I morgen legges forslag til nye anskaffelsesregler på bordet

Anbud365: Forslag til ny anskaffelseslov: Enklere og mer bærekraftige offentlige innkjøpNæringsminister Jan Christian Vestre fikk i dag overlevert den første av to utredninger fra Anskaffelseslovutvalget, som ledes av Halvard Haukeland Fredriksen.

Skriv ut artikkelen

I morgen (10. november) formiddag kommer det første av to forslag til nytt regelverk for offentlige anskaffelser. Der kan forventningene fra Anskaffelseslovutvalget ledet av professor Halvard Haukeland Fredriksen knyttes til: Klima og miljø, forenkling og Norgesmodellen. Næringsminister Jan Christian Vestre tar imot innstillingen. Da utvalget tok til med sitt arbeid for et år siden, fikk de denne hilsenen fra Vestre: Når vi har et regelverk som er så byråkratisk at det trengs en veiledning på over 350 sider for å forstå det, sier det seg selv at vi er på ville veier.

Anskaffelsesutvalget har siden november 2022 tatt for seg regelverket for offentlige anskaffelser. Oppgaven har vært å utarbeide forslag som skal styrke klima- og miljøhensyn, motvirke sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, og forenkle innkjøpsregelverket. Utvalget er òg bedt om å klargjøre regelverkets forhold til EØS-retten. Rapporten som næringsministeren tar imot i morgen er den første av to utredninger, den andre er ventet i mai neste år.

Enklere, Norgesmodell, klima og miljø

Regjeringen vil revidere anskaffelsesregelverket. Siden den tiltrådte har regjeringen vært tydelig på at regelverket og praksisen i offentlige anskaffelser må endres. Et nytt regelverk må støtte viktige mål om å få en slutt på sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, bidra til gode lønns- og arbeidsvilkår, bruk av lærlinger, bærekraft og verdiskaping i hele landet. Dette vil bidra til like konkurransevilkår for de seriøse aktørene, sa næringsminister Jan Christian Vestre da utvalget ble satt i gang med sitt arbeid.

Hovedmålet for lovutvalget er at regelverket for offentlige anskaffelser skal bli enklere, lettere tilgjengelig og styrke klima- og miljøhensyn. Når vi har et regelverk som er så byråkratisk at det trengs en veiledning på over 350 sider for å forstå det, sier det seg selv at vi er på ville veier, sa Vestre den gang.

Utvalgets medlemmer

Ved siden av arbeidet med å revidere anskaffelsesregelverket er regjeringen allerede i gang med flere lov- og forskriftsendringer knyttet til Norgesmodellen for offentlige anskaffelser.

Se hele utvalgets mandat her

​Utvalget er satt sammen av både jurister og økonomer med bred anskaffelsesrettslig og samfunnsøkonomisk kompetanse. Arbeidet skal ledes av professor ved Universitetet i Bergen, Halvard Haukeland Fredriksen. Øvrige medlemmer er:

  • Advokat Jon Reidar Gresseth, Trondheim
  • Advokat Kjersti Holum Karlstrøm, Tromsø
  • Advokat Svein Terje Tveit, Oslo
  • Førsteamanuensis Malin Arve, Bergen
  • Professor Mads Greaker, Nesodden
  • Advokat Arnhild Dordi Gjønnes, Næringslivets Hovedorganisasjon, Oslo
  • Rådgiver Marianne Breiland, Landsorganisasjonen i Norge, Oslo
  • Advokat Beatrice Dankertsen Hennyng, Kommunesektorens organisasjon, Oslo

Bli den første til å kommentere på "I morgen legges forslag til nye anskaffelsesregler på bordet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.