Svensk veiledning med sjekkliste for likestilling-hensyn i anskaffelser

Anbud365: Svensk veiledning med sjekkliste for likestilling-hensyn i anskaffelserSammen med Sveriges kommuner och Regioner (SKR) – søsterorganisasjon til KS – har så Upphandlingsmyndigheten utarbeidet en veiledning for likestilling i offentlige anskaffelser. På bildet Inger Ek, generaldirektør i Upphandlingsmyndigheten (foto:Andeas Blomlöf) og Anders Knape, styreleder i SKR (foto: Hans Alm).

Skriv ut artikkelen

Likestilling inngår i svensk nasjonal anskaffelsesstrategi som et sosialt hensyn man skal vurdere når anskaffelser gjøres. Nå foreligger en veiledning for dette – sammen med en detaljert sjekkliste som leder gjennom hele anskaffelsesprosessen fra start til mål. Ved å ta inn likestillingskrav – og kriterier i anskaffelsene bidrar man til at leverandørene strekker seg for å leve opp til de generelle samfunnskravene om likestilling.

Upphandlingsmyndigheten skriver at den svenske loven om offentlige anskaffelser forutsetter at man skal vurdere sosiale hensyn dersom anskaffelsens art motiverer for det. Og i Sverige er det en nasjonal anskaffelsesstrategi som inkluderer likestillingsspørsmål i «sosiale hensyn».

Sammen med Sveriges kommuner och Regioner – søsterorganisasjon til KS – har så Upphandlingsmyndigheten utarbeidet en veiledning for likestilling i offentlige anskaffelser. Den viser hvordan virksomhetene kan stille slike krav til leverandører, varer, tjenester og bygg- og anleggsentrepriser. Formålet er å kunne tilby likeverdige forhold og en likestilt fordeling av ressursene til ulike grupper av kvinner og menn, gutter og jenter.

Sjekkliste

En sjekkliste er også utviklet. Her er det en rekke spørsmål å ta stilling til – helt fra grunnleggende spørsmål om det i virksomhetenes policy eller strategi står noe om likestillingsspørsmål skal med i anskaffelser til oppfølging av de kravene man har satt i den enkelte konkrete anskaffelsen. I alt kan man velge mellom 24 spørsmål, som gjennom hele prosessen minner deg på likestilling.

Blant spørsmålene:

  • I hvilke anskaffelser kan det være aktuelt å stille krav om likestilling?
  • Fins det likestillingskompetanse i gruppen som arbeider med anskaffelsen?
  • I forbindelse med markedsdialog – har leverandørene tilgang på likestillingskompetanse?
  • Hvilke konsekvenser får anskaffelsen for ulike grupper kvinner og menn?
  • Går det an å kople anskaffelsene til virksomhetens øvrige likestillingsarbeid?
  • Hvordan er forutsetningene for krav koplet til likestilling for varer, tjenester og bygg- og anleggsentrepriser?

Krav og kriterier

Etter analysefase og markedsdialog er likestillings-utfordringene identifisert, og man kan utvikle krav og kriterier som kan samles i et eget skjema i sjekklisten.

Ved å stille likestillingskrav i anskaffelser, heter det, kan også flere leverandører få incitament til å leve opp til lovverkets krav om aktive tiltak i arbeidslivet.

Bli den første til å kommentere på "Svensk veiledning med sjekkliste for likestilling-hensyn i anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.