleder for vanntjenester i Norsk Vann, Kjetil Furuberg.

Frykter reduserte klimaambisjoner

– Ja, vi er veldig bekymret for at offentlige byggherrer skal redusere ambisjonene for klimakutt og bærekraft, sier Guro Hauge, direktør for bærekraft og samfunnspolitikk i Byggenæringens Landsforening (BNL). Medlemmer er bekymret over at offentlige byggherrer later til å ville redusere innsatsen for klimakutt, heter det i Teknisk Ukeblad.

Anskaffelses-forskning til FoU-dag

Anskaffelsesakademiet ønsker velkommen til den 6. F&U dagen innen offentlige anskaffelser 8-9. desember i Trondheim med NTNU som arrangør. Formålet med F&U dagen er å vise frem hva akademia gjør innenfor forskning og undervisning innenfor offentlige anskaffelser.

Nesten umulig uten prisklausul

Prisstigning fører til at Drammen kommune får ekstraregning på 40 mill bare for det arbeidet som gjøres i år. Av kontrakten fremgår det at summen kommunen betaler, skal justeres i takt med prisindeksen for denne type arbeid. – Det er nesten umulig å få noen til å levere tilbud uten en slik klausul, heter det fra kommunen i Drammens Tidende.

Nye verktøy for grønne innkjøp

Miljøstyrelsen i Danmark lanserte nylig en rekke nye TCO-verktøy, som skal gjøre det lettere for stat, kommuner og regioner å fylle varekurven med grønne produkter. Nytt er det bl.a. å regne inn samfunnsøkonomiske omkostninger ved CO2-utslipp fra varenes forbruk av energi og vann i evaluering av leverandørenes tilbud.

København-prosjekt om matsvinn

Et tverrgående København-prosjekt om matsvinn har satt fokus på kassering av 2.sorteringsråvarer i grossistleddet. Prosjektet oppfordrer grossister til det offentlige, kjøkkenfolk og innkjøpere til å samarbeide om å løse problemet.

Konkurranse om beste innkjøpsenhet

I Finland arrangeres igjen en konkurranse om å bli kåret til landets dyktigste offentlige innkjøpsenhet. Det er tredje gang konkurransen gjennomføres, og det er anskaffelser fra 2021 og 2022 som gjelder.

Nei til felles EU-forsvarsanskaffelser

EU-reformen med felles forsvarsanskaffelser møter en entydig motstand i Sveriges riksdag – i alla fall i sin nåværende form. Forsvarskomiteen i Riksdagen mener at EU ikke følger forpliktelsene i nærhetsprinsippet.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 21. oktober"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.