Regjeringen sier nei til tilsyn for offentlige anskaffelser – NHO kjemper for

Anbud365: Regjeringen sier nei til tilsyn for offentlige anskaffelser – NHO kjemper forNæringsminister Iselin Nybø: - I Stortingsmeldingen som kom våren 2019 la regjeringen frem en rekke tiltak som skal bidra til profesjonalisering og effektivisering av offentlige anskaffelser. Vi er nå i full gang med oppfølgingen av tiltakene. Vi må la disse få tid til å virke før vi vurderer behovet for ytterligere tiltak (foto: Marte Garmann).

Skriv ut artikkelen

Konkurransedirektøren og NHO vil ha – og ser, ifølge de to, store fordeler med – et tilsyn for offentlige anskaffelser, men næringsminister Iselin Nybø lar seg ikke rikke: – Vi trenger oppdragsgivere som tør å tenke nytt og satse på ny miljøvennlig teknologi. For å lykkes med dette, er det mer nyttig å satse på kompetanseoppbygging og profesjonalisering enn å etablere tilsyn, slår statsråden fast overfor Anbud365.

I en artikkel på Anbud365 nylig (Tilsyn kan hindre anbudsjuks) skrev konkurransedirektør Lars Sørgard at Ingen har i dag ansvar for å føre tilsyn med offentlige anskaffelser såfremt det ikke kommer en klage. Det taper samfunnet store summer på. Erfaringen fra konkurransereglene tilsier at veien å gå for å disiplinere de offentlige innkjøperne er å ha en mest mulig reell trussel om sanksjoner dersom reglene brytes, heter det i artikkelen.

Næringsminister Iselin Nybø understreker overfor Anbud365 at konkurransedirektøren tar opp et viktig problem, men mener at virkemiddelet han peker på, ikke nødvendigvis er det som er best egnet til å løse problemet nå.

– I Norge håndheves reglene om offentlige anskaffelser av Klagenemnda for offentlige anskaffelser og domstolene. I tillegg overvåker EFTAs overvåkingsorgan saker med EØS-dimensjon, og det føres tilsyn gjennom kommune- og riksrevisjon, fremholder statsråden, og fortsetter:

Manglende kompetanse

– Anskaffelsesregelverket er omfattende og det er lett å trå feil. Undersøkelser tyder på at feilene som gjøres i anskaffelsesprosesser først og fremst skyldes manglende kompetanse, tid og ressurser, og ikke vond vilje.

Regjeringen ønsker at offentlige anskaffelser skal bidra til effektivisering og omstilling. –  Vi trenger oppdragsgivere som tør å tenke nytt og satse på ny miljøvennlig teknologi. For å lykkes med dette, er det mer nyttig å satse på kompetanseoppbygging og profesjonalisering enn å etablere tilsyn, slår hun fast.

I Stortingsmeldingen som kom våren 2019 la regjeringen frem en rekke tiltak som skal bidra til profesjonalisering og effektivisering av offentlige anskaffelser. – Vi er nå i full gang med oppfølgingen av tiltakene, opplyser næringsminister Nybø. Vi må la disse få tid til å virke før vi vurderer behovet for ytterligere tiltak.

Advokat Arnhild D. Gjønnes, NHO: Bruk av tilsyn vil også, som konkurransedirektøren skriver, gi betydelige gevinster for samfunnet i form av sparte kostnader. Ikke minst fordi et tilsyn er korrupsjonsdempende. På denne bakgrunn er det forunderlig at de politiske myndighetene ikke har tatt grep.

 NHO: Flere argumenter for tilsyn

Konkurransedirektøren får full tilslutning for sine synspunkter fra NHO. Advokat Arnhild D. Gjønnes forteller til Anbud365 at NHO i over ti år har ivret for et tilsyn for offentlige anskaffelser. At konkurransedirektøren kommer på banen, er et skritt i riktig retning, sier hun og gir flere argumenter for hvorfor man trenger et slikt tilsyn:

  • Med et tilsyn dempes konfliktene, det blir færre klager, da tilsynet kan gå inn på et tidlig tidspunkt å avverge overtredelse av regelverket
  • Tilsvarende legger en ordning med tilsyn dempende på korrupsjon
  • Likeledes virker et tilsyn preventivt, i den forstand at innkjøperne vil strekke seg lenger for å sikre at man gjør anskaffelsene på riktig måte. Det igjen vil fremme behovet for kompetanse, noe som det allerede er et stekt trykk på. Det er rett og slett kompetansehevende, sier hun.

NHO har i flere år arbeidet mye med konkurranseretten, og ser virkningen av Konkurransetilsynets tilstedeværelse i markedet. I frykt for store bøter, som tilsynet gir, er det nok mange som velger å holde seg i skinnet, sier hun, og legger til at alle de bedriftene som vil ha like og ryddig konkurranse, er glad for dette.

Betydelige samfunnsmessige gevinster 

Hun minner om at heller ikke Kofa kan stanse en kontrakt det reises tvil om. Et tilsyn for offentlige anskaffelser vil kunne gjøre det.

– Bruk av tilsyn, fremholder Gjønnes, vil også, som konkurransedirektøren skriver, gi betydelige gevinster for samfunnet i form av sparte kostnader. Ikke minst fordi et tilsyn er korrupsjonsdempende. På denne bakgrunn er det forunderlig at de politiske myndighetene ikke har tatt grep.

2 kommentarer på "Regjeringen sier nei til tilsyn for offentlige anskaffelser – NHO kjemper for"

  1. Tilsyn vil ikke forhindre sløsing.

    Innkjøp med kvalitetssikret overskridelse?

    Når Vegvesen og NAV går på milliardsmeller, og vi institusjonaliserer fravær av faglige vurderinger (skal vi kjøpe dette, hvordan skal vi kjøpe dette) og erstatter det med politisk vedtatt ansvarspulverisering (Nye Ferger, Nye Billetter, Nye Veier, Nye Konsulenter, Nye Kontorer), regulert gjennom kontrakter som gir leverandør bukten og alle ender som finnes, – så vil et nytt tilsyn bare gjøre det enda litt mer utopisk at vi noen gang skal komme tilbake på sporet igjen.

  2. Lennart Hovland | 11. februar 2020 på 19:55 | Svar

    xx

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.