Sverige skjerper kampen mot de som bryter anskaffelsesreglene

Anbud365: Sverige skjerper kampen mot de som bryter anskaffelsesregleneRikard Jermsten er generaldirektør i Konkurrensverket, som nå utstyres med en rekke nye og utvidede verktøy til bruk i kampen mot brudd på anskaffelsesregelverket i Sverige (foto: Ola Hedin).

Skriv ut artikkelen

Tilsynet med offentlige anskaffelser i Sverige skal skjerpes. Konkurrensverket skal utstyres med en rekke nye muligheter i sin jakt på regelbrytere, fremgår det av et forslag til lovendringer fra regjeringen. Blant annet skal Konkurrensverket selv få vedta overtredelsesgebyr uten å gå om domstolene, og maksbeløpet for slike gebyr skal opp fra 10 til 20 millioner. I tillegg skal foreldelsesfristen økes fra ett til to år. Gebyr skal også kunne ilegges langt flere forseelser enn ulovlige direkteanskaffelser.

I Finansdepartementets forslag får tilsynsmyndigheten Konkurrensverket en rekke nye eller utvidede verktøy. De skal få muligheter til å ilegge overtredelsesgebyr – eller anskaffelsesskadeavgift, som svenskene kaller det, uten å gå veien om en forvaltningsdomstol.

Dessuten skal det ikke lenger bare dreie seg om ulovlige direkteanskaffelser, men overtredelsesgebyr skal også kunne ilegges ved andre overtredelser av anskaffelsesreglene. Ifølge forslaget kan det dreie seg om brudd på bestemmelsene om etterannonsering, dvs. kunngjøring av kontraktinngåelse. Likeledes kan det være overtredelser knyttet til publisering av anskaffelser i registrerte kunngjøringsbaser, om dokumentasjonskrav, om hvorfor en kontrakt ikke er delt opp osv.

Gebyrtaket opp fra 10 til 20 mill.

Tidsfristen for å kunne ilegge overtredelsesgebyr forlenges fra ett til to år, og gebyrtaket økes fra 10 til 20 millioner.

Konkurrensverket skal dessuten kunne pålegge offentlige oppdragsgivere å utarbeide retningslinjer for bruk av direkteanskaffelser, og bak pålegget skal det kunne leges en trussel om straff hvis det ikke følges opp. Samme mulighet får Konkurrensverket når det gjelder samfunnshensyn, ettersom Sverige er i ferd med å få inn krav i sine anskaffelsesregler om at slike hensyn skal med i anskaffelsene.

Leverandørene slipper ikke unna

Heller ikke leverandøren slipper unna. Konkurrensverket skal, ifølge forslaget, kunne pålegge leverandører i saker der det er snakk om mulige overtredelser av regelverket, et utredningsforelegg. Pålegget skal få umiddelbar virkning og også her ledsages kravet med muligheter for straff.

Etter planen skal lovendringene tre i kraft 1. februar neste år. Endringene gjelder lovene om offentlige anskaffelser, om anskaffelser i forsyningssektorene og anskaffelser av konsesjoner. I tillegg kommer loven om anskaffelse på forsvars og sikkerhetsområdet, samt loven om kollektivtrafikk.

Bli den første til å kommentere på "Sverige skjerper kampen mot de som bryter anskaffelsesreglene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.