Lanserer nasjonalt mål: 10% av anskaffelsene bør være innovative

Anbud365: Lanserer nasjonalt mål: 10% av anskaffelsene bør være innovativeLeverandørutviklingsprogrammet (LUP), her ved sin daglige leder, Ingebjørg Harto, har sendt et notat om måling av innovative anskaffelser til næringsminister Jan Christian Vestre.

Skriv ut artikkelen

Fremdeles er Norge uten et nasjonalt mål for innovative anskaffelser. Heller ikke er et fullstendig måleregime på plass for slike målinger. Det fremgår av et notat som Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) har sendt næringsminister Jan Christian Vestre. LUP anbefaler at målet bør være at 10% av anskaffelsene i Norge skal være innovative innen utgangen av 2025. Mye arbeid er gjort når det gjelder å måle, heter det, men fortsatt mangler gode indikatorer for måling av hvor mye innovasjon som faktisk kjøpes og hvilke virkninger disse innovasjonene har hatt.

I notatet, som Anbud365 har fått tilgang til, peker LUP på betydningen av å sette mål for andelen innovative anskaffelser av de samlede offentlige anskaffelser på nasjonalt nivå. (LUP) har sett nærmere på hva som kan være et relevant mål i norsk sammenheng, om det eksisterer indikatorer/parametere det måles på i dag evt. hva som skal til for å etablere et slikt regime, samt hvordan man gjør dette andre steder.

Et nasjonalt mål for innovative offentlige anskaffelser kan ta utgangspunkt i Finlands mål, heter det: 10% av anskaffelsene skal være innovative innen utgangen av 2024.

Oppnåelig innen utgangen av 2025

Et mål på 10% bør være oppnåelig innen utgangen av 2025, fremholder LUP. Basert på måten det måles på i dag, er status nasjonalt her til lands 3,2 %, ut fra den mest relevante måleindikatoren. – Dersom vi får på plass indikatorer på effekt, vil vi kunne fange opp et riktigere estimat for hvor andelen i Norge er, heter det i notatet. LUP antar at Norge ikke er langt unna Finland dersom vi hadde målt på samme måte.

Når det gjelder måling av innovative anskaffelser i dag, understreker LUP at DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) har gode indikatorer og undersøkelser for å innhente data på hvor gode forutsetninger offentlige virksomheter har for innovative anskaffelser. DFØ har også noen indikatorer og tekstsøk på plass som fanger opp innkjøpspraksis fra utlyste anskaffelser på Doffin. Det er utlysninger der oppdragsgiver har intensjoner om innovasjon. DFØ har planer om å få på plass ytterligere indikatorer når nye Doffin kommer på plass i 2023, heter det i notatet LUP har sendt næringsministeren.

Effekter av innovative anskaffelser

Men det gjenstår arbeid med å finne hensiktsmessige indikatorer på effekter av innovative anskaffelser (hvor mye innovasjon som faktisk kjøpes og hvilke virkninger disse innovasjonene har hatt), understreker LUP. DFØ ønsker å utforske/utrede hvordan de kan starte å måle på effekter (med intensjoner om de første målingene på dette i 2024).

Basert på bestemte indikatorer gjennomfører Finland årlig en spørreundersøkelse til de som har publiserte anbud i deres nasjonale kunngjøringsdatabasen for offentlige anskaffelser HILMA (tilsvarende Doffin).

Bli den første til å kommentere på "Lanserer nasjonalt mål: 10% av anskaffelsene bør være innovative"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.