Difi: Generell veiledning for sirkulære anskaffelser er ferdig – og mer er på vei!

Anbud365: Difi Generell veiledning for sirkulære anskaffelser er ferdig – og mer er på vei!Difi har tatt utgangspunkt i EUs veiledning og utarbeidet en generell veiledning for sirkulære anskaffelser, som nå er å finne på anskaffelser.no, skriver artikkelforfatterne, fra venstre Tonje Nerby, Helene Hoggen og Maren Pettersen – alle Difi.

Skriv ut artikkelen

Av Tonje Nerby, Helene Hoggen og Maren Pettersen, Difi

Ved å gjøre sirkulære anskaffelser stimulerer innkjøperen til ressurseffektive verdikjeder med mest mulig lukkede materialkretsløp, parallelt med å minimere negativ miljøpåvirkning og avfall gjennom hele livsløpet. Kort sagt, sirkulære anskaffelser får grønn omstilling til å skje. Hvis du gjør sirkulære anskaffelser kan du bidra til mer sirkulær økonomi lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

I år var jordas ressurser brukt opp allerede mandag 29. juli (jf. Global Footprint Network). Nye varmerekorder ble satt også i sommer, og FNs klimapanels siste rapport sier det er behov for radikal endring av produksjon og forbruk av mat. I tillegg til at ressursforbruk og klimautslipp må reduseres kraftig vil også en mer sirkulær økonomi skape nye grønne forretningsmuligheter. Kan økende etterspørsel fra det offentlige Norge bidra til det?

Generell veiledning

Difi har tatt utgangspunkt i EUs veiledning og utarbeidet en generell veiledning for sirkulære anskaffelser, som nå er å finne på anskaffelser.no. Hovedformålet med veilederen er å tilgjengeliggjøre prinsippene og de overordnede prioriteringene knyttet til sirkulær økonomi for innkjøpsledere og innkjøpere. Kunnskapen kan brukes både til å tenke nytt rundt hvordan dekke behovet i virksomheten, samt stille spørsmål og utfordre markedet.

Kategorier av interesse

Denne generelle veiledningen inneholder derimot ikke særlig mye kategorispesifikk informasjon. Derfor vil Difi fremover ha som mål å publisere nyttig og konkret veiledning for sirkulære anskaffelser blant annet innenfor PC, skjermer og nettbrett, møbler og tekstiler. De to sistnevnte vil ha oppstart i slutten av august, hvor Difi inviterer til interessentmøte for alle som ønsker å gi innspill til prosessen. Det vil blant annet bli opprettet en ekspertgruppe og referansegruppe i forbindelse med arbeidet.

Miljøkrav- og kriterier som fremmer prinsipper for sirkulær økonomi

Analysene våre viser nemlig at det er et stort potensial for å gjennomføre mer miljøvennlige- og sirkulære anskaffelser innenfor anskaffelser av møbler og tekstiler. Som en del av arbeidet med å lage veiledning vil det utarbeides forslag til bærekraftskrav og -kriterier som offentlige innkjøpere kan laste ned og putte rett inn i sine anskaffelsesdokumenter. Disse blir å finne i kriterieveiviseren, Difi sitt verktøy for bærekraftige anskaffelser, hvor kategorier som mat og drikke, transport og bygg allerede ligger inne.

Meld deg på interessentmøte

Dersom du ønsker å delta på interessentmøte kan du melde deg på ved å følge påmeldingslenken under:

Det vil være mulig å delta via webinar dersom du følger påmeldingslenken og skriver at du ønsker dette.  

Samarbeid, utvikling og dialogmøte!

Har du eller ønsker du å gjennomføre en sirkulær anskaffelse? Ta gjerne kontakt så flere kan lære av ditt eksempel!

Send e-post til: postmottak@difi.no med helene.hoggen@difi.no og tonje.nerby@difi.no i kopi.

Ønsker du å melde din interesse for å delta i prosessen med møbler eller tekstil? I så fall kan du sende e-post til postmottak@difi.no med tonje.nerby@difi.no og marengrevstad.pettersen@difi.no i kopi.

Hordaland Fylkeskommune og Sogn og Fjordane Fylkeskommune inviterer til dialogkonferanse om sirkulær anskaffelse av møbler. Les mer om arrangementet og finn informasjon om påmelding på Doffin.

Bli den første til å kommentere på "Difi: Generell veiledning for sirkulære anskaffelser er ferdig – og mer er på vei!"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.