50% av svenske SMB-ere: Det er blitt mer komplisert å delta i offentlige anbud

Anbud365: 50% av svenske SMB-ere: Det er blitt mer komplisert å delta i offentlige anbudMagnus Johansson er Företagarnas ekspert på offentlige anskaffelser og konkurranse. Han er forfattere av rapporten fra undersøkelsen om offentlige anskaffelser og småbedrifter i Sverige (foto: Oskar Omne).

Skriv ut artikkelen

Nær halvparten av svenske småforetakene synes det er blitt mer komplisert å delta i offentlige anbudskonkurranser i løpet av de siste årene. Likevel øker andelen SMB-ere som er med. Dette viser den omfattende undersøkelsen som Företagarna har gjennomført blant sine medlemmer. Og 17% av de som svarte, opplyse at de aldri er med i slike konkurranser fordi det er for komplisert og tar for lang tid.

Företagarna representerer nær 600 000 bedriftsledere og -eiere i Sverige, i en stor del tilknyttet mindre foretak. Siden 2007 har interesseorganisasjonen gjennomført ulike undersøkelser om småforetakenes deltakelse i det offentliges anskaffelser, sist i månedsskiftet mai/juni i år. I alt kom det inn 1114 svar, fordelt på et bredt spekter av bransjer, heter det i rapporten «Offentlig upphandling och småföretag».

32% av SMB-ene er med

Resultatene fra undersøkelsen viser at 32% av småbedriftene deltar i offentlige anskaffelser, det er opp fem prosentpoeng siden sist gang en slik undersøkelse ble gjort, i 2015. En annen endring er at andelen SMB-er som deltar i kunngjøringspliktige anskaffelser nå, er større enn de som bare deltar i direkteanskaffelser. Over halvparten av de som deltar i det offentliges anskaffelser, deltar i konkurranser der det er rammeavtaler som er kunngjort.

17% av SMB-ene er ikke med i offentlige anbudskonkurranser fordi det oppleves for komplisert og tar for lang tid. Her er det ingen endring i forhold til resultatene i 2015-undersøkelsene. Samtidig mener fire av ti at offentlige oppdragsgivere ikke deler opp sine anskaffelser i mindre deler.

Blitt mer komplisert

Nær 50% av småfortakene synes det er blitt mer komplisert å delta i offentlige anbudskonkurranser i løpet av de siste årene. 73%, viser undersøkelsesresultatene, anser at det ofte stilles krav som er irrelevante. Over halvparten mener at bærekraftskrav slik som miljø- og klimakrav, påvirker deltakelsen – uendret siden 2015-undersøkelsen.

Dessuten oppgir noe over halvparten at de ikke stiller flere spørsmål enn tidligere til oppdragsgiverne, og en av fem synes innførte klage-begrensningene påvirker deres mulighet til å få sin sak behandlet i domstolene. 49% opplyser at det ikke har vært aktuelt å klage på en anskaffelsesprosess.

Tre av ti vinner ofte

Og 30% av de som svarte i undersøkelsen, har oppgitt at de ofte vinner anbudskonkurranser.

I en kommentar til undersøkelses-resultatene understreker Företagarna at gjennom å inkludere flere småforetak i offentlige anskaffelser, kan offentlig sektor bidra til å stimulere økonomisk tilvekst og skape flere arbeidsplasser. Det bidrar dessuten til å forsterke båndene mellom offentlig sektor og det lokale næringslivet, heter det. Å berike mangfoldet av leverandører øker også konkurransen.

Reduserer avhengighet av de store

Når flere aktører, inklusive småforetak, fremholder Företagarna, har mulighet til å delta i offentlige anskaffelser øker sjansene for at offentlig sektor får best mulig verdi ut av skattekronene. Flere tilbydere leder ofte til lavere priser og bedre kvalitet på de innkjøpte varene og tjenestene. Økt medvirkning fra småforetak bidrar også til å redusere offentlig sektors avhengighet av et fåtall store selskap. Dette kan redusere risikoen for brudd i leveransekjedene og gi større fleksibilitet til å håndtere endringer i behovene.

Bli den første til å kommentere på "50% av svenske SMB-ere: Det er blitt mer komplisert å delta i offentlige anbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.