DFØ og Bodø med topp-plasseringer i «EM i offentlige anskaffelser»

Anbud365: DFØ og Bodø med topp-plasseringer i «EM i offentlige anskaffelser»Anbud365 traff en svært stolt Dag Strømsnes på Anskaffelsesdagen i Bergen forleden. Strømsnes er divisjonsdirektør i anskaffelsesdivisjonen i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), og gledet seg over at DFØ var tildelt ombrukspris av Procura+. Strømsnes hospiterer for tiden i OECDs anskaffelsesmiljø i Paris. (Bildet tatt ved en annen anledning).

Skriv ut artikkelen

Norge kapret en gullmedalje og en sølvmedalje i det som kan kalles Europamesterskapet i offentlige anskaffelser – en priskonkurranse i regi av det europeiske nettverket Procura+. Det var DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) som dro av gårde med seieren i en av kategoriene – for sin fellesavtale med Foxway AS om ombruk av gjenvinning av IKT-utstyr. I en annen kategori ble Bodø kommune «runner-up», m.a.o. sølvmedaljevinner – med sin anskaffelse som førte til det første prosjektet i Nord-Norge med nullutslipps gravemaskiner.

Det var på den årlige, store Procura+-konferansen i Lisboa i forrige uke at prisen ble delt ut. Procura+ er et europeisk nettverk for nasjonale og regionale offentlige myndigheter. Nettverkets ide er at deltakerne skal utveksle erfaringer og sørge for å gjennomføre innovative og bærekraftige anskaffelser. Nettverket ble etablert for 20 år siden har 45 medlemmer i 16 land, blant disse Norge, der Oslo, DFØ og Stavanger er med.

Tre pris-kategorier

Rådgiver Christian Tangene og seniorrådgiver Helle Paulsen ved Statens innkjøpsenter i Direktoratet for forvaltrning og økonomistyring med “Procura +”-prisen.

Procura+ utgår fra den europeiske delen av det verdensomspennende nettverket ICLEI, som samler «lokale myndigheter for bærekraft», som det heter. Drøyt 2500 lokale myndigheter er med i ICLEI. Flere Procura+-aktiviteter nyter også godt av EU-støtte.

– Vi er veldig glade for prisen og at vi får anerkjennelse for bidraget den er til den grønne omstillingen vi alle står i. Vi håper fellesavtalen kan inspirere andre offentlige innkjøpere, sier avdelingsdirektør Kjetil Østgård, som leder Statens innkjøpssenter i DFØ.

Hvert år gjennomfører Procura+ sin priskonkurranse knyttet til offentlige anskaffelser. Det er tre kategorier: Årets bærekraftige anskaffelser, Årets innovative anskaffelse og Årets anskaffelsesinitiativ. Det var i førstnevnte at DFØ gikk helt til topps, foran et prosjekt den nederlandske Kriminalomsorgen sto bak om bærekraftige matinnkjøp i fengsler. På tredjeplass på pallen sto Stor-London med sitt prosjekt: å sikre leverandørmangfold og sosial verdi via anskaffelser.

Bodø kommune

Bodø kommune kapret
sølvplass i Procura+-
priskonkurransen, her ved
ordfører Odd Emil Ingebrigtsen
og tidligere ordfører Ida Pinnerød (foto: Aleksander
Ramberg/Bodø kommune).

I klassen for innovative anskaffelser kapret Bodø kommune sølvplassen, eller «runner-up», som det formelt heter. De fikk prisen for en lavutslipps-anskaffelse som førte til det første prosjektet i Nord-Norge med første null-utslippsgravemaskiner. I denne klassen vant dessuten Malmø kommune.

Ikke siden Oslo kommunes Omsorg+ så å si nådde helt til topps i denne internasjonale konkurransen, har Norge gjort det så godt.

Fellesavtalen for ombruk

Statens innkjøpssenters fellesavtale på ombruk og gjenvinning av IKT-utstyr omfatter 155 ulike statlige virksomheter. Avtalen har første året sikret en reduksjon i CO2-utslipp tilsvarende 883 gjennomsnittlige biler. Avtalen har også sikret økonomisk gevinst for staten på nær 5 millioner kroner det første året.

Leverandør på fellesavtalen for ombruk og gjenvinning av IKT-utstyr er Foxway AS. Avtalene er gyldig fra 15. februar 2023 og har en varighet på 2 år med opsjon om forlengelse i inntil 2 år. Det er inngått 4 fellesavtaler, alle med Foxway AS:

  • Delkontrakt 1, nasjonal
  • Delkontrakt 2, region 1: Østlandet
  • Delkontrakt 3, region 2: Sør og Vestlandet
  • Delkontrakt 4, region 3: Midt og Nord Norge

Og tjenestene omfatter:

  • Bestilling, utplassering og opphenting av sikkerhetsskap
  • Sortering og gjenvinning
  • Sikker sletting og destruksjon
  • Klargjøring, konfigurasjon og oppgradering
  • Rapportering og oppgjør

Bli den første til å kommentere på "DFØ og Bodø med topp-plasseringer i «EM i offentlige anskaffelser»"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.