NHO på banen: Vil lage «bedriftenes svar» på regjeringens anskaffelses-politikk

Anbud365: NHO på banen Vil lage «bedriftenes svar» på regjeringens anskaffelses-politikkNHOs ekspert på offentlige anskaffelser, advokat Arnhild Dordi Gjønnes, er ikke i tvil om hva som blir hovedbudskapet i NHOs revitaliserte politikkdokument for offentlige anskaffelser: «Samarbeid mellom offentlig og privat sektor skaper jobber».

Skriv ut artikkelen

Medlemsbedriftenes utålmodighet med de offentlige innkjøperne er nå så stor at NHO setter seg i bevegelse. Bedriftene skaper produkter som skal leve opp til kravene til det grønne skiftet, men får til svar at det bare er laveste pris som teller i konkurransene. NHOs ekspert på offentlige anskaffelser, Arnhild Dordi Gjønnes, forteller til Anbud365 at den fremste leverandør-organisasjonen nå skal hamre ut et oppdatert politikkdokument for offentlige anskaffelser – «bedriftenes svar» på regjeringens Hurdalsplattform.

Gjønnes forteller at mange NHO-medlemmer over tid har vært misfornøyd med hva de får ut av det offentlige markedet. De har investert i nye løsninger med høy kvalitet – ikke minst grønne løsninger, som trengs om det grønne skiftet skal bli virkelighet. Men uttellingen fra offentlige kjøpere er så som så, her går det oftest på laveste pris.

NHO tar nå grep. I et brev til alle landets kommuner, distribuert gjennom deres regionforeninger, oppfordrer NHO og Norsk Industri til et konstruktivt samarbeid om å til en mer bærekraftig innkjøpspraksis som utvikler og setter morgendagens løsninger i arbeid. Adm. dir. Ole Erik Almlid, NHO og Stein Lier-Hansen, Norsk Industri er brevets avsendere.

Revitalisere politikkdokument

Samtidig har NHO bestemt seg for å gjenopplive og oppdatere sitt politikkdokument om offentlige anskaffelser tilbake fra 2014. Gjønnes:

– I arbeidet får bedriftene en sentral rolle, og de var ikke vonde å be! Utålmodigheten er stor og behovet for å få NHO på banen er påtakelig. 21 bedrifter skal kvalitetsikre dokumentet, slik at leverandør-markedets behov tydelig preger det endelige dokument. I tillegg har NHOs regionkontorer hatt en viktig rolle i distriktene med å høre bedriftenes røst.

Bedriftene representerer et mangfold – bransjevis, geografisk og i størrelse. Deres første samling er gjennomført – åpnet av adm.dir. Almlid.

Før påske

Gjønnes regner med at dokumentet vil foreligge før påske. Det skal være NHOs styringsdokument for offentlige anskaffelser og fungere som en oppfølging til regjeringens Hurdalsplattform, der det er rekordmange punkter som dreier seg om offentlige anskaffelser. Planen er at første utgave av dokumentet skal foreligge allerede i januar, og så vel de 21 bedriftene som øvrige, interesserte medlemsbedrifter, deres respektive regionforeninger – og landsforeninger er velkomne med innspill til dokumentet.

– Mange innspill er kommet, opplyser Gjønnes, og de peker i retning av behov innenfor kvalitet, bærekraft, innovasjon, seriøsitet og mindre bedrifters plass i i anskaffelsene. Hun ser for seg dokumentet får et overordnet preg, der hele bildet tas inn, sammen med helt konkrete problemstillinger.  

Samarbeid er hovedbudskapet

Underveis, trolig ved lanseringen av det ferdige dokumentet, planlegger NHO å invitere næringsministeren, Jan Christian Vestre. Og på spørsmål om hva som kan tenkes å bli dokumentets hovedbudskap – «overskrift» er ikke Gjønnes i tvil: «Samarbeid mellom offentlig og privat sektor skaper jobber». Det er alfa og omega, uten et slikt konstruktiv, tillitsbasert samarbeid kan samfunnet lett komme til å “knele”, sier hun. Vi trenger hverandre, noe som pandemien har vist, sier Gjønnes.

Bli den første til å kommentere på "NHO på banen: Vil lage «bedriftenes svar» på regjeringens anskaffelses-politikk"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.