Sverige forenkler anskaffelsesreglene under tersklene

Anbud365: Sverige forenkler anskaffelsesreglene under terskleneMed et enklere regelverk kan vi flytte fokus fra jussen og i stedet innta et helhetsperspektiv på det gode innkjøp, sier civilminister Lena Mick, i forbindelse med at forslaget til et enklere anskaffelsesregelverk nå er til behandling i Riksdagen (foto: Ninni Andersson/Government Offices of Sweden).

Skriv ut artikkelen

Fra kommende årsskifte skal lovendringer sørge for et enklere – og mer fleksibelt -anskaffelsesregelverk i Sverige, varsler regjeringen, som nå har lagt forslaget om endringene frem for Riksdagen. Det dreier seg om anskaffelser under EUs terskelverdier. Oppdragsgivere som sitter fast i «klagehengemyren» i svenske domstoler, får dessuten en ny mulighet mens de venter.

Gjennom et tydeligere regelverk øker mulighetene for offentlige oppdragsgivere å arbeide strategisk med innkjøp, heter det i en pressemelding fra den svenske regjeringen. Samtidig skal det bli enklere for leverandørene å komme med konkurransedyktige tilbud.

Forslagene som nå er brakt til behandling i Riksdagen, tar i stor utstrekning utgangspunkt i en utredning – Förenklingsutredningen – «Möjligt, tillåtet och tilgängligt – förslag till enklare och flexiblare upphandlingsregler och vissa regler om överprövningsmål (SOU 2018:44).

Blant forslagene finner vi bl.a.:

  • Det nye regelverket skal inneholde anskaffelser av sosiale tjenester og andre spesielle tjenester, bl.a. helse- og omsorg, sosialtjenester og utdannelse
  • En særskilt bestemmelse om dialog mellom en oppdragsgiver eller enhet og tilbydere i en pågående anskaffelse
  • En ny mulighet for direkteanskaffelse i forbindelse med klagebehandling i domstol
  • Direkteanskaffelse-grensene for sosiale tjenester og andre særskilte tjenester skal heves opp til terskelverdiene (ca. 7,7 mill svenske kroner)
  • Anskaffelsesdirektivenes bestemmelser om muligheten til å reservere anskaffelser av sosiale tjenester og andre særskilte tjenester for visse organisasjoner, f.eks. ideelle, skal gjennomføres fullt ut
  • Offentlige oppdragsgivere og enheter ikke skal behøve å kunngjøre kontraktstildelinger med verdi under 700 000 svenske kroner.

Bli den første til å kommentere på "Sverige forenkler anskaffelsesreglene under tersklene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.