Rapport: Her er mulighetsrommet til Viken på anskaffelses-området

Anbud365: Rapport: Her er mulighetsrommet til Viken på anskaffelses-områdetMenon Economics har laget en rapport for Viken fylkeskommune om mulighetsrommet etter pandemien, inklusive på anskaffelsesområdet. På bildet Siv Henriette Jacobsen, som er fylkesrådsleder i Viken (foto: Morten Brakestad)

Skriv ut artikkelen

I en fersk rapport ligger en rekke konkrete anskaffelsesråd til Viken fylkeskommune og et dusin enkeltkommuner: Sats på å utvikle grønne teknologier og løsninger – og IKT. Bruk innovative anskaffelser og ha god dialog med næringslivet, vær realistiske og: Lag anskaffelsesstrategi dersom virksomheten ikke har det. Forutsigbarhet og transparens i anskaffelsesarbeidet er viktig for leverandø-markedet, og da spesielt knyttet til miljø- og klimakrav, poengterer Menon Economics i sin Viken-rapport.

På oppdrag fra Viken fylkeskommune har Menon Economics analysert mulighetsrommet for næringsutvikling i Viken og i fylkets 12 kommuneregioner i etterkant av koronakrisen. Av rapporten som foreligger nå, «Mulighetsrommet for Vikens næringsliv i etterkant av korona» fremgår det at fylkeskommunen årlig anskaffer av varer og tjenester for 5-6 mrd, inkl. investeringer.

Kommuner og fylkeskommuner i Norge har en betydelig innkjøpsmakt, konstaterer Menon Economics, og:

– Ved å stille egnede krav og kriterier i anskaffelsesprosessen kan man legge til rette for innovasjon og næringsutvikling. Det er spesielt muligheter i denne forbindelse knyttet til utvikling av grønne teknologier og løsninger, samt innen IKT. Imidlertid er forutsigbarhet og transparens viktig for potensielle leverandører. Kommuner og fylkeskommuner bør i tillegg undersøke muligheter for å i større grad tilrettelegge for innovative offentlige anskaffelser, hvor man går i dialog med markedet, samt se etter potensielle læringseffekter ved enten et samarbeid eller erfaringsutveksling med kommuner/fylkeskommuner med sammenfallende behov.

Innkjøpsmakt og ansvar

Det er, fremgår det av rapporten, helt sentralt at hver kommune og fylkeskommunen har et klart forhold til sin innkjøpsmakt og ansvaret dette innebærer.

Viken fylkeskommune har utarbeidet en anskaffelsesstrategi, som tar utgangspunkt i flere av FNs bærekraftsmål. Menon Economics anbefaler fylkeskommunen i stor grad å legge vekt på grønne anskaffelser ved bruk av denne strategien, med et spesielt fokus på å bidra til å utvikle løsninger med lavere ressurs- og energiforbruk. Imidlertid må slike krav og målsetninger være realistiske med tanke på gjennomførbarheten hos og omstillingsevnen til leverandører, heter det, og fylkeskommunen blir oppfordret til å bruke anskaffelser mer aktivt og helhetlig i arbeidet opp mot den grønne omstillingen, men også opp mot andre mulighetsrom.

Forutsigbart og transparent

Menon Economics understreker at fylkeskommunen må opptre forutsigbart og være transparent i sitt anskaffelsesarbeid, og da spesielt knyttet til miljø- og klimakrav. Dette gjelder også for kommunene, som anbefales å utarbeide en anskaffelsesstrategi som legger vekt på grønne anskaffelser – dersom dette ikke finnes – samt at man opptrer forutsigbart overfor mulige leverandører.

For å bidra til innovasjon og sikre at næringslivet kan levere, er man avhengig av god dialog med næringslivet da det er fylkeskommunen som har et behov og det er næringslivet som skal komme med løsninger. Innovative anskaffelser er et verktøy som burde anvendes i innkjøp, slår Menon Economics fast.

Gjennom rollen som innkjøper av bygg- og anleggstjenester kan kommunene bidra til å fremskynde den grønne omstillingen i næringen. Kommunene bør også legge til rette for næringsutvikling, blant annet gjennom sin rolle som innkjøper ved å etterspørre velferdsteknologi i helse- og omsorgstjenester.

Bli den første til å kommentere på "Rapport: Her er mulighetsrommet til Viken på anskaffelses-området"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.