Svenskt Näringsliv – søsterorganisasjonen til NHO – langer ut mot den praksis som en rekke offentlige myndigheter driver med i vårt naboland i øst: Å tegne forsikringer som skal dekke mulige overtredelsesgebyr for brudd på anskaffelsesreglene. Dette er særskilt forkastelig, heter det, og regjeringen må snarest sette en stopper for en slik foreteelse. Slike forsikringer gjør også flere av forslagene fra regjeringen om styrket tilsyn med offentlige anskaffelser virkningsløse.
Tilsynet med offentlige anskaffelser i Sverige skal nå skjerpes. Konkurrensverket skal utstyres med en rekke nye muligheter i sin jakt på regelbrytere, fremgår det av et forslag til lovendringer fra regjeringen. Etter planen skal lovendringene tre i kraft 1. februar neste år.
Blant annet tas det til orde for å utvide området for ileggelse av overtredelsesgebyr til også å omfatte oppdragsgivere som ikke etterlever bestemmelsene om dokumentasjon og etterannonsering. Taket for slike gebyr skal dessuten heves fra 10 til 20 millioner, og fristen forlenges fra ett til to år.
Støtter de nye tilsynstiltakene
Svenskt Näringsliv støtter alle forslagene til styrking av tilsynet med det offentliges anskaffelser, så nær som at tilsynsmyndigheten skal kunne kreve utlevert opplysninger fra en leverandør. Spørsmålet som organisasjonen tar utgangspunkt i, er at begrepet «en leverandør» potensielt kan være alle leverandører i hele verden. Så, hvordan skal tilsynet gjennomføre det overfor leverandører utenfor Sveriges grenser?
Mesteparten av høringsuttalelsen fra NHOs svenske søsterorganisasjon dreier seg imidlertid om det at myndigheter underlagt reglene om offentlige anskaffelser tegner forsikringer som beskytter dem mot sanksjonsgebyrer i tilfelle de bryter anskaffelsesreglene. Det er, heter det, høyst urovekkende.
Særskilt forkastelig
At det hos samtlige aktører er en respekt for anskaffelsessystemet er av største vekt, fremholder Svenskt Näringsliv. Etter EU-direktivene er ulovlige direkteanskaffelser å betraktes som særskilt forkastelige og skal derfor rammes av sanksjoner som virkelig merkes.
Å tegne forsikringer som beskytter mot overtredelsesgebyr uthuler dermed mulighetene for Sverige til å oppfylle de forpliktelsene vi har etter EUs håndhevelsesdirektiv, fremholder Svenskt Näringsliv. Slike forsikringer gjør også at de foreslåtte lovendringene knyttet til flere tilsynstiltak blir uten virkning.
Må hindres!
Det spørres også om slike forsikringer mot risiko for overtredelsesgebyr er forenlig med god forsikringspraksis da den reduserer offentlige oppdragsgiveres respekt for etterlevelsen av anskaffelsesregelverket, konstaterer Svenskt Näringsliv, som oppfordrer regjeringen til å iverksette tiltak for å hindre denne foreteelsen.
Bli den første til å kommentere på "Langer ut mot forsikringer som skal dekke straffegebyr ved regelbrudd"