Sverige gjør klart for nasjonal anskaffelses-statistikk

Anbud365:Sverige gjør klart for nasjonal anskaffelses-statistikk- Vi skal øke kvaliteten på offentlige anskaffelser. Forslaget som regjeringen nå fremmer er et viktig skritt mot å få sikre opplysninger om hvorledes våre skattepenger benyttes og for at vi skal kunne følge med på hvordan den nasjonale anskaffelsesstrategien praktiseres, sier civilminister Ardalan Shekarabi (foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet).

Skriv ut artikkelen

Arbeidene med å etablere nasjonal statistikk for offentlige anskaffelser er i gang, og et forslag til Riksdagen er under forberedelse. Også kunngjøringer under EU/EØS-terskelverdien skal med, og innsamlingen av opplysninger skal i minst mulig grad påvirke gjennomføringen av de konkrete anskaffelsene, heter det i regjeringens forslag.

Det fremgår av den såkalte lagrådsremissen at den nye, svenske statistikkloven skal tre i kraft 1. juli neste år, mens nødvendige endringer i anskaffelseslovgivningen først skal gjelde fra 1. januar 2021. En lagrådsremiss er utkast til forslag til Riksdagen som forelegges lagrådet, som er en myndighet med oppgave å se om slike forslag ikke bryter med eksisterende lover. Lagrådet har i sin gransking ikke funnet noe å bemerke til lovforslaget.

I Sverige er det ingen sentral kunngjøringsbase, som doffin.no hos oss, men derimot flere å velge mellom. Slike godkjente og registrerte kunngjøringsdatabaser skal få plikt til å hente ut opplysninger fra kunngjøringene og levere disse til Upphandlingsmyndigheten, som skal ha ansvaret for den nasjonale anskaffelsesstatistikken. Konkurrensverket skal på sin side ha ansvaret for at aktuelle kunngjøringsdatabaser blir registrert og føre tilsyn med dem.

Også under terskelverdi

Også kunngjøringer under EU/EØS-terskelverdiene skal omfattes av de nye statistikk-reglene, og regjeringen skal i en egen forskrift angi hva en kunngjøring etter dette skal inneholde. I lagrådsremissen pekes det imidlertid på CPV-koder, anskaffelsens antatte verdi, om det stillers miljø- eller sosiale krav, om anskaffelsen kan betegnes som innovasjonsanskaffelse i tillegg til visse metadata.

Statistikkopplysninger bør samles inn, skriver den svenske regjeringen, bl.a. for å gjøre det mulig med strategisk styring, utgjøre underlag for indikatorer for måloppfyllelse og beregne det samlede innkjøpsvolumet. Det skal også kunne benyttes innenfor rammen av internasjonalt arbeid, heter det.

Minst mulig ekstrabelastning

Innsamlingen av opplysninger skal i så liten grad som mulig påvirke gjennomføringen av anskaffelsen, f.eks. når det gjelder valg av anskaffelsesprosedyre, understreker regjeringen.

Bli den første til å kommentere på "Sverige gjør klart for nasjonal anskaffelses-statistikk"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.