Digitalt søke- og analyseverktøy til beste for SMB og lokale innkjøpere

Anbud365: Digitalt søkeverktøy til beste for SMB og lokale innkjøpereSeniorforsker Till Christopher Lech, som er forskningsleder ved Sintef Digital, er koordinator for EU-prosjektet TheyBuyForYou. Det er finansiert av EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, Horisont 2020 (foto: Thomas Keilmann, Forskningsrådet).

Skriv ut artikkelen

Et EU-finansiert, norskledet prosjekt har utviklet verktøy som kan gjøre livet for SMB-er på jakt etter oppdrag veldig mye lettere. Likeledes kan de samme digitale verktøyene være til hjelp for lokale, offentlige oppdragsgivere som gjerne vil se hvorledes andre har bygget opp og utformet en kunngjøring. Eller om SMB eller innkjøperne vil analysere historiske kontrakter eller anbud. Nøkkelen er bruk av åpendata-standarder, som muliggjør søk over teknologi-barrierer. Nå skal prosjektresultatene spres i Norge.

Prosjektet TheyBuyForYou avsluttes i disse dager. Et internasjonalt konsortium, ledet av SINTEF Digital, har samlet inn anskaffelsesdata fra hele Europa. Det gjelder kunngjøringer, kontraktstildelinger og kontrakter. I tillegg til Norge er Storbritannia, Italia, Spania og Slovenia med i konsortiet. Prosjektet har pågått siden 2018.

De innsamlede dataene er transformert til OCDS-standarden, dvs. Open Contracting Data-standarden, og så integrert med registerdata om leverandører. Det er bygget verktøy for visualisering av anskaffelsesdata, avansert analyse (f.eks. sporing av anomalier og en rekke grensesnitt for å lage spørsmål til databasen).

En rekke piloter

På grunnlag av dette arbeidet er det gjennomført en rekke piloter både i offentlig (Zaragoza kommune i Spania, Departementet for offentlig administrasjon i Slovenia) og privat sektor (i samarbeid i bedrifter fra Italia, Spania og UK) for å vise verdien av big data i analyser av anskaffelsesprosesser.

Også Forskningsrådet bidrar med midler. Det er snakk om en mindre bevilgning under FORSTERK-programmet for å dele resultatene fra EU-prosjektet med norske interessenter og gjennomføre noen piloter sammen med enten innkjøpere eller leverandører. Arbeidet startet i 2020 – og ble for alle praktiske formål satt på vent da Covid-krisen inntraff, men nå er SINTEF i ferd med å starte opp aktivitetene og interessert i å komme i kontakt med leverandør- eller innkjøpsmiljøer i Norge som ønsker å evaluere verktøyene som ble laget i TheyBuyForYou.

Nyttig for SMB og innkjøpere

Selv om prosjektet formelt er avsluttet nå, vil de digitale verktøyene det har utviklet, være tilgjengelig i lang tid fremover.  1,2 millioner kunngjøringer er samlet inn, 1,3 millioner kontraktstildelinger og over 100 000 bedrifter. Verktøyene kan være nyttige for små og mellomstore bedrifter som er på utkikk etter kontrakter eller lokale myndigheter som søker etter leverandører.

Spesielt kan det europeiske massive marked for offentlige anskaffelser være vanskelig tilgjengelig for SMB-ene og innkjøpere i lokale myndigheter. Store selskap velges ofte fremfor små leverandører, og det vil TheyBuyForYou endre på.  De har derfor bygget innkjøpsbasen Knowledge Graph, som gir tilgang til millioner av detaljer knyttet til kontrakts- og kunngjøringsdata. Basen og dataene kan benyttes av enhver. Begrepet Knowledge Graph viser til et utvalg teknologier og standarder som kan brukes til å organisere og publisere data spesialt til nytte i dataverdikjeder – i kombinasjon med andre datasett.

Digitale verktøy

Prosjektet har også bygget digitale verktøy som kan være til hjelp med å visualisere egne data og oppdage avvik gjennom stordata-analyse. I et intervju på nettsiden til prosjektet heter det bl.a. at prosjektet har åpnet nye perspektiver på hvorledes data verdikjeder og analyser kan være nyttige for samfunnet. Samtidig har arbeidet avdekket at det er betydelige svakheter i datakvaliteten både under og over EUs terskelverdier. For dem som jobber med innkjøp i offentlige forvaltning kan verktøyene fra prosjektet være til hjelp når man skal finne tilsvarende kunngjøringer i eget eller andre språk.

Bli den første til å kommentere på "Digitalt søke- og analyseverktøy til beste for SMB og lokale innkjøpere"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.