Tror bedrifter betaler eller bruker forbindelser for å få offentlige kontrakter

Anbud365: Tror bedrifter betaler eller bruker forbindelser for å få offentlige kontrakterTore Olaf Rimmereid er styreleder i Transparency International Norge, som nylig er kommet med en rapport der Global Corruption Barometer i Norge sammenliknes med EU-landene.

Skriv ut artikkelen

Tre av ti spurte tror bedrifter ofte eller svært ofte betaler eller bruker forbindelser for å sikre seg offentlige kontrakter. Nesten halvparten av de spurte at de tror dette skjer av og til. Det fremgår av den norske delen av en omfattende undersøkelse i regi av Transparency International. Åpenhet, heter det, er veien å gå i kampen mot korrupsjonsspøkelset.

Verdens største kartlegging av innbyggernes oppfatninger om og egne erfaringer med korrupsjon gjennomføres av Transparency International. Undersøkelsen kalles Global Corruption Barometer og er i 2021 gjennomført i Norge og EU-landene. Her er befolkningen spurt om egne erfaringer, synet på korrupsjon og vurdering av myndighetenes innsats mot korrupsjon.

Resultatene fra undersøkelsen bygger på telefonintervjuer med et representativt utvalg på 1000 innbyggere i Norge, mens tilsvarende utvalg på til sammen 40 000 innbyggere fra 27 EU-land er intervjuet. Den norske undersøkelsen ble gjennomført i februar 2021 mens datainnhentingen i EU foregikk høsten 2020.

Hovedfunn og vurderinger

Blant hovedfunnene og de vurderinger som gjøres i den norske rapport-utgaven finner vi ett og annet knyttet til offentlige anskaffelser. En forholdsvis stor andel av de spurte gir uttrykk for en mistro til næringslivets forretningspraksis, heter det. Sju av ti mener f.eks. at skatteunndragelse og/eller bruk av forbindelser i offentlige anbudsprosesser forekommer i næringslivet.

Betaler for å sikre seg kontrakter

Tre av ti spurte (28%) oppgir for øvrig at de tror bedrifter ofte eller svært ofte betaler eller bruker forbindelser for å sikre seg offentlige kontrakter. I tillegg sier nesten halvparten av de spurte (46%) at de tror dette skjer av og til. En firedel sier at de tror dette skjer sjelden eller aldri.

Resultatene fra denne undersøkelsen bør anspore til et aktivt antikorrupsjonsarbeid i alle ledd av det norske samfunnet, skriver Transparency Interational Norge og lanserer åtte tiltak under overskriften «Veien videre». Blant disse er å redusere muligheten for korrupsjon i offentlige anskaffelser ved å innføre åpne registre over konkurranser og tildelinger.

Bli den første til å kommentere på "Tror bedrifter betaler eller bruker forbindelser for å få offentlige kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.