Kommuner forsikrer seg mot straffegebyr – leverandørene raser

Anbud365: Kommuner forsikrer seg mot straffegebyr – leverandørene raserRepresentanter for de tre mektige leverandør-organisasjonene som går ut ot kommuner som forsikrer seg mot overtredelsesgebyr (fra venstre): Magnus Johansson, Företagarna, Ellen Hausel Heldahl, Svenskt Näringsliv og Ulrica Dyrke, Almega.

Skriv ut artikkelen

Tre av Sveriges tyngste leverandør-foreninger går til felts mot kommuner som tegner forsikring mot overtredelsesgebyr – og Konkurrensverket applauderer. Ordningen de ikke liker, gjør at når en kommune ilegges slikt gebyr, betales bare en egenandel – en brøkdel av gebyret. Dette uthuler respekten for å etterleve regelverket, hevder de tre interesseorganisasjonene.

Tre tunge, svenske organisasjoner gikk tidligere i sommer ut i Dagens Samhälle med en felles artikkel der de fordømmer forsikringsordningen. Det er en høyst urovekkende trend at offentlige oppdragsgivere tegner forsikringer som beskytter dem mot sanksjonsavgifter de ilegges når de bryter anskaffelsesreglene, heter det bl.a. i artikkelen. Almega (ca. 11000 bedrifter som medlemmer), Svenskt Näringsliv (NHO i Sverige) og Företagarna (60 000 bedriftsmedlemmer) står bak artikkelen.

I artikkelen nevner de et eksempel på hvorledes forsikringen virker. Boden kommune ble av Förvaltningsrätten i Luleå ilagt overtredelsesgebyr på sju millioner etter en ulovlig direkteanskaffelse. Men i stedet for de sju millionene slapp kommunen med bare 150 000. Forsikringen dekket resten.

Egenandel og årspremie

150 000 kroner er egenandelen for oppdragsgivere som tegner slik forsikring. Årspremien er, ifølge upphandling 24.se, kan imidlertid bli betydelig. Fem eksempler trekkes frem – varierende fra ca. 175 000 til nær 550 000.

Konkurrensverket liker overhodet ikke denne ordningen, skriver upphandling24.se. Feil og forkastelig er generaldirektør Rikard Jermstens karakteristikk. Han oppfordrer kommunene til å tenke seg om og gjøre rett.

Prinsipielt uheldig

Organisasjonene på leverandørmarkedet synes det er prinsipielt uheldig at kommuner velger slike løsninger. Respekten for å etterleve regelvert uthules, heter det. De sunne innkjøpsprosessene må tas vare på og Sveriges forpliktelser etter EU-kravene når det gjelder effektive, proporsjonale og avskrekkende sanksjoner mot ulovlige direkteanskaffelser må vernes.

Foreløpig er slik forsikring ikke utbredt i Sverige, men de tre aktørene frykter for at når noen har begynt, kan andre lett komme etter.

Bli den første til å kommentere på "Kommuner forsikrer seg mot straffegebyr – leverandørene raser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.