Sverige skal få enklere regler for innkjøp under EU-tersklene tidlig neste år

Anbud365: Sverige skal få enklere regler for innkjøp under EU-tersklene tidlig neste årFormålet med forslaget er å gjøre regelverket så enkelt, fleksibelt og effektivt som mulig. For meg, sier civilminister Lena Micko, betyr forenkling færre krongleteregler og mindre administrasjon. Med enklere og mer fleksible regler kan vi også flytte fokus fra juss og i stedet innta et helhetsperspektiv på det gode innkjøp (foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet).

Skriv ut artikkelen

1.februar neste år skal Sverige få et forenklet anskaffelses-regelverk under EUs terskelverdier om regjeringen får det som den vil. Et forslag til nytt regelverk er nå ute til juridisk kvalitetssikring. Blant forslagene er at det skal være full adgang til å reservere kontrakter for f.eks. ideelle, og kontrakter med en verdi under 700 000 kroner skal ikke behøves å kunngjøre.

Det dreier seg om et utkast til proposisjon til Riksdagen som nå er sent til Lagrådet – en såkalt lagrådsremiss. Poenget er at Lagrådet skal sjekke ut om det f.eks. er noen «kollisjoner» mellom foreslåtte og nye lover. I januar i fjor ble det lovet at remissen skulle komme i løpet av 2020, men sist oktober ble det endre til våren 2021.

Utkast til proposisjon gjelder regelverket for offentlige anskaffelser runder EUs terskelverdier, og formålet er å gjøre regelverket enklere og mer fleksibelt. Bakgrunnen er at utformingen av det nåværende regelverket er blitt ansett for å være vanskelig å overskue og håndtere.

Tydeligere regelverk

Gjennom et tydeligere regelverk øker muligheten for at kjøpende virksomheter kan arbeide strategisk med anskaffelser samtidig som det blir enklere for leverandørene å bidra på best mulig måte, heter det i pressemeldingen fra Finansdepartement.

Forslagene i remissen er i stort lik de som den såkalte Förenklingsutredningen kom med i sin betenkning (Möjligt, tillåtet och tilgängligt (SOU 2018:44), bl.a.:

  • det nye regelverket omfatter også anskaffelse av sosiale tjenester og andre særskilte tjenester, bl.a. helse og omsorg, sosialtjenester og utdannelse.
  • en særskilt bestemmelse om dialog mellom en kjøpende myndighet og tilbydere i pågående anskaffelse
  • en ny mulighet til direkteanskaffelse i forbindelse med en klage i domstol
  • direkteanskaffelsesgrensene for sosiale tjenester og andre særskilte tjenester skal heves til EU-tersklene, dvs. ca. 7,7 mill kroner
  • bestemmelsene om muligheten for å reservere anskaffelser av sosiale tjenester og andre særskilte tjenester for visse organisasjoner, f.eks. ideelle, skal gjennomføres fullt ut i lovverket
  • kjøpende myndighet skal ikke behøve å etterannonsere anskaffelser under visse beløp, det foreslås en nedre beløpsgrense på 700 000 kroner.

Bli den første til å kommentere på "Sverige skal få enklere regler for innkjøp under EU-tersklene tidlig neste år"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.