Europeisk standard for offentlige anskaffelser kan være klar om to år

Anbud365: Europeisk standard for offentlige anskaffelser kan være klar om to år- Standarder er et effektivt virkemiddel for gjennomføring av avtaler og forpliktelser, og de kan bidra til forenklet og økt grenseoverskridende handel, administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus (foto: Standard Norge/Nicolas Tourrenc).

Skriv ut artikkelen

Om nærmere to år kan det foreligge en ny, europeisk standard for offentlige anskaffelser. En egen norsk komite skal bidra med synspunkter inn i det europeiske arbeidet. Foreløpig har ca. 10 norske eksperter meldt seg interessert i å bidra i dette viktige arbeidet, men Standard Norge ønsker flere velkommen. Standarden kan bl.a. få stor betydning i kampen mot korrupsjon på tvers av landegrensene. Et frokostmøte i regi av Standard Norge 28. august har standarden for offentlige anskaffelser som tema.

Det er nylig etablert en europeisk standardiseringskomité (CEN/TC 461 Public Procurement), som skal se nærmere på blant annet:

•        Integritets- og ansvarlighetspolicy for offentlige anskaffelser

•        Risikohåndteringsstrategi for området integritet for offentlige anskaffelser

•        Interne retningslinjer for ansatte som jobber med offentlige anskaffelser

•        Integritetsforsikring mellom oppdragsgiver og leverandør

•        Et system for å håndtere data knyttet til offentlige anskaffelser og kvalitet i tilhørende prosesser

Det er bred interesse i Norge for arbeidet med en ny, europeisk standard for offentlige anskaffelser, melder Standard Norge. Arbeidet har så vidt begynt, og når standarden blir ferdig, vil den også bli Norsk Standard. Det europeiske arbeidet skal følges av en norsk speilkomité, som Standard Norge nå er i ferd med å sette sammen. Omfanget og fremdriften vil avhenge av hva som skjer i den europeiske komiteen.

Spille inn norske behov

Det er foreløpig ca. 10 norske eksperter som har bekreftet at de ønsker å delta i speilkomiteen. – Vi håper å rekruttere flere norske deltakere til den norske speilkomiteen, og inviterer alle som er interessert til å ta kontakt med oss, sier administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus. En av de viktigste oppgavene til speilkomiteen vil være å ivareta norske interesser og spille inn norske behov i det europeiske arbeidet. I første omgang skal det lages et utkast til en standard innen utløpet av mars 2020, og den endelige standarden er planlagt å foreligge i løpet av 2021.

– Standarder er et effektivt virkemiddel for gjennomføring av avtaler og forpliktelser, og de kan bidra til forenklet og økt grenseoverskridende handel, uttaler Mehus, som fremhever at bekjempelse av korrupsjon og partiskhet i forbindelse med offentlige anskaffelser er et viktig arbeid på tvers av landegrenser.

Styrke troverdighet og tillit

Så mye som 5% av verdens samlede BNP er korrupsjonsrelatert, og offentlige anskaffelser svarer for en betydelig del av det (FN og World Economic Forum, 2018). En standard som tar opp dette med integritet og ansvarlighet, vil bidra til å styrke troverdigheten og tilliten til anskaffelsesprosessen i offentlige virksomheter, ved at bevisstheten rundt temaet økes.

28. august arrangerer Standard Norge frokostmøte hvor temaet er «Styrket troverdighet og tillit til offentlige anskaffelser». Arrangementet legger opp til ulike innfallsvinkler på integritet og ansvarlighet i anskaffelsesprosessen.

Arbeidet i speilkomiteen vil starte opp etter frokostmøtet. På møtet blir det mer informasjon om hvordan den norske speilkomiteen skal følge opp arbeidet med den europeiske standarden.

Program og påmelding til frokostmøtet finner du her.

Bli den første til å kommentere på "Europeisk standard for offentlige anskaffelser kan være klar om to år"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.