Ok å avlyse når evalueringsmodellen ikke gir ønsket resultat

Anbud365: Ok å avlyse når evalueringsmodellen ikke gir ønsket resultatI den svenske klagesaken konkluderte klageinstansene med at siktemålet med anskaffelsen var forretningsmessig motivert, men at man var kommet i skade for å formulere evalueringsmodellen slik at den fikk et annet innhold enn det ønskede.

Skriv ut artikkelen

En oppdragsgiver kan avlyse en anbudskonkurranse når han vil, det trengs bare en saklig godtagbar grunn. Det er opp til oppdragsgiver å bevise at begrunnelsen for avlysningen er holdbar. I Sverige fikk en oppdragsgiver medhold for avlysning underveis i anskaffelsen fordi evalueringsmodellen var utformet slik at den ville gi et annet resultat enn ønskelig.

Saken for Kammarrätten i Göteborg (Dom: 2017-06-08, mål nr 2078-17) gjaldt Malmø kommune, som skulle gjøre avtale om vaskeritjenester. Etter at förvaltningsrätten tidligere hadde besluttet at evalueringsmodellen i anskaffelsen måtte rettes, fant kommunen at det var like godt å avlyse hele anskaffelsesprosessen.

Det var kommunens formål å tildele oppdraget til tilbyderen med laveste pris, men förvaltningsrätten mente at evalueringsmodellen ikke ville gi et slikt resultat. Det er ikke hensiktsmessig å gjennomføre en evaluering som fører til at den med laveste pris ikke får kontrakten, heter det.

Påklaget avlysningen

En av tilbyderne påklaget at anskaffelsen ble avlyst, bl.a. fordi det ikke fantes saklige grunner for en slik avgjørelse. Klageren hadde laveste pris etter den valgte evalueringsmodell, og hevdet av kommunen avlyste anskaffelsen fordi den ønsket en annen leverandør.

Tilbyderens klage til förvaltningsrätten ble avslått, men anket til kammarrätten, som heller ikke gav klageren rett.

Rettspraksis

Det står intet i den svenske lovgivningen om offentlige anskaffelser som regulerer når en anskaffelse har rett til å avlyse en anskaffelse. Så vel praksis fra EU-domstolen (C-92/00 HI, pkt. 40-41) og nasjonal svensk praksis tilsier at en oppdragsgiver ikke har noen plikt til å fullføre en anskaffelse. EU-domstolen har også sagt at en beslutning om å avlyse en anskaffelse ikke er forbeholdt unntakssituasjoner eller når det finnes tungtveiende grunner (C-27/98 Fracasso og Leitschutz, pkt. 23 og 25).

Imidlertid understreker den svenske klageinstansen at det må foreligge saklige grunner for en avlysning. Det er ikke nok med «synsing», og avgjørelsen må følge de grunnleggende prinsippene. En saklig grunn er å avlyse dersom oppdragsgiver selv har gjort en feil som står i veien for å velge det økonomisk mest fordelaktige tilbudet (C-244/02 Kauppatalo Hansel). En avlysning kan også gjøres på grunnlag av en domstols beslutning om å foreta rettelser i anskaffelsesdokumentene, men også da basert på saklig godtagbare grunner.

Bevisbyrden

Det er oppdragsgiveren som har bevisbyrden for at saklig godtagbare begrunnelse foreligger.

I den konkrete Malmø-saken konkluderte klageinstansene med at siktemålet med anskaffelsen var forretningsmessig motivert, men at man var kommet i skade for å formulere evalueringsmodellen slik at den fikk et annet innhold enn det ønskede. Slik det ser ut, konstaterte klageinstansene, hadde kommunen nærmest oversett feilen.

Bli den første til å kommentere på "Ok å avlyse når evalueringsmodellen ikke gir ønsket resultat"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.