Mektige leverandør-foreninger ber om mer bærekraftig innkjøpspraksis

Anbud365: Mektige leverandør-foreninger ber om mer bærekraftig innkjøpspraksisOle Erik Almlid (t.v.) og Stein Lier-Hansen, adm.dir. i hhv NHO og Norsk Industri, har sendt brev til alle landets kommuner med følgende budskap: Bedriftene ønsker en mer bærekraftig offentlig innkjøpspraksis.

Skriv ut artikkelen

– Vi ser frem til et konstruktivt samarbeid om å til en mer bærekraftig innkjøpspraksis som utvikler og setter morgendagens løsninger i arbeid. Dette er budskapet fra NHO og Norsk Industri, signert deres respektive toppsjefer, i et brev til kommuner og statlige virksomheter. De merker økt påtrykk fra sine medlemsbedrifter – pris blir for ofte tillagt altfor stor vekt, mens kvalitet, klima og miljø, innovasjon, lærlinger og fagarbeidere og sosiale kriterier ikke får nok tyngde i innkjøpsprosessene.

Brevet er sendt via NHOs regionforeninger. Dermed får oppfordringen fra to av landets største leverandør-foreninger mer lokalt preg.

Offentlig sektor utgjør et svært viktig marked for svært mange bedrifter, både små og store, slår NHO og Norsk Industri fast i brevet. Politisk har det i en årrekke vært pekt på offentlige anskaffelser som en viktig motor for strategiske, innovative og bærekraftige anskaffelser. I Hurdalsplattformen fremgår det at regjeringen vil vekte klima- og miljøhensyn med minimum 30% i offentlige anskaffelser og høyere der det er relevant. Dette gir et sterkt signal til det offentlige om å vektlegge klima og miljø tyngre ved innkjøp av varer og tjenester.

Tilbakemeldingene

NHO og Norsk Industri merker økt påtrykk fra våre medlemmer som ønsker å bli målt på kvalitet, klima og miljø i offentlige anbudskonkurranser, i tillegg til pris. Tilbakemeldingene er at:

• kvalitet, klima og miljø, innovasjon, lærlinger og fagarbeidere og sosiale kriterier ikke får nok tyngde i innkjøpsprosessene. Dette til tross for at regelverket er klar på at disse forholdene skal tillegges vekt.

• pris blir for ofte tillagt altfor stor vekt. Dette til tross for at norske bedrifter er gode på å tilby produkter med høye miljøprestasjoner, innovative løsninger og høy kvalitet.

Konsekvensene er at de offentlige kundene får løsninger med lavere miljøprestasjon, kortere levetid eller brukstid, heter det. Med større vekt på miljøprestasjoner, kompetanse og kvalitet skapes grunnlag for flere arbeidsplasser, økt verdiskaping og nye eksportmulig heter.

Miljøvennlige og innovative løsninger

– Vi ber derfor statlige virksomheter og kommuner om å tillegge kvalitet, klima og miljø økt vekt i sine anskaffelser, slik at det er miljøvennlige og innovative løsninger som vinner frem i markedet. Vi ber også om at det stilles tydelige krav til ordnede arbeidsvilkår og HMS i alle offentlige anskaffelser, skriver de to adm.dir. – Ole Erik Almlid og Stein Lier-Hansen – og:

– Vi ser frem til et konstruktivt samarbeid om å til en mer bærekraftig innkjøpspraksis som utvikler og setter morgendagens løsninger i arbeid.

Bli den første til å kommentere på "Mektige leverandør-foreninger ber om mer bærekraftig innkjøpspraksis"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.