EFTAs overvåkingsorgan skrinlegger sak om norske «modeller» mot a-krim

Anbud365: EFTAs overvåkingsorgan skrinlegger sak om norske «modeller» mot a-krimArne Røksund leder EFTAs overvåkingsorgan (ESA), som nå ha avsluttet saken om de norske «modellene» til bruk i anskaffelser mot arbeidslivskriminalitet.

Skriv ut artikkelen

En overveldende mengde dokumentasjon fra norske myndigheter har gjort at EFTAs overvåkingsorgan (ESA) har skrinlagt saken som gjelder de norske «modellene» til bruk i anskaffelser mot arbeidslivskriminalitet. Det er ikke funnet noen regelstridig praksis. Men underleverandør-saken ruller videre.

EFTAs overvåkingsorgan tok i sin tid fatt i spørsmålet om hvordan de norske «modellene» mot arbeidslivskriminalitet harmonerte med reglene for offentlige anskaffelser. Overvåkingsorganet har vært svært opptatt av om tiltakene i de konkrete anskaffelsene tar tilstrekkelig hensyn til kravet forholdsmessighet og til at kravene skal ha tilknytning til det som kjøpes. ESA bad derfor om en omfattende mengde dokumentasjon for å kunne dypdykke i nettopp dette.

Oslo- og Skiensmodellene

I første rekke konsentrerte oppmerksomheten seg om Oslomodellen og Skiensmodellen. Det er nærmere 350 kommuner i Norge som har lagt til grunn ulike modeller for bekjempelse av arbeidslivskriminalitet, men de fleste av disse minner sterkt om de to nevnte modellene.

ESA bestrider ikke den enkelte offentlige oppdragsgivers mulighet til å innføre slike tiltak i kommunale strategier for å bekjempe arbeidsrelatert kriminalitet i sine anskaffelser. Men det er visse begrensninger ifølge regelverket som må respekteres, spesielt behovet for forholdsmessighet og tilknytningen til det som konket skal kjøpes. Det må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Overbevisende dokumentasjon

Når overvåkingsorganet nå avslutter denne saken, skyldes det mengden av informasjon de har fått fra norske myndigheter. De har ikke, heter det, registrert systemutfordringer eller generell praksis som synes å bryte med EØS-reglene. Men, det understrekes at det at saken er avsluttet, kan ikke tas til inntekt for at enhver kommunal praksis for å bekjempe arbeidslivskriminalitet via anskaffelser er lovlig.

Også en annen sak som grenser til denne, opptar overvåkingsorganet. Det gjelder bestemmelsen om begrensinger i antall underleverandører. Den er fortsatt til behandling der.

Bli den første til å kommentere på "EFTAs overvåkingsorgan skrinlegger sak om norske «modeller» mot a-krim"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.