SMB Norge: Ekstremt viktig at SMB også får levere til store kunder

Anbud365: SMB Norge: Ekstremt viktig at SMB også får levere til store kunder- Det offentlige skal ikke stille unødvendig krav for å kunne delta i en offentlig konkurranse. Det skal være mest mulig relevant og målrettet. Vi mener bør være åpne for å tenke litt nytt og for at ting kan gjøres annerledes, sier Jørund Rytman, leder for politikk og samfunnskontakt i SMB Norge til Anbud365 (foto: Johnny Syversen/SMB Norge).

Skriv ut artikkelen

– Det offentlige kjøper hvert år varer og tjenester for over 500 milliarder kroner og det er klart at det er ekstremt viktig at også små og mellomstore bedrifter får levere til store kunder. Dette slår Jørund Rytman, leder for politikk og samfunnskontakt i SMB Norge, fast overfor Anbud365.Nylig forelå tall som viser at Norge er nordisk jumbo når det gjelder SMB i offentlige anskaffelser. – Det offentlige i Norge må bli bedre på å bruke SMB. Tilbakemeldinger fra våre medlemmer er at dagens innkjøpsordning bidrar til at man i praksis stenges ute fra disse prosessene, ifølge Rytman.

Som Anbud365 tidligere har omtalt er foreligger det en analyse av hvordan EU-landene og EFTA-landene scorer langs ulike parametere for offentlige anskaffelser i 2018. Europakommisjonen står bak analysen, som handler om andel tilbud i offentlige anskaffelser over EØS-terskelverdi som kommer fra små og mellomstore bedrifter (SMB) og andel kontrakter der vinneren er en SMB.

To indikatorer tar for seg SMBers deltakelse i offentlige anskaffelser:

•        andel av kontrakter som vinnes av SMBer. Norge scorer ca. 44 prosent.

•        andelen av tilbud der leverandøren er en SMB. Norge scorer ca. 40 prosent.

På begge indikatorene havner Norge nederst i Norden. Dette er det faktiske bakteppet nær Nærings- og fiskeridepartementet snart skal sette i gang vurderingen av konsekvensene av bruken av store kontrakter i det offentlige.

Bekrefter inntrykk


Fra SMB Norge heter det i en kommentar at denne undersøkelsen bekrefter deres inntrykk. – Dette er noe vi i SMB Norge har løftet opp politisk flere ganger, sier Jørund Rytman til Anbud365.

– Det offentlige i Norge må bli bedre på å bruke SMB. Tilbakemeldinger fra våre medlemmer er at dagens innkjøpsordning er for komplisert å forholde seg til med svært omfattende krav og spesifikasjoner som bidrar til at man i praksis stenges ute fra disse prosessene, påpeker han, og fortsetter:

Ekstremt viktig

– Det offentlige kjøper hvert år varer og tjenester for over 500 milliarder kroner og det er klart at det er ekstremt viktig at også små og mellomstore bedrifter får levere til store kunder.

Rytman forteller at SMB Norge har en pågående dialog med Regjeringen om dette og opplever at de til dels blir hørt: – Ikke minst om man ser på stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser hvor man forsøker å gjøre det lettere for landets små og mellomstore bedrifter å delta i offentlige anbud. Den inneholder en rekke tiltak som skal bedre dette. Vi i SMB Norge fornøyd med å ha bidratt til det og vil fortsette å jobbe for forbedringer, fastslår Rytman, og legger til:

– Det offentlige skal ikke stille unødvendig krav for å kunne delta i en offentlig konkurranse. Det skal være mest mulig relevant og målrettet. Vi mener bør være åpne for å tenke litt nytt og for at ting kan gjøres annerledes.

Bli den første til å kommentere på "SMB Norge: Ekstremt viktig at SMB også får levere til store kunder"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.