Næringsministeren: Nå gjelder det å ha balanserte kontraktsvilkår

Anbud365: Næringsministeren Nå gjelder det å ha balanserte kontraktsvilkårNæringsminister Jan Christian Vestre med oppfordringer til offentlige oppdragsgivere (foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor).

Skriv ut artikkelen

Næringsminister Jan Christian Vestre har denne uken sendt brev til samtlige offentlige oppdragsgivere. Der oppfordrer han dem til å opprettholde balanserte kontraktsvilkår. Bakgrunnen er de uforutsigbare rammevilkårene. – Kontraktsvilkår som er ubalanserte, f.eks. ved at risiko for prisøkninger legges ensidig på leverandør, kan særlig hindre mindre leverandører i å delta i anbud. I verste fall kan ubalanserte kontraktsvilkår føre til at anskaffelser blir dyrere, til skade for både oppdragsgiverne og fellesskapet, sir statsråden i en kommentar til Anbud365.

– Krigen i Ukraina gjør at mange oppdragsgivere kan oppleve uforutsigbare rammebetingelser, spesielt som følge av store svingninger i råvareprisene. Det er viktig i en slik situasjon å sikre at det fremdeles er en god konkurranse om oppdrag, fremholder næringsministeren.

Endringsklausuler

I brevet peker han på at det følger av anskaffelsesreglene at dersom det finnes fremforhandlede og balanserte kontraktsstandarder, skal oppdragsgiveren som hovedregel bruke disse. Det følger også av anskaffelsesregelverket at oppdragsgiveren kan fastsette endringsklausuler, for eksempel prisindeksklausuler. I uoversiktlige situasjoner kan det være ekstra god grunn for oppdragsgiver til å vurdere å benytte slike klausuler.

Statsråden oppfordrer i brevet de offentlige oppdragsgiverne til å vurdere det grundig, før de eventuelt utarbeider særvilkår som avviker fra standardkontraktene eller tar forbehold som skaper ubalanse i forholdet mellom kontraktspartene. – Jeg minner om, heter det, at ubalanserte kontrakter særlig går ut over mindre leverandører, som også kan gjøre det vanskelig for dem å levere tilbud i offentlige anskaffelser. Uten disse mindre leverandørene svekkes konkurransen om kontraktene. I tillegg kan ubalanserte kontrakter også føre til prisøkninger, fordi leverandørene må prise inn økt risiko. Ubalanserte kontrakter kan dermed til sist ende med at anskaffelsene dere gjennomfører blir dyrere. Det er til skade både for dere som oppdragsgivere og for samfunnet generelt, slår næringsministeren fast.

Veiledning

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har publisert en veileder om anskaffelser i krisetid på sin hjemmeside anskaffelser.no. Veiledningen inneholder også nærmere informasjon om muligheten til å gjøre endringer i allerede inngåtte kontrakter. Utgangspunktet er at endringer som ikke er vesentlige, er tillatt. Det avgjørende for om en endring er vesentlig, er om den fører til at innholdet i kontrakten blir vesentlig forskjellig fra den opprinnelige kontrakten. – Jeg oppfordrer derfor oppdragsgivere til å vurdere henvendelser fra leverandører som følge av økte råvarekostnader, skriver næringsminister Jan Christian Vestre til offentlige oppdragsgivere.

Bli den første til å kommentere på "Næringsministeren: Nå gjelder det å ha balanserte kontraktsvilkår"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.