Betinget innkjøper-støtte til forslag om nytt ratingsystem for leverandører

Anbud365: Betinget innkjøper-støtte til forslag om eget ratingsystem for leverandørerArve Sandvoll (t.v.), rådgiver – Anskaffelser, fellesenhet i Gjøvikregionen og Øystein Sætrang, seksjonssjef Anskaffelser, Innlandet fylkeskommune, kommenterer forslaget om innføring av et poengsystem bl.a. til bruk i kampen mot useriøse. De er begge med i kommentatorkorpset til Anbud365.

Skriv ut artikkelen

To av Norges mest erfarne offentlige innkjøpere om forslaget i en fersk samfunnsøkonomi-rapport om innføring av et ratingsystem – poengsystem – for leverandører: – Jeg er ikke motstander av noe nytt poengsystem, men stiller iallfall spørsmålet om det er noe vi allerede har som kan forbedres, sier Arve Sandvoll. Tanken kan være god, og så må problemene løses bit for bit, slår Øystein Sætrang fast, og lister opp en rekke behov som da må tas tak i.

SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle)- en svensk, uavhengig ideell forening – slapp nylig sin konjunkturrapport for 2022: «Offentlig upphandling – i gränslandet mellan ekonomi och juridik».Fire nordiske samfunnsøkonomer, deriblant Malin Arve ved Norges Handelshøyskole, står bak rapporten som bl.a. konkluderer slik:

Fremtredende nordiske samfunnsøkonomer tar i en rapport til orde å innføre et ratingssystem for leverandører til det offentlige som tar hensyn til tidligere leveranser.  I Sverige er Trafikverket allerede i gang med å teste ut et poengsystem. Formålet er å redusere usikkerheten i en offentlig anskaffelses faser – leverandører kan føle seg tvunget til å ta omveier for å vinne konkurransen, innkjøpersiden til å gi kontrakten til «feil» foretak.

Anbud365s omtale av rapporten har vist interesse blant leserne. Spørsmålet er så om et slikt system er noe å tenke på – og i tilfelle hvorfor? Kanskje noe slikt kan bidra til å demme opp for useriøse? Vi spurte vårt kommentatorkorps.

Arve Sandvoll, rådgiver – Anskaffelser, fellesenhet i Gjøvikregionen

Umiddelbart er det min tanke at jeg tror vi kan og må forbedre de systemene som allerede er tilgjengelige, åpne opp for god markedsdialog, og selvfølgelig, holde oss oppdatert kunnskapsmessig/faglig. Jeg er ikke motstander av noe nytt poengsystem, men stiller iallfall spørsmålet om det er noe vi allerede har som kan forbedres?

Vi har alltid hatt tilgang til de økonomiske- og finansielle ratingsystemene i markedet, der vi stiller krav til dobbel eller kanskje trippel A. Og mange av oss har god og bred erfaring med markedet, og jeg mener at hvis vi opprettholder en etablert og god kontakt med markedet, vil vi vel kunne avsløre om det finnes aktører som prøver å komme inn «bakdøren». Tidsaspektet er også et poeng – vi har fortsatt ikke for mange ressurser å ta av og arbeidsmengden må tas i betraktning. Likeledes er det vel også et kostnadsnivå, et nytt system er vel ikke gratis?

Øystein Sætrang, seksjonssjef Anskaffelser, Innlandet fylkeskommune

Et ratingsystem av leverandører kan ha ulik bruk, men hvis man legger til grunn at det skal benyttes ved kvalifisering av leverandører, har jeg gjort meg et par tanker: Alle leverandører er avvist, inntil det motsatte er bevist. På en dårlig dag, så kan dette være innkjøperens grunnholdning. Kvalifikasjonskravene skal sikre at kun de seriøse og gode leverandørene blir kvalifisert. Kvalifikasjonskrav som treffer blink og sikrer dette, er imidlertid ikke alltid enkle å utforme.

Vil et ratingsystem bidra positivt?  Mange leverandører til det offentlige er gjengangere. Grunnlaget for å bli ratet av mange kunder burde i mange tilfeller være til stede, slik som i forbrukermarkedet. Selve ratingsystemet må imidlertid oppfylle de grunnleggende kravene i regelverket. Det er også lett å problematisere hvordan systemet skal utformes og fylles med data. Men tanken kan være god, og så må problemene løses bit for bit. Et viktig premiss er nok hvem som er «eier» av systemet og forvalter dette. Det bør være en instans med troverdighet på begge sider av bordet. Denne instansen må evne å gjennomføre en transparent prosess som resulterer i et enkelt og robust system. Et system som deretter fungerer omtrent som et kredittratingssystem og kan legges til grunn ved kvalifisering av leverandører.

2 kommentarer på "Betinget innkjøper-støtte til forslag om nytt ratingsystem for leverandører"

  1. Et interessant og formentlig særdeles væsentligt emne. Men må jeg lige spørge Arve Sandvoll om følgende: Hvad mener du med, at at “hvis vi opprettholder en etablert og god kontakt med markedet, vil vi vel kunne avsløre om det finnes aktører som prøver å komme inn «bakdøren»”? Lægger du vægt på egne og/eller andres erfaringer med leverandørerne? Misforstå mig ikke, jeg ville synes, at det er helt naturligt at gøre dette.
    H.P. Rosenmeier, tidligere medlem af det danske klagenævns formandskab. Har en udbudsretlig materialesamling på http://www.hpros.dk.

  2. Arve Sandvoll | 4. februar 2022 på 10:42 | Svar

    Svar til H.P Rosenmeier
    Med mange års erfaringer benytter jeg mye egne erfaringer, men, jeg har lært at man også sjak være ydmyk og lytte til andres erfaringer. Jeg syns erfaringer er vel så viktig som mange andre former for kontakt med markedet. Selvfølgelig gjennomfører vi også dialogmøter, informasjonsmøter og har dialog og forhandlinger der dette er lovlig, OK?

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.