Tilsyn: Mistenkelig anskaffelsestrend i svenske kommuner

Anbud365: Tilsyn: Mistenkelig anskaffelsestrend i svenske kommunerGeneraldirektør Rikard Jermsten i Konkurrensverket rapporterer om tilsynsvirksomheten i 2019 (Foto: Ola Hedin).

Skriv ut artikkelen

Hundrevis av tips, klager og forespørsler som gjelder alvorlige brudd på anskaffelsesregelverket kom inn til Konkurrensverkets tilsynstjeneste i 2019. De fleste kom via deres nyetablerte varslingskanal. Og de har kastet sine øyne på en mistenkelig trend: Kommuner gjør avtaler med byggherrer, men så kommer spørsmålet: Er det en vanlig bygganskaffelse eller dreier det seg om en leiekontrakt – som går utenom anskaffelsesreglene?

Konkurrensverket driver tilsyn med praktiseringen av regelverket for offentlige anskaffelser. Noen ønsker at Konkurransetilsynet her hjemme skal få samme mulighet, men så langt har ikke regjeringen nappet. Det fremgår av tilsynsrapporten for 2019 at Konkurrensverket har prioritert ulovlige direkteanskaffelser og overtredelsesgebyr, som i Sverige kalles upphandlingsskadeavgift.

En stor andel av tipsene tilsynet fikk inn i fjor, gjaldt ulovlige direkteanskaffelser – på samme måte som tidligere. En trend de har observert, heter det, er ulike typer opplegg der kommuner inngår avtaler med byggherrer og så kommer det opp spørsmål om det dreier seg om en vanlig bygg- og anleggsanskaffelse eller en leiekontrakt som ikke nødvendigvis bør konkurranseutsettes. Tilsynet har også fått en hel del tips som gjelder ulike typer «mellommannsløsninger» og direkteanskaffelser av bemanningstjenester innenfor sosialtjenesten.

Antall tips, klager …

Andelen tips, klager og forespørsler (indikasjoner) på anskaffelsesområdet økte en smule i fjor i forhold til de foregående årene- opp fra 509 i 2018 til 538. Fra 2015 til 2018 var innkomne indikasjoner fallende fra 1163 i 2015. Sverige har fem ulike anskaffelseslover, men det er den som gjelder offentlig forvaltning, som tiltrekker seg de langt fleste indikasjonene – 453 av de 538 i 2019.

Konkurransetilsynet noterer seg at de fleste som kommer med tips benytter varslingstjenesten som de introduserte i 2018. Dette betyr, heter det, at tipsere i mange tilfeller foretrekker å være anonyme når de tipser om et anskaffelsesproblem.

Dersom Konkurrensverket kommer over tegn til korrupsjon eller annen tillitskadelig atferd, løftes saken høyere opp på prioriteringslisten. I analysearbeidet i 2019 ble slik atferd et viktig fokusområde for de kommende årenes analyser. Derfor er omverdensovervåkningen gitt særskilt vekt i analysearbeidet i 2019, opplyser Konkurrensverket. Dersom tipsene f.eks. er for vage eller ufullstendige kan de skje at de blir prioritert bort. Det kan også være slik at indikasjoner på korrupsjon kan registreres uten at dette fører til en tilsynssak. Derimot benyttes slike i de årlige analysene.

Bli den første til å kommentere på "Tilsyn: Mistenkelig anskaffelsestrend i svenske kommuner"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.