Kamp mot sosial dumping: Skjerper kravet til andel faglærte i kontrakt

Anbud365: Kamp mot sosial dumping Skjerper kravet til andel faglærte i kontraktRevidert utgave av Skiensmodellen går nå sin rundgang i kommunale beslutningsfora i Grenlandskommunene, her ved Porsgrunns rådmann, Rose Marie Christiansen (foto: Cecilie Bannow, Helseklage).

Skriv ut artikkelen

Kravene til antall faglærte som gjelder for kontrakten som helhet, er løftet fra mer enn 50% til minst 2/3 i den reviderte utgaven av Skiensmodellen. Egentlig var forslaget minst 80%, men det ble det reaksjoner mot. Det reviderte forsaget er nå oppe til behandling i Grenlandskommunens politiske organer. At regjeringen arbeider med en Norgesmodell står ikke i veien, heller ikke at Eftas overvåkingsorgan (ESA) gransker lovligheten av flere punkter i modellen.

Skiensmodellen er blant verktøyene mot svart arbeid og sosial dumping som er mest kjent av denne typen «modeller». Den er felles for alle seks Grenlandskommunene Bamble, Drangedal, Kragerø, Porsgrunn, Siljan og Skien. Gjeldende versjon ble vedtatt i 2019 og en revidert utgave har vært på høring. Poenget med modellen er at både innkjøpere og leverandører får likelydende og forutsigbare krav å forholde seg til også framover.

Faglærte og lærlinger

I høringsforslaget ble lagt opp til en vesentlig styrking av kravet til fagkunnskap og fagbrev ved at man gikk fra å kreve at majoriteten, altså mer enn 50 %, til at minst 80 % av ansatte som er satt til å utføre kontraktarbeidet, er faglærte innenfor aktuelt fagfelt. Flere høringsinstanser uttrykte imidlertid bekymring for at dette kravet kunne være vanskelig å oppfylle i mange tilfeller. Kravet er derfor moderert til at minst 2/3 skal være faglærte. Det er fortsatt en innstramming fra den nåværende vedtatte modellen der kravet er majoriteten (dvs. mer enn 50%). Kravene til faglærte og lærlinger gjelder for kontrakten som helhet.

En viss oppmykning av kravet til antall ledd i kontraktskjeden er også foretatt i og med at det i den reviderte modellen er åpnet for noen unntak fra kravet om et ledd under hovedleverandør.

Nytt revisjons-intervall

Opprinnelig skulle Skiensmodellen revideres hvert annet år, men det er en tidkrevende prosess som, for å sikre en bred forankring, nødvendigvis må involvere mange interessegrupper, heter det. Samtidig kan det være utfordrende for leverandørene tilpasse seg nye krav, og sikre etterlevelse av disse, dersom modellen endres ofte. Fra nå av skal modellen bare gjennomgå en revisjon hvert fjerde år.

Norgesmodell og Eftas overvåkingsorgan

Rådmannen i Porsgrunn kommune minner i sin saksfremstilling om at regjeringen har iverksatt arbeidet med å utvikle en «Norgesmodell». Hvorvidt denne på sikt vil gjøre Skiensmodellen overflødig gjenstår å se, er hans bemerkning til det.

Likeledes er det kommet spørsmål fra Eftas overvåkingsorgan (ESA) til Nærings- og fiskeridepartementet om lovligheten av flere punkter i Skiensmodellen. ESA ønsker å foreta en vurdering av om enkelte punkter bryter med EØS-avtalen. Noen konklusjon foreligger ennå ikke derfra, er også de formuleringer som ESA har stilt spørsmål ved, beholdt i den reviderte utgaven av Skiensmodellen.

Bli den første til å kommentere på "Kamp mot sosial dumping: Skjerper kravet til andel faglærte i kontrakt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.