Nye svenske grep for å komme useriøse og kriminelle leverandører til livs

Anbud365: Nye svenske grep for å komme useriøse og kriminelle leverandører til livsCivilminister Ida Karkiainen mottok nylig den endelige innstillingen fra Välfärdskommissionen (foto: Magnus Liljegren/The Government Offices).

Skriv ut artikkelen

Svenske myndigheter vil sikre at kommuner og regioner får tilgang til de opplysninger om leverandører av velferdstjenester som de trenger, slik at de kan avvise useriøse og kriminell. Riktignok er dette bare et forslag fra en kommisjon, men kommisjonens leder er nå statsminister i Sverige – og da er det grunn å tro at forslaget blir virkelighet. Men hvordan dette skal gjøres, skal utredes nærmere.

Välfärdskommissionen har i årene 2020 – 2021 hatt på oppdrag fra den svenske regjeringen identifisert og analysert konkrete tiltak som kan styrke kommunesektorens muligheter til å skaffe til veie velferdstjenester av god kvalitet i fremtiden. Kommisjonens leder har vært Magdalena Andersson, som nå er Sveriges statsminister. Også andre representanter for regjeringen har deltatt i kommisjonens arbeid.

Blant de 29 ulike forslagene som kommisjonen lanserer, er det å etablere et system som gjør det mulig å innhente og gjøre tilgjengelig opplysninger med det til hensikt å sjekke ut om en leverandør i offentlige anskaffelser bør avvises.

Tilgang til nødvendige opplysninger

Kommuner og regioner er ved sine anskaffelser pliktige til å kontrollere og innhenter dokumentasjon for å forsikre seg om at leverandører har betalt sine skatter og avgifter – og ikke er dømt for visse typer alvorlig kriminalitet. Samtidig, skriver kommisjonen, er det komplisert og i visse tilfeller umulig for kommunene og regionene å få tilgang til nødvendige opplysninger for å kunne foreta en slik vurdering.

Derfor, mener kommisjonen, bør det etableres et system som gjør det lettere for kommuner og regioner å innhente opplysninger når slike vurderinger skal foretas. I samband med at systemet innføres, bør det analyseres om det også bør omfatte den svenske valgfrihetsordningen. Dette kan, ifølge kommisjonen gjør det lettere for kommuner og regioner å bidra til å styrke vernet mot useriøse leverandører.

Utredes nærmere

Civilminister Ida Karkiainen, som mottok innstillingen, sier i en kommentar på upphandling24.se, at hun mener det er en selvfølge at kjøpende myndigheter skal kunne kontrollere at offentlige penger ikke benyttes til å finansiere useriøse eller kriminelle virksomheter. Hvordan et system som Välfärdskommissionen foreslår, kan se ut, vil ministeren ikke si noe om – det er et spørsmål som trengs å utredes nærmere, sier hun.

Bli den første til å kommentere på "Nye svenske grep for å komme useriøse og kriminelle leverandører til livs"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.