«Tiltakspakke» for offentlige anskaffelser i NHO-veikart for fremtidens næringsliv

Anbud365: «Tiltakspakke» for offentlige anskaffelser i NHO-veikart for fremtidens næringslivMed adm.dir. Ole Erik Almlid i spissen har NHO lagt fram et veikart for næringslivets utvikling, der det slås fast at offentlige anskaffelser er et viktig verktøy (foto: Martin Slotte Lyngstad).

Skriv ut artikkelen

I en fersk rapport – «Neste trekk – Veikart for fremtidens næringsliv» – legger NHO frem 12 tiltak som gjelder offentlige anskaffelser. Det offentlige utgjør et stort og viktig marked og er samlet sett næringslivets viktigste kunde, slår NHO fast. Offentlige anskaffelser er et viktig verktøy for å skape ny aktivitet i privat sektor, samtidig som det møter samfunnets behov. Derfor kommer NHO nå med sine forslag til «tiltakspakke» for offentlige anskaffelser.

Rapporten «Neste trekk» viser NHOs vei ut av eksisterende krisen og inn i en digital, global og grønnere fremtid med konkurransedyktige små og store bedrifter og trygge arbeidsplasser i hele landet, heter det. Rapporten presenterer en rekke analyser av mulighetene for ny jobb- og verdiskaping i fremtidens næringsliv, og viser hvilke tiltak som NHO mener må til for at mulighetene blir realisert. Næringslivet har tro på fremtiden.

Det fremheves at offentlig sektor må bli en motor i næringsutviklingen fremover, og offentlige anskaffelser må fremme innovasjon slik at digitale og teknologiske prosjekter blir realisert, og på denne måten stimulere til privat næringsvirksomhet, poengterer NHO og lanserer 12 konkrete forslag:

 • Stille miljøkrav i offentlige anskaffelser for å stimulere til et grønt skifte i næringslivet.
 • Ta aktivt i bruk konkurranseutsetting og andre samarbeidsformer mellom offentlig tjenesteproduksjon og private tilbydere for å utvikle bedre og mer effektive tjenester. Oppgaver av teknisk karakter og ulike støttetjenester bør som hovedregel konkurranseutsettes. Konkurranse vil også drive innovasjon og tjenesteutvikling innenfor tjenesteområder i vekst, som helse og omsorg.
 • Med krevende offentlige kunder øker også potensialet for innovasjon og næringsutvikling. Leverandørutviklingsprogrammet må styrkes for å sikre at flere krevende kunder utnytter dette handlingsrommet.
 • Offentlige bestillere må utarbeide nye strategier som sørger for å styrke norsk næringsliv og sikre bedrifter med kompetanse i hele landet.
 • Det offentlige må sikre god kompetanse og gjennomsiktighet på alle nivåer når det gjelder offentlige anskaffelser, og sørge for at de er forutsigbare slik at markedet kan forberede seg på kontrakter som lyses ut.
 • Offentlige bestillere må vektlegge kvalitet høyere i anskaffelsesprosesser. I dag blir for ofte pris det som avgjør anbudskonkurransen.
 • De mindre bedriftene må sikres tilgang til det offentlige markedet ved at det innføres kunngjøringsplikt for anskaffelser over 100.000 kroner.
 • Der det ikke fører til økte kostnader eller tidsbruk samlet sett, bør offentlige bestillere dele opp større kontrakter, slik at flere bedrifter kan delta i konkurransen.
 • Kommuner og fylkeskommuner må engasjere næringslivet bedre og tidligere i sine planprosesser.
 • Offentlige etater må ta i bruk en felles innkjøpsmodell for seriøsitet for alle offentlige kontrakter, som utarbeides av partene og myndighetene, for å sikre at det er de seriøse bedriftene som får kontraktene.
 • Det offentlige bør etablere en veiledningstjeneste «helpdesk», som skal tjene som en støttefunksjon primært for kommuner og fylkeskommuner i deres anskaffelsesprosesser
 • Som hovedregel bør det offentlige bruke markedet fremfor å utvikle konkurrerende virksomhet. Der det offentlige opptrer i konkurranse med bedriftene må konkurransen være på like vilkår.

Bli den første til å kommentere på "«Tiltakspakke» for offentlige anskaffelser i NHO-veikart for fremtidens næringsliv"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.