Forbereder felles europeisk løft mot korrupsjon i offentlige anskaffelser

Anbud365: Forbereder felles europeisk løft mot korrupsjon i offentlige anskaffelserAnn-Sofie Lillberg, til daglig enhetsleder ved Upphandlingsmyndigheten i Sverige, leder den tekniske komiteen i et europeisk standardiseringsarbeid for offentlige anskaffelser (foto: Andreas Blomlöf).

Skriv ut artikkelen

Om hele det indre markedet har en felles oppfatning av hva som menes med integritet og ansvarlighet, kommer det til å bidra til at leverandører får like konkurransemuligheter. Synet på etiske verdier sammen med styring og strukturer blir harmonisert. Det sier Ann-Sofie Lillberg, som leder den tekniske komiteen i et europeisk standardiseringsarbeid for offentlige anskaffelser. Arbeidet følges tett fra norsk side. Det dreier seg om et felles løft i kampen mot korrupsjon o.l.

Det er EU-kommisjonen som har satt i gang arbeidet gjennom den europeiske standardiseringsorganisasjonen (CEN – Comité européen de normalisation). Behovet kom fra næringsliv og offentlige myndigheter i kjølvannet av innføring av de nå gjeldende EU-direktivene. Det siktes mot å publisere standarden i 2023.

Komiteen som Lillberg leder, skal munne ut i en europeisk standard, som skal ledsages av bl.a.  beste praksis, veiledning og sjekklister.  Hovedformålet er å styrke troverdigheten og tilliten til anskaffelsesprosessen og sikre en effektiv gjennomføring av avtaler og forpliktelser.

16 land deltar aktivt

16 land deltar aktivt i arbeidet i tillegg til 11 som følger arbeidet. Lilleberg håper at enda flere land blir aktive når de får mulighet til å samle nasjonale interesser.

En egen norsk komite skal bidra med synspunkter inn i det europeiske arbeidet. Standarden kan bl.a. få stor betydning i kampen mot korrupsjon på tvers av landegrensene. Den ny-etablerte europeiske standardiseringskomité (CEN/TC 461 Public Procurement), skal se nærmere på blant annet:

•        Integritets- og ansvarlighetspolicy for offentlige anskaffelser

•        Risikohåndteringsstrategi for området integritet for offentlige anskaffelser

•        Interne retningslinjer for ansatte som jobber med offentlige anskaffelser

•        Integritetsforsikring mellom oppdragsgiver og leverandør

•        Et system for å håndtere data knyttet til offentlige anskaffelser og kvalitet i tilhørende prosesser

Norsk interesse

Det er bred interesse i Norge for arbeidet med en ny, europeisk standard for offentlige anskaffelser, melder Standard Norge. Arbeidet har så vidt begynt, og når standarden blir ferdig, vil den også bli Norsk Standard. Det europeiske arbeidet skal følges av en norsk speilkomité, som Standard Norge setter sammen. Omfanget og fremdriften vil avhenge av hva som skjer i den europeiske komiteen.

Bli den første til å kommentere på "Forbereder felles europeisk løft mot korrupsjon i offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.